Hlavní obsah

Kde přišel Brouk Pytlík ke svým znalostem a čím zlobil Ferda hlemýždě? Ukažte, jak znáte pohádku

Foto: Václav Šlauf / MAFRA / Profimedia

Foto: Václav Šlauf / MAFRA / Profimedia

Reklama

Letos slaví devadesátiny, ale rozhodně na šarmu neztrácí. Stále vypadá báječně a svoje fanoušky má napříč generacemi. Ne, není řeč o žádném legendárním herci nebo zpěvákovi, ale o starém dobrém Ferdovi Mravenci. Vyrostli jste na něm vy, vaše děti nebo vnoučata? Jak dobře kresleného hrdinu se šátkem na krku znáte?

Článek

Ferda Mravenec, práce všeho druhu. Pár slov, které už 90 let dokonale charakterizují kresleného hrdinu z komiksů, pohádkových knih, ale i filmů Ondřeje Sekory. Věčně dobře naladěný, optimistický, pracovitý a houževnatý šikula je miláčkem dětí už opravdu dlouho.

Od 28. února do 14. května se na jeho počest a devadesátileté výročí koná v Galerii Villa Pellé výstava nazvaná Ondřej Sekora – známý i neznámý, jejímž základem jsou originály Sekorových slavných i méně známých knižních ilustrací, jeho novinové kresby a karikatury, ale i loutky vytvořené podle Sekorových návrhů. A to by bez Ferdy Mravence nešlo. Ale i když vám třeba nevyjde čas a na výstavu se nedostanete, můžete si v našem kvízu ověřit své znalosti o tomhle fešákovi z hmyzího světa.

1. To, že se Ferdu Mravence pokusil z mraveniště odnést malý hoch v krabičce od zápalek, nejspíš víte. Chtěl si ho nechat a vycvičit. Jenže Ferda mu utekl. Zrovna když se dostal na svobodu, začalo hrozně pršet. Kde se před deštěm schoval a přečkal noc?
2. Víte, kdo je Čmuchálek?
3. Vzpomenete si, s čím Ferda Mravenec pomáhal kamarádovi cvrčkovi?
4. A kdopak je Ťutínek? Víte to?
5. Víte, čemu se nejraději a s opravdovou vášní věnuje střevlík Masorád?
6. Ferda Mravenec se zlobil na hlemýždě. Víte, jakou lumpárnu mu provedl?
7. Všude byl, všechno zná, ale jen teoreticky. Ano, to je Brouk Pytlík, trochu otravný Ferdův kamarád, který se ale proslavil tak, že nakonec o něm vznikly i samostatné knihy. Třeba Brouk Pytlík nebo Trampoty Brouka Pytlíka. Víte, jaký nápis je na dřevěné ceduli nakreslené na obalu těchto knih vedle Pytlíka, který sviští z kopce na dřevěném vozíku?
8. Na seznámení Berušky s Ferdou si jistě také vzpomenete. Ferda jí nabízel, že jí sežene koníka ke kočáru. Víte ale, co mu na to Beruška odpověděla?
9. Že Brouk Pytlík všechno zná a všechno ví, i když jen teoreticky, jsme už říkali. Ale víte, kde ke svým (ne)znalostem přišel?
10. O ploštici Růměnici a spoustě jejích nezbedných dětí už také byla řeč. Vzpomenete si, s čím přesně jí Ferda Mravenec pomohl?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:
Ferda Mravenec
Ondřej Sekora

Načítám