Hlavní obsah

Tradiční slovenský smetanový posúch

Hodnocení:
(301)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Tenhle starý a levný slovenský recept potvrzuje pravidlo, že nejjednodušší kombinace bývají nejchutnější (dobrá, kdo nemá rád kopr, ten ho vynechá). Obvykle se podává jako lehký druhý chod po syté polévce, nebo jako pohoštění k vínu. Slaný koláč, podobný pizze, jsme jako děti milovaly – mámy a babičky věděly, že musí upéct alespoň tři plechy – když totiž zavoněl z některého okna, přiběhly všechny děti z okolí.

Ingredience pro:
1 plech
Na těsto:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 60 ml oleje
  • 1 lžička soli
Na náplň:
  • 300 g zakysané smetany 20%
  • 100 g prorostlé slaniny
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

Krok 1: Ohřejte mléko na teplotu těla, přidejte lžičku cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte asi 15 minut vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte mouku a smíchejte ji se solí.

Krok 2: Vyndejte z lednice smetanu, aby se zahřála na pokojovou teplotu. Do mouky vlijte vzešlý kvásek, přidejte olej a vypracujte hladké nelepivé těsto. Vytvarujte kouli, posypte ji trochou mouky a nechte v teple kynout asi 45–50 minut na dvojnásobnou velikost.

Krok 3: Zatímco těsto kyne, nakrájejte slaninu na proužky a na suché pánvi ji krátce opečte. Nemusíte ji vyškvařit úplně, stačí když chytí barvu a pustí trochu tuku. Zatím dejte stranou. Promíchejte smetanu se solí a přidejte na jemno nasekaný kopr.

Krok 4: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Vykynuté těsto přeneste na plech vyložený papírem na pečení a roztáhněte ho po celé ploše. Potřete ho smetanou (nechte volné asi 2 cm okraje) a poklaďte kousky opečené slaniny. Pečte asi 20–25 minut, až okraje zezlátnou. Nechte chvíli zchladnout a krájejte na čtverce.

Jak se vám recept líbí, vyzkoušíte ho?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama