Hlavní obsah

Zkuste si kvíz o slavných bitvách: Sedláci u Chlumce, Bílá hora i Waterloo

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Reklama

Byly kruté, nemilosrdné, krvavé a umírali při nich lidé. Bitvy, které ničily životy, ale také měnily světové uspořádání. Střetnutí, bez nichž by dnešní svět vypadal úplně jinak, a ať se nám to líbí nebo ne, jsou součástí dějin. Jak dobře se vyznáte ve válečné historii a nejslavnějších bitvách?

Článek

Válka je samozřejmě vždy špatná, bitvy krvavé a vražedné. Je to ale důležitá součást dějin, z níž se můžeme (ale samozřejmě také bohužel nemusíme) poučit. Každopádně vědět, kde a proč v historii umírali lidé, jakou cenu a za co zaplatili, jak díky (nebo kvůli) tomu pak vypadal svět, není od věci. Tak otestujte své znalosti nejvýznamnějších bitev historie v našem kvízu.

1. Dopadli jak sedláci u Chlumce. Tedy opravdu špatně. Toto rčení má historický základ a odkazuje k jedné konkrétní bitvě. O co se jedná?
2. Jistě víte, že je bitva u Lipan jednou z nejzásadnějších bitev husitských válek a že tu byli radikální husité drtivě poraženi. Víte ale, kdo tehdy v neděli 30. května 1434 v boji padl?
3. V době husitských válek ještě zůstaneme. Pražský vrch Vítkov dnes zdobí obrovská jezdecká socha Jana Žižky, který tu kdysi velel husitům a pod jehož vedením se podařilo odrazit křižácká vojska. Víte, kdy se bitva odehrála?
4. Ve dnech 16. až 19. října 1813 se odehrála obrovská bitva u Lipska, kde proti sobě stálo napoleonské vojsko a koalice Rakouska, Pruska, Ruska a Švédska. Na obou stranách došlo k ohromným ztrátám, ale Napoleon byl poražen a následně skončil ve vyhnanství na Elbě. Jak se této bitvě přezdívá?
5. Je to jedna z nejkrvavějších bitev 1. světové války: trvala od 1. července do 18. listopadu 1916. Na jedné straně stáli Britové, Francouzi a další národy, na druhé Němci. Významné je toto střetnutí nejen tím, že v něm Britové poprvé nasadili do boje tanky, ale především proto, že představovalo opravdové krveprolití: padlo, bylo zraněno nebo ztraceno téměř 1,3 milionu mužů. A to vše bez jednoznačného vítěze. O které bitvě je řeč?
6. Bitva o Stalingrad je jednou z největších a nejzásadnějších bitev v moderní historii. Měla obrovský význam pro vývoj 2. světové války, jednalo se o velkou porážku, kterou Rudá armáda uštědřila wehrmachtu. Víte, kdy boje probíhaly?
7. Bitva na Bílé hoře se udála v listopadu 1620 a skončila porážkou českých stavů, které se vzbouřily vládě Habsburků. Smutné a kruté ukončení vzpoury přišlo v červnu 1621, kdy byli na pražském Staroměstském náměstí popraveni vůdci stavovského povstání. Víte, kolik jich tam tehdy zemřelo?
8. I když už 2. světová válka zuřila víc než dva roky, USA se stále snažily stát mimo konflikt. To se ale změnilo 7. prosince 1941, kdy na ně zaútočilo Japonsko. Víte, k čemu tehdy došlo?
9. Píše se rok 47 př. n. l. a na jedné straně stojí armáda slavného politika a vojevůdce Julia Caesara, na druhé vojsko pontského krále Farnaka II. Po pětidenním obléhání následovala bitva u Zely a rychlé vítězství Římanů. V dopise římskému senátu pak Caesar stručně napsal:
10. Psal se 18. červen 1815 a francouzská armáda císaře Napoleona I. utrpěla drtivou porážku v bitvě u Waterloo, která v podstatě ukončila napoleonské války. Víte, kde Waterloo leží?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Rádi se pobavíte a přitom prověříte, co si pamatujete ze školy a čemu rozumíte? Zkuste další zábavné on-line kvízy a testy z mnoha oborů.

Reklama

Související témata:

Načítám