Hlavní obsah
3,4
(135)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Recept na záhorácký závitek pochází ze Slovenska, potřebné suroviny (tedy vepřové maso, slanina a kysané zelí) jsou ale velmi populární i u nás. Práce zabere jen chvilku a vy máte za chvíli vykouzlenou skvělou večeři nebo klidně víkendový oběd.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 ks cibule
  • 350 g kysaného zelí
  • 4 plátky krkovice
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Slaninu nakrájejte na kostičky a vložte na horkou pánev. Cibuli nakrájejte najemno a přidejte ke slanině, která mezitím začala pouštět tuk.

02.

Kysané zelí sceďte a podle chuti propláchněte: kdo má rád kyselejší výsledek, neproplachuje vůbec, kdo naopak, proplachuje pořádně. Zelí pokrájejte a přidejte ke zlátnoucí cibuli do pánve. Podle potřeby přidejte lžíci oleje a vše společně lehce osmahněte, aby se odpařila přebytečná voda ze zelí.

03.

Troubu zapněte na 180 °C. Plátky krkovice paličkou pořádně naklepejte z obou stran, osolte a opepřete.

04.

Na celou šířku masového plátku rozložte hromádku zelí se slaninou, zabalte do závitku a pevně svažte kuchyňským provázkem nebo propíchejte jehlami, jde to třeba i párátky. 

05.

Závitky zprudka opečte na oleji, uložte vedle sebe do pekáčku a podlijte asi 2cm vrstvou vody. Pokud zbyla nějaká slanina nebo zelí, klidně je přidejte k masu do pekáčku, budoucímu výpeku jedině prospějí.

06.

Pekáček vložte do trouby asi na 40 minut. Hotové závitky podávejte s výpekem, jako příloha se hodí bramborové knedlíky nebo třeba dozlatova opečená kolečka brambor.

Zavinout se dá rozhodně leccos. Skvělé jsou zelné závitky se zelím a mletým masem, výborná je i pražská hovězí roláda s míchanými vejci. A jestli chcete něco exotičtějšího, pak jsou tu vietnamské smažené jarní závitky plněné vepřovým masem. Co tentokrát zarolujete vy?

Načítám