Hlavní obsah
3,9
(29)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Neobešla se bez nich žádná svatba ani velká rodinná oslava. Šťavnatý piškot je zvlhčený rumovým sirupem a kyselejší marmeládou a pudinkový krém má důvěrně známou chuť. Bratislavské řezy mají jednu zvláštnost: čokoládovou polevu najdete navrchu i vespod korpusu.

1 hod.
Příprava
45 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
33 řezů
Korpus
  • 8 ks vejce
  • 320 g cukru krupice
  • 320 g hladké mouky
  • 8 lžic oleje
  • 1 špetka soli
Pudinkový krém
  • 350 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 3 ks žloutků
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 250 g másla
Rumový sirup
  • 100 ml vody
  • 100 g cukru krupice
  • 3 lžíce rumu
Na potření spodního korpusu
  • 100 g čokolády 60%
Na čokoládovou polevu
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 180 g čokolády 60%
Navíc ještě potřebujete
  • 5 lžic rybízové marmelády
Článek

Příprava je pracnější a suroviny nejsou levné, získáte ale asi 30–36 báječných retro řezů, po kterých se jenom zapráší.

Postup

01.

Na korpus si připravte velký plech a vyložte ho papírem na pečení. Odvažte potřebné suroviny a připravte si je k ruce, mouku prosejte. Oddělte žloutky od bílků a troubu předehřejte na 170 °C.

02.

K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Až se vytvoří pěna, postupně přidejte cukr a ušlehejte opravdu tuhý sníh. Přidejte žloutky a krátce je zašlehejte do sněhu. Poté tenkým praménkem přilijte za stálého šlehání i olej. Nakonec zlehka a už ručně, pomocí balonové metly, vmíchejte prosátou mouku a těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech.

Tip: Ke šlehání nepoužívejte tyčový mixer, sníh s cukrem bude opravdu těžký a hustý a běžný tyčák ho neutáhne. Použijte ruční šlehač nebo kuchyňský robot.

03.

Korpus pečte v předehřáté troubě asi 15–17 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Po upečení ho překlopte na mřížku, opatrně sloupněte papír na pečení a nechte vychladnout. Poté z těsta vyřízněte dva stejně velké obdélníky, abyste přitom měli co nejméně odpadu (moje měly rozměry asi 28 × 23 cm).

04.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a jeden připravený plát těsta jí potřete a nechte ztuhnout. Bude z něj spodní korpus.

05.

Na pudinkový máslový krém včas vyndejte máslo z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Dvě třetiny mléka a cukr přiveďte k varu, do poslední třetiny přidejte pudinkový prášek a žloutky a dobře prošlehejte. Až se začne mléko vařit, stáhněte plamen, pomalu k němu přilijte žloutkovou směs a krátce povařte do zhoustnutí. Povrch přikryjte potravinářskou fólií a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

06.

Změklé máslo na krém prošlehejte, po lžících postupně přidávejte pudink (opravdu dbejte na to, aby měly stejnou teplotu, jinak se krém srazí) a vyšlehejte hladký nadýchaný krém.

07.

Na rumový sirup dejte do malého kastrolu vodu s cukrem, pomalu přiveďte k varu a míchejte, až se všechen cukr rozpustí a roztok získá sirupovitou konzistenci. Odstavte, vmíchejte rum podle chuti a nechte zchladnout.

08.

Sestavte řezy: korpus se ztuhlou čokoládou obraťte tak, aby byla čokoláda vespod. Pomocí mašlovačky ho vydatně potřete rumovým sirupem a poté na něj rozetřete rybízový džem. Sirupem potřete i další korpus a navlhčenou stranou dolů ho položte na marmeládu. Zbytkem sirupu potřete povrch korpusu a rozetřete na něj připravený krém. Dejte do lednice alespoň na dvě hodiny.

Tip: Při sestavování řezů vám práci velmi ulehčí posuvná čtvercová dortová forma.

09.

Na čokoládovou polevu přiveďte k varu smetanu. Odstavte a vsypejte do ní nalámanou čokoládu. Nechte asi minutu odstát a poté vymíchejte hladkou polevu. Nalijte ji na povrch řezů, opatrně, ale svižně řezy naklánějte tak, aby se roztekla po celém povrchu, a poté nechte ztuhnout. Jednotlivé kousky krájejte pomocí ostrého horkého suchého nože.

Kouzlo dlouhého pečení složitějších zákusků jste ještě neobjevili, přesto máte chuť na něco dobrého? Vyzkoušejte jednoduché „řezy jako koláč na plech“. Výborné jsou rychlé karamelové řezy anebo rumové řezy s ořechy a čokoládou. A skvělé jsou i fit Míša řezy na plech.

Reklama

Načítám