Hlavní obsah

Před 30 lety zemřel Kurt Cobain, člen tragického Klubu 27. Spiknutí, vraždy a další podivná úmrtí

Foto: Michel Linssen , Gettyimages.com

Foto: Michel Linssen , Gettyimages.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě dnes uplynulo třicet let od tragické smrti frontmana kapely Nirvana, ikonického Kurta Cobaina. A také jednoho ze členů tzv. Klubu 27. Jde o jeden z nejexkluzivnějších spolků světa, ale patřit byste do něj nechtěli. Do Klubu 27 lze totiž vstoupit až po smrti. Tři roky před třicítkou vyhasl život nejen Kurta Cobaina, ale i dalších hvězd.

Článek

Klub 27 není jméno nočního podniku, jak by se možná na první pohled mohlo zdát. Jde o skupinu sedmadvacetiletých muzikantů, kteří se vydali na onen svět za nejasných okolností – a snad každého provází teorie o vraždě či spiknutí. V letech 1961 až 1972 bylo takových úmrtí najednou nějak moc a sled nešťastných událostí začal veřejnosti připadat podezřelý. Název „Klub 27“ se zrodil po smrti Jima Morrisona.

Pojďte si s námi připomenout nejslavnější velikány, jejichž brzký odchod dodnes budí emoce.

Kurt Cobain († 5. 4. 1994) 

Je až neuvěřitelné, že si dnes připomínáme již 30. výročí jeho tragického úmrtí. Kytarista a frontman skupiny Nirvana si prostřelil hlavu brokovnicí a v jeho těle byla posléze nalezena i smrtelná dávka heroinu. Kromě slavných písní po něm zbyl i dopis na rozloučenou, v kterém uvádí citát z písně Neila Younga (74) „Je lepší shořet než vyhasnout“. Tento výrok jasně ukazuje na psychické problémy, s nimiž se milovaný rocker potýkal, přesto mnohým jeho sebevražda nesedí a z úmrtí bezostyšně viní tehdejší manželku Courtney Love (56).

Cobainova smrt lidi dodnes fascinuje. Prý to byla vražda a jsou na to důkazy.

Brian Jones († 3. 7. 1969) 

Ještě než v roce 1962 založil legendární Rolling Stones, cestoval po Evropě a přivydělával si hraním na ulici. Měl komplikovanou osobnost, která se naplno projevila až s rolí lídra skupiny. Ačkoliv drogám a alkoholu holdovali svého času všichni příslušníci kapely, nadaný multiinstrumentalista jejich ničivou sílu neudržel na uzdě. Nespolehlivost a změny nálad nechtěli kolegové tolerovat, a tak se s  ním v červnu roku 1969 rozloučili. O měsíc později se utopil ve svém bazénu.

Příběh písně Satisfaction: Jak vznikl největší hit v dějinách rokenrolu?

Jimi Hendrix († 18. 9. 1970) 

Jeho kariéra trvala sice pouhé čtyři roky, ale v hudební branži si stihl vybudovat pověst, kterou jen tak někdo nepředčí. Byl to rokenrolový bůh, a když na festivalu Monterey Pop polil svou elektrickou kytaru benzinem, nástroj zapálil a rozflákal o zem, davy nadšených fanoušků nešly utišit. Talentovaný Američan zkrátka moc dobře věděl, jak udělat opravdovou show. Ani jemu se ovšem nevyhnula závislost na drogách. Rok po legendárním festivalu ve Woodstocku jeho život navždy vyhasl. Oficiální příčinou smrti bylo udušení zvratky po předávkování prášky na spaní.

Proč je psychedelická drogová píseň Purple Haze dodnes tak kontroverzní?

Janis Joplin († 4. 10. 1970) 

Jen několik dní po smrti Jimiho Hendrixe se hudební scéna musela vzpamatovat z další rány. V hotelovém pokoji v Los Angeles bylo nalezeno bezvládné tělo fantastické zpěvačky, nezapomenutelné představitelky hnutí hippies. Užívání heroinu si zřejmě vybralo svou daň a poslední dávka byla smrtelná. Zpěvaččin životní styl by se dal shrnout do výstižného „sex, drogy a rokenrol“ a s jistotou můžeme dodat, že v jejím případě se o žádné klišé nejedná.

I tady se o příčině smrti spekuluje. Možná za to mohly vysoké podpatky!

Jim Morrison († 3. 7. 1971)

Básník, zpěvák a frontman skupiny The Doors svou slávu neustál. Vadilo mu, že je vnímán jako sexsymbol. Nechal si narůst vousy i břicho v domnění, že se fanynky zaměří opět na jeho hudbu. Společnost mu dělaly alkohol i drogy a nejednou ho dostaly do problémů, proto v roce 1971 raději odešel z kapely a odstěhoval se s přítelkyní do Paříže, kde zemřel ve vaně na srdeční selhání.

Amy Winehouse († 23. 7. 2011)

Byla jednou z nejvýraznějších osobností poslední dekády, přestože skonala hned na jejím počátku. Od chvíle, kdy ve svých dvaceti letech vydala debutové album, se stala středem pozornosti: v britských hitparádách obsazovala zpěvačka s chraplavým hlasem první příčky a brzy ji obdivoval celý svět. Její osobní život kopíroval osud mnoha umělců a problémy s alkoholem, bouřlivé vztahy, porucha příjmu potravy i závislost na heroinu naznačovaly, že se řítí do propasti. Zemřela na otravu alkoholem ve svém londýnském domě, kde ji našel bodyguard už bez známek života.

Znáte úžasný hit Rehab? Je to dokonalá hymna popírání závislosti.

Benjamin Keough († 12. 7. 2020)

Nebyl ani zdaleka tak slavný jako Brian Jones či Kurt Cobain, zahraniční média ho však mezi členy Klubu 27 stejně zařadila. Mladý muzikant nestál v záři reflektorů, hudební nadání měl ale po kom dědit. Vždyť jeho dědou byl samotný král rokenrolu Elvis Presley († 42)! Své nadání nezúročil, v červenci 2020 se ke zděšení své matky Lisy Marie Presley (52) zastřelil.

Reklama

Načítám