Hlavní obsah
3,4
(61)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Kuřecí souvlaki neboli maso na špejli, pěkně ogrilované, podávané s čerstvou zeleninou. Tento recept má původ v Řecku a můžete si takto připravit nejen kuřecí, ale i vepřové nebo jehněčí maso.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Na maso a marinádu
  • 500 g kuřecích prsou
  • 140 g řeckého jogurtu
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky čerstvě mletého pepře
K podávání
  • 3 ks pita chlebů
  • 140 g řeckého jogurtu
  • 100 g salátové okurky
  • 1/2 stroužku česneku
  • 120 g rajčat
  • 1 hrst černých oliv
  • 100 g listového salátu
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte marinádu na maso: důkladně promíchejte jogurt, olej, nadrcený česnek, oregano, římský kmín, citronovou šťávu, sůl a pepř.

02.

Kuřecí maso nakrájejte buď na malé kousky, nebo na delší proužky jako na fotografii. Maso vložte do jogurtové marinády a nechte ho v lednici přibližně tři hodiny. 

03.

Po této době maso napíchejte na špejle nebo na kovové jehly. Rozpalte gril nebo grilovací pánev. Mřížku potřete lehce olejem. 

04.

Zeleninu omyjte a nakrájejte. Salátovou okurku nastrouhejte nahrubo a zamíchejte ji do jogurtu s trochou nadrceného česneku a osolte. 

05.

Masové špízy grilujte ze všech stran dozlatova. Podávejte je se zeleninou, jogurtovým dipem a lehce na grilu rozpečeným pita chlebem. Jak se dělá domácí pita chleba?

Foto: Svatava Vašková

Kuřecí souvlaki se zeleninovým salátem výborně vypadá i chutná a navíc je to skvělé dietní jídloFoto: Svatava Vašková

Reklama

Související témata:

Načítám