Hlavní obsah
3,5
(117)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Že jsou pro vás kuřecí prsa suchá? Zkuste je připravit podle tohoto receptu. Jemná vlákna masa jsou díky dostatku omáčky neuvěřitelně šťavnatá a chutná. Hotová budou do hodiny a použít je můžete na mnoho způsobů.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 2 ks kuřecích prsou
  • 2 řapíky řapíkatého celeru
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek drůbežího vývaru
  • 300 ml rajčatové omáčky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce oleje
Směs koření
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 špetky čerstvě mletého pepře
  • 2 špetky chilli
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 špetka kajenského pepře
Článek

Postup

01.

Kuřecí prsa umyjte, osušte, odřízněte z nich přebytečný tuk a zatím nechte vcelku.

02.

Cibuli a celer oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Oloupaný česnek nakrájejte opravdu nadrobno (nebo ho prolisujte) a do misky si připravte směs koření, abyste ji měli při ruce. 

03.

Ve větším hlubším hrnci s dobře těsnící pokličkou rozpalte olej, přidejte směs cibule a celeru, osolte a restujte, až bude cibule dosklovata, potrvá to asi 4–5 minut. Ke konci opékání přidejte nadrobno nakrájený česnek. Poté vmíchejte rajčatový protlak a krátce ho zarestujte.

04.

Hrnec částečně odstavte z ohně, vsypte do něj směs koření, dobře vše rozmíchejte a podlijte vývarem. Vraťte hrnec na oheň, přidejte ještě rajčatové pyré a cukr, dobře promíchejte a pomalu přiveďte k varu.

05.

Do vroucí omáčky vložte připravená kuřecí prsa, ztlumte oheň na mírný a pomalu duste pod pokličkou asi 30 minut. Odstavte a nechte pod pokličkou ještě asi 15 minut dojít.

06.

Maso vyberte na tác a pomocí dvou vidliček ho rozdělte na vlákna – jde to snadno (delší kousky můžete překrojit nožem). Natrhané maso vraťte do omáčky, případně krátce prohřejte a podávejte.

07.

Trhané maso se hodí téměř ke všemu – je skvělé s bramborovou kaší i s těstovinami, můžete ho zabalit do tortilly, použít jako náplň do pita chleba nebo se salátem, cibulí a kyselými okurkami do hamburgerových bulek.

Reklama

Související témata:

Načítám