Hlavní obsah

Trhaná kuřecí prsa BBQ

Hodnocení:
(112)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Že jsou pro vás kuřecí prsa suchá? Zkuste je připravit podle tohoto receptu. Jemná vlákna masa jsou díky dostatku omáčky neuvěřitelně šťavnatá a chutná. Hotová budou do hodiny a použít je můžete na mnoho způsobů.

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 2 kuřecí prsní řízky
  • 2 řapíky řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 300 ml rajčatového pyré
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce oleje
Směs koření
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 špetky mletého černého pepře
  • 2 špetky chilli
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 špetka kajenského pepře
Článek

Postup

Krok 1: Kuřecí prsa umyjte, osušte, odřízněte z nich přebytečný tuk a zatím nechte vcelku.

Krok 2: Cibuli a celer oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Oloupaný česnek nakrájejte opravdu nadrobno (nebo ho prolisujte) a do misky si připravte směs koření, abyste ji měli při ruce. 

Krok 3: Ve větším hlubším hrnci s dobře těsnící pokličkou rozpalte olej, přidejte směs cibule a celeru, osolte a restujte, až bude cibule dosklovata, potrvá to asi 4–5 minut. Ke konci opékání přidejte nadrobno nakrájený česnek. Poté vmíchejte rajčatový protlak a krátce ho zarestujte.

Krok 4: Hrnec částečně odstavte z ohně, vsypte do něj směs koření, dobře vše rozmíchejte a podlijte vývarem. Vraťte hrnec na oheň, přidejte ještě rajčatové pyré a cukr, dobře promíchejte a pomalu přiveďte k varu.

Krok 5: Do vroucí omáčky vložte připravená kuřecí prsa, ztlumte oheň na mírný a pomalu duste pod pokličkou asi 30 minut. Odstavte a nechte pod pokličkou ještě asi 15 minut dojít.

Krok 6: Maso vyberte na tác a pomocí dvou vidliček ho rozdělte na vlákna – jde to snadno (delší kousky můžete překrojit nožem). Natrhané maso vraťte do omáčky, případně krátce prohřejte a podávejte.

Moje tipy: Trhané maso se hodí téměř ke všemu – je skvělé s bramborovou kaší i s těstovinami, můžete ho zabalit do tortilly, použít jako náplň do pita chleba nebo se salátem, cibulí a kyselými okurkami do hamburgerových bulek.

ynezorPumanzeSaNyknalC
21. 5. 2021

Reklama

Sdílejte článek