Hlavní obsah

Kvíz: Hendrix, Winehouse nebo Cobain. Umělci, kteří zemřeli v 27 letech. Co víte o tajemném Klubu 27?

Foto: Mark Holloway / Getty Images

Foto: Mark Holloway / Getty Images

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byli extrémně talentovaní, slavní a na onen svět odešli na samém vrcholu a hodně brzy. Celkem tajuplně všichni ve věku 27 let. Vzhledem k bouřlivému životnímu stylu nejsou okolnosti jejich smrti vždy zcela jasné. Co o mytickém Klubu 27 i konspiracích kolem něj víte?

Článek

Tragický Klub 27, který pomyslně sdružuje slavné umělce zesnulé ve 27 letech, nedá konspiračním teoretikům spát už hezkou řádkou let. Zkrátka se zdá, že hudebníků, kteří zemřeli v tomto věku, je abnormálně moc. Statistika se na to ale dívá jinak. Podle studií není úmrtí celebrit v sedmadvaceti nijak statisticky významné a historicky by se podobné seznamy mohly udělat pro umělce různých věků. Ale co naplat, Klub 27 je fenomén a kolem osudů rockových hvězd, které do něj vstoupily, vždycky bude jistá dávka tajemna. Jdeme na to…

1. O prokletém věku 27 let, a tedy i Klubu 27, se začalo hovořit v době, kdy krátce po sobě zemřeli Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin a Jim Morrison. V jakých letech k tomu došlo?
2. Janis Joplin byla rockovou ikonou už jen proto, že prorazila v žánru hudby, která byla mužskou doménou, a vůbec žila svobodně jako chlap. S kým z Klubu 27 (kromě toho, že do něj sama patřila) randila?
3. Skoro ve všech případech úmrtí členů Klubu 27 hrály roli omamné a návykové látky, ne vždy ale byly přímou příčinou smrti. Brian Jones, zakládající člen legendárních The Rolling Stones, byl pod vlivem drog, když...
4. Jim Morrison, frontman skupiny The Doors, platil za sexsymbol, což mu prý extrémně vadilo. Reagoval na to způsobem, který jeho zamilované fanynky dost trápil. Jak?
5. Naprosto legendární se v případě Jimiho Hendrixe stalo jeho vystoupení na prvním ročníku jistého hudebního festivalu. Svůj výkon zde už nikdy nepřekonal, protože zhruba rok poté zemřel. O jaký festival šlo?
6. Která široce oblíbená konspirační teorie se pojí se smrtí Jima Morrisona?
7. Často se spekuluje, že za úmrtími umělců Klubu 27 někdo stál. O vraždě se spekulovalo i v případě Kurta Cobaina. Kdo z ní byl nejčastěji obviňován?
8. Kurt Cobain měl v těle smrtelnou dávku heroinu, když...
9. Amy Winehouse měla stejně jako další členové klubu dlouhodobě problémy s drogami a alkoholem. Právě ten ji nakonec usmrtil. Roli hrály ale další faktory, zejména šlo o...
10. O Klubu 27 se naposledy začalo hojně diskutovat v roce 2020, kdy se zastřelil Benjamin Keough, vnuk legendárního popového zpěváka. Údajně neunesl nejen příslušnost ke slavnému klanu, ale také výraznou podobu se svým dědečkem, jímž byl...

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Načítám