Hlavní obsah

Slavní, kteří nestihli dokončit svůj film: Koho zastoupil kolega a čí roli dotáhl počítač

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Je to 5 let, co tragicky zemřel geniální herec Jan Tříska. Smutnil celý národ, ale velké trápení měl i Jiří Mádl, který ho obsadil do svého tehdy připravovaného filmu Na střeše. V něm už si ale Tříska nezahrál. Kteří další slavní zemřeli v průběhu natáčení?

Článek

Smrt umí být náhlá a nečekaná a mění vše, včetně ikonických filmových rolí. Tak například legendárním doktorem Sovou ze seriálu Nemocnice na kraji města (1977–1981) měl být původně Karel Höger (†67), jenže po několika měsících natáčení ho zabil infarkt, a tak Sovu nakonec hrál Ladislav Chudík (†91). Vodníka Aloise z komedie Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974) hrál prvních osm natáčecích dní Jan Libíček (†42), ale přímo při natáčení zničehonic upadl do bezvědomí a skácel se do vody. Přes rychlou pomoc při převozu do nemocnice zemřel. Aloise si nakonec zahrál Zdeněk Řehoř (†74).

Ale nejsou sami, ani tihle slavní nestihli dokončit natáčení.

Jan Tříska (†80)

Byl vitální, plný sil a chuti do života, a tak nebyl důvod, proč by nevzal roli v tehdy připravovaném snímku Na střeše (2019). Režisér Jiří Mádl byl z jejich spolupráce nadšený, hlavní roli profesora Rypara napsal v podstatě pro Třísku.

Jenže osud to zařídil úplně jinak. Herec spadl z Karlova mostu do Vltavy a v nemocnici svým zraněním podlehl. Jeho role ve filmu Na střeše se tak ujal (a nutno říct, že se ctí) jiný skvělý herec – Alois Švehlík.

Foto: Profimedia.cz

Smrt Jana Třísky byla pro všechny šokující a nečekanáFoto: Profimedia.cz

Chris Farley (†33)

Oblíbený komediální herec, hlavní hrdina komedie Tlouštík z Beverly Hills (1997), měl propůjčit svůj hlas legendárnímu kreslenému zlobrovi Shrekovi. Namluvil velkou část dialogů, ale nakonec jeho hlas ve filmu diváci neslyšeli. Místo něj Shreka namluvil Mike Myers.

V prosinci 1997, den před Štědrým dnem, totiž herce nalezl jeho mladší bratr mrtvého v jeho bytě v Chicagu, příčinou skonu byla smrtelná kombinace kokainu a morfia.

Foto: Profimedia.cz

Tohle je herec, který měl původně namluvit zlobra ShrekaFoto: Profimedia.cz

Jan Němec (†79)

Jakoby se tím filmem loučil. Snímek Vlk z Královských Vinohrad (2016) totiž režisér Jan Němec natáčel podle vlastních autobiografických vzpomínek. Nešlo mu o žádný historický film, chtěl spíše zachytit ducha doby, jak sám v rozhovorech během natáčení uvedl.

Dílo ale nestihl dokončit, zemřel v březnu 2016, den před koncem natáčení. Vzhledem ke svému zhoršujícímu se zdravotnímu stavu pověřil ještě za života dokončením filmu pomocného režiséra Tomáše Kleina.

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Premiéry filmu Vlk z Královských Vinohrad se režisér již nedočkalFoto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Radoslav Brzobohatý (†79)

To, co nachystal osud pro Radoslava Brzobohatého, je až neuvěřitelné. Ještě 11. září 2012 pracoval na seriálu Vyprávěj, natáčel smrt vlastní postavy Františka. A druhý den přišla šokující zpráva – Radoslav Brzobohatý zemřel a zabila ho akutní cévní příhoda. „Vzhledem ke svému věku měl méně sil, ale v poslední natáčecí den se nestalo nic mimořádného. Proto nás jeho skon všechny šokoval,“ sdělil tehdy Super.cz producent seriálu Vyprávěj Filip Bobiňski. A aby toho nebylo málo, bylo to přesně den před jeho osmdesátými narozeninami.

Foto: Profimedia.cz

Smrt přišla téměř současně v jeho roli i v životěFoto: Profimedia.cz

Philip Seymour Hoffman (†46)

I tohoto herce zabily drogy. Zemřel v únoru 2014 a příčinou smrti byl mix heroinu, kokainu, sedativ a amfetaminů.

V době smrti měl Hoffman téměř dokončenou práci na dvoudílném závěru série Hunger Games (Hunger Games: Síla vzdoru, 2014–⁠2015), ale některé záběry stále chyběly. Jeho náhlou smrt kolegové oplakali, dokonce byl údajně pozměněn natáčecí plán a zkráceny natáčecí dny, aby měli herci čas na truchlení. Absence Hoffmana v nedotočených záběrech byla nakonec vyřešena pomocí digitálních a počítačových triků.

Foto: Profimedia.cz

Smrt tohoto herce vyřešili tvůrci Hunger Games pomocí počítačových trikůFoto: Profimedia.cz

Paul Walker (†40)

Byl hvězdou šesti dílů ikonického filmu Rychle a zběsile, ale ten sedmý již nedotočil. V listopadu 2013 zemřel při tragické autonehodě vozu, který řídil jeho kamarád. Ten nezvládl řízení a čelně narazil do stromu, on ani Paul Walker nehodu nepřežili.

Většinu scén k sedmému pokračování Rychle a zběsile sice Walker stihl natočit ještě před smrtí, některé ale přece jen chyběly. Dotočil je jeho mladší bratr Cody Walker a následně byly ještě upraveny v počítači.

Foto: Profimedia.cz

Tragická autonehoda ukončila život oblíbeného herceFoto: Profimedia.cz

Smrt slavných lidí je vždy spojena s velkým zájmem a zármutkem fanoušků. Některé skony slavných jsou ale navíc opředeny tajemstvím. Elvis žije?! Presley, Jackson, Monroe a další slavní, kolem jejichž smrti se vyrojily spekulace

Reklama

Související témata:
Paul Walker
Philip Seymour Hoffman
Chris Farley

Načítám