Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Masové špízy nemusíte grilovat, můžete si je připravit jednoduše v troubě nebo na pánvi i mimo grilovací sezonu. Lehce exotický nádech jim dodá výborná omáčka z arašídového másla a kokosového mléka.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 špízů
Na maso a marinádu
  • 600 g kuřecích stehenních řízků
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
    6
Na arašídovou omáčku
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks chilli papričky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička medu
  • 150 g arašídového másla
    5
  • 1/2 plechovky kokosového mléka
  • 3 lžíce sójové omáčky
    6
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Kuřecí maso nakrájejte na proužky nebo menší kousky. Na marinádu smíchejte všechny uvedené ingredience, přidejte maso, promíchejte, vložte do chladničky a nechte přes noc nebo alespoň čtyři hodiny marinovat.

02.

Arašídovo-kokosovou omáčku připravíte jednoduše: v menším litinovém hrnci na oleji orestujte najemno nasekanou cibulku, na plátky nakrájený česnek a nasekanou chilli papričku. Asi po minutě přidejte arašídové máslo a med. Promíchejte, přeložte do vysoké úzké nádoby a rozmixujte tyčovým mixérem. Poté přidejte rozmíchaný kokosový krém a sójovou omáčku a rozmixujte dohladka.

03.

Namarinované kuřecí maso napíchejte na špejle a pak grilujte v troubě na 200 stupňů nebo na grilovací pánvi. Kuřecí špízy servírujte s arašídovou omáčkou a vařenou bílou rýží. Video: 2 způsoby, jak nejlépe uvařit rýži. 

Foto: Svatava Vašková

Špízy nemusíte grilovat, můžete je docela dobře opéct na plechu v troubě nebo na grilovací pánvi na sporákuFoto: Svatava Vašková

Maso je dobré, a když je marinované, tak je ještě lepší. Zkuste šťavnaté řízky z trouby v jogurtové marinádě anebo kuřecí řízky naložené v podmáslí.

Energetická hodnota celkem pro 1 špíz
Energie2 678,86 kJ
Bílkoviny31,87 g
Tuky45,45 g
Sacharidy24,85 g
Sůl3,32 g
SAFA16,47 g
Vláknina3,1 g
Cukry8,43 g

Načítám