Hlavní obsah

Grilování: Kuřecí souvlaki se zeleninovým salátem

Hodnocení:
(57)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Kuřecí souvlaki neboli maso na špejli, pěkně ogrilované, podávané s čerstvou zeleninou. Tento recept má původ v Řecku a můžete si takto připravit nejen kuřecí, ale i vepřové nebo jehněčí maso.

Ingredience pro:
3 porce
Na maso a marinádu
  • 500 g kuřecích prsou
  • 140 g bílého řeckého jogurtu
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky mletého černého pepře
K podávání
  • 3 pita chleby
  • 140 g bílého řeckého jogurtu
  • 100 g salátové okurky
  • 1/2 stroužku česneku
  • 120 g rajčat
  • 1 hrst černých oliv
  • 100 g listového salátu
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve si připravte marinádu na maso: důkladně promíchejte jogurt, olej, nadrcený česnek, oregano, římský kmín, citronovou šťávu, sůl a pepř.

Krok 2: Kuřecí maso nakrájejte buď na malé kousky, nebo na delší proužky jako na fotografii. Maso vložte do jogurtové marinády a nechte ho v lednici přibližně tři hodiny. 

Krok 3: Po této době maso napíchejte na špejle nebo na kovové jehly. Rozpalte gril nebo grilovací pánev. Mřížku potřete lehce olejem. 

Krok 4: Zeleninu omyjte a nakrájejte. Salátovou okurku nastrouhejte nahrubo a zamíchejte ji do jogurtu s trochou nadrceného česneku a osolte. 

Krok 5: Masové špízy grilujte ze všech stran dozlatova. Podávejte je se zeleninou, jogurtovým dipem a lehce na grilu rozpečeným pita chlebem. Jak se dělá domácí pita chleba?

Foto: Svatava Vašková

Kuřecí souvlaki se zeleninovým salátem výborně vypadá i chutná a navíc je to skvělé dietní jídlo

ynezorPumanzeSaNyknalC
16. 6. 2021

Reklama

Sdílejte článek