Hlavní obsah
3,0
(173)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Rýže, kuřecí maso a zelenina – to jsou základní suroviny receptu na valencijskou paellu. Ta se ovšem neobejde bez jedné naprosto zásadní ingredience. Tu správnou barvu paelle dodává šafrán. Nachystejte si tuhle královnu koření a pojďme do kuchyně!

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky šafránu
  • 4 ks horních kuřecích stehen
  • 1/4 g soli a pepře
  • 1,5 dl olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 50 ml bílého suchého vína
  • 2 hrnky drůbežího vývaru
  • 1 hrnek čerstvého hrášku
  • 1/2 ks červené papriky
  • 1 velká hrst listové petržele
Článek

Postup

01.

Nastrouhanou citronovou kůru smíchejte s citronovou šťávou a nadrceným (nebo mletým) šafránem. Nechte stranou odležet.

02.

Kuřecí horní stehna podle potřeby očistěte a ze všech stran osolte a opepřete. V hluboké pánvi (nebo ještě lépe pánvi na paellu, důležitá je ale velká plocha dna) rozehřejte olivový olej a maso na něm osmahněte dozlatova kůží dolů. Pak maso otočte a osmahněte i z druhé strany, dohromady to trvá asi 10 minut. Vyjměte ho z pánve.

03.

Mezitím nakrájejte nahrubo cibuli a promáčknuté stroužky česneku nasekejte najemno. Do pánve s kuřecím výpekem vložte nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte česnek a snítku tymiánu a nechte pořádně rozvonět. 

04.

K cibuli nasypte kulatozrnnou rýži (hrnkem myslíme hrnek o objemu 200 ml) a promíchejte. Podlijte vínem a nechte odpařit alkohol. Vmíchejte citronovou šťávu se šafránem. Nakonec podlijte kuřecím vývarem a osolte.

05.

Maso zamáčkněte kůží nahoru do rýže, přiklopte poklicí a na mírném plameni duste asi 15 minut skoro doměkka.

06.

Papriku nakrájejte na malé kousky. Vmíchejte ji spolu s hráškem do rýže. Před podáváním posypte petrželkou.

Kombinace kuřecího masa s rýží je oblíbená po celém světě. Skvělá je smažená rýže s kuřetem po indonésku  i čínskou kuchyní inspirované kuřecí kousky na medu, sójové omáčce, limetce a chilli.

Načítám