Hlavní obsah

30 let kapely Chinaski: Odkud se vzal její název a jak se jmenuje Michal Malátný

Foto: Michal TUREK / MAFRA / Profimedia

Foto: Michal TUREK / MAFRA / Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi nejoblíbenější české kapely se Chinaski řadí už dlouho – přesněji tři dekády. V roce 1993 začala skupina nahrávat své první opravdu známé skladby, které později vyšly na slavném albu Premium 1993–2003. Co o skupině Chinaski a její hudbě víte?

Článek

Příběh skupiny Chinaski se začal psát v 80. letech, kdy se na základní škole v Jičíně potkali budoucí dlouholetí kamarádi a zároveň zakládající členové kapely. A jak to tak u většiny hudebních skupin bývá, její cesty byly spletité a zdaleka ne vždy zalité sluncem. Přesto i po třiceti letech od prvních opravdových hitů patří Chinaski mezi nejoblíbenější hudební interprety u nás. Připomeňte si historii kapely i její písničky v kvízu. Jak jste na tom?

1. Skupina vznikla v roce 1987, ale název Chinaski dostala až o sedm let později. Vzpomenete si, jak se kapela úplně původně jmenovala?
2. Jeden z prvních a dodnes nejpopulárnějších songů nese název kousku oblečení, které si jedna žena nestihla sundat před milostným aktem. Jde o píseň:
3. Název Chinaski vznikl podle slavné postavy, která vystupuje v dílech významného amerického spisovatele. Vybavíte si jeho jméno?
4. Víte, jaký předmět byl v logu kapely? Logo vzniklo roku 1995 a mělo symbolizovat zdroj pozitivní energie.
5. Jak se jmenuje žena, kterou oslovuje píseň s textem „jak to s tebou vypadá od půl devátý do osmi ráno“?
6. Už jsme zmiňovali slavné „best of“ album Premium, které nabídlo největší hity z let 1993 až 2003. Jaká píseň na něm není?
7. Roku 2008 zasáhla kapelu tragická událost. Zemřel bubeník, textař a jeden ze zakládajících členů Pavel Grohman. Vzpomenete si, co se stalo?
8. Pavel Grohman otextoval několik hitů – mimo jiné jeden z nejslavnějších, tedy 1970. Vzpomenete si, jaké české přísloví v písni zaznívá?
9. Zakládajícím a také zřejmě nejznámějším členem kapely je frontman Michal Malátný, který vystupuje pod uměleckým jménem. Jaké je jeho pravé příjmení?
10. Jako správný fanoušek určitě znáte název posledního, tedy dvanáctého studiového alba, které kapela pokřtila v říjnu loňského roku. Je to:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám