Tenhle starý a levný slovenský recept potvrzuje pravidlo, že nejjednodušší kombinace bývají nejchutnější (dobrá, kdo nemá rád kopr, ten ho vynechá). Obvykle se podává jako lehký druhý chod po syté polévce, nebo jako pohoštění k vínu. Slaný koláč, podobný pizze, jsme jako děti milovaly – mámy a babičky věděly, že musí upéct alespoň tři plechy – když totiž zavoněl z některého okna, přiběhly všechny děti z okolí.
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter.
Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete.
Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech.
Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek
Postup
01.
Ohřejte mléko na teplotu těla, přidejte lžičku cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte asi 15 minut vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte mouku a smíchejte ji se solí.
02.
Vyndejte z lednice smetanu, aby se zahřála na pokojovou teplotu. Do mouky vlijte vzešlý kvásek, přidejte olej a vypracujte hladké nelepivé těsto. Vytvarujte kouli, posypte ji trochou mouky a nechte v teple kynout asi 45–50 minut na dvojnásobnou velikost.
03.
Zatímco těsto kyne, nakrájejte slaninu na proužky a na suché pánvi ji krátce opečte. Nemusíte ji vyškvařit úplně, stačí když chytí barvu a pustí trochu tuku. Zatím dejte stranou. Promíchejte smetanu se solí a přidejte na jemno nasekaný kopr.
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Vykynuté těsto přeneste na plech vyložený papírem na pečení a roztáhněte ho po celé ploše. Potřete ho smetanou (nechte volné asi 2 cm okraje) a poklaďte kousky opečené slaniny. Pečte asi 20–25 minut, až okraje zezlátnou. Nechte chvíli zchladnout a krájejte na čtverce.