Hlavní obsah
3,1
(205)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Prapůvodně se v případě tohoto jídla jednalo o živáňskou na roštu, tedy špíz dělaný nad ohněm. Jak domácnosti přicházely o možnost péct maso nad otevřenými plameny, přestěhovala se živáňská pečeně do trouby – většinou v podobě alobalových balíčků. Zkuste ji také, je jednoduchá a přitom tak dobrá!

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 300 g krkovice
  • 300 g kuřecích prsou
  • 150 g slaniny
  • 2 ks cibule
  • 2 ks bílá paprika
  • 4 ks brambor
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžíce listové petržele
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Nejjednodušší způsob je nejlepší způsob! Troubu zapněte na 200 °C. Obě masa očistěte a nakrájejte na kousky velikosti sousta, na stejně velké kousky pokrájejte i slaninu. Menší cibule rozčtvrťte, papriku nakrájejte na kusy velké asi 2 × 2 cm a oškrábané brambory na plátky. 

02.

Z alobalu odtrhněte osm velkých čtverců, vždy dva položte křížem přes sebe. Doprostřed rovnoměrně rozdělte maso, slaninu a všechnu zeleninu. Zlehka osolte, opepřete a posypte trochou kmínu. Pak zabalte do balíčků a narovnejte vedle sebe do pekáče nebo hlubokého plechu. Nebojte se, že se maso neochutí – pečení ve společné šťávě zajistí, že vše bude opravdu rovnoměrně osolené a okořeněné. Podlijte asi centimetrovou vrstvou vody, aby se balíčky nepřipékaly ke dnu, a pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut doměkka.

03.

Hotové balíčky rozbalte a pokrm servírujte posypaný trochou petrželky buď přímo v alobalu, nebo náplň přendejte i se šťávou na talíř. Podávat živáňskou můžete s chlebem, většina strávníků si ale vystačí s bramborami pečenými přímo v balíčku a lehkým zeleninovým salátem.

Máte rádi živáňskou, nebo ji vůbec neznáte?

Reklama

Související témata:

Načítám