Hlavní obsah

Kvíz pro znalce historie a zeměpisu: Ukažte, jak znáte pamětihodnosti světových metropolí

Foto: adolf martinez soler, Shutterstock.com

Foto: adolf martinez soler, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou to významné světové metropole a možná jste některé navštívili – a třeba i několikrát. A jak už to bývá, je tam plno věhlasných historických památek. Jak jste na tom: Znáte dobře významné pamětihodnosti světových metropolí?

Článek

Někdo chození po městských památkách miluje, jiný se lépe cítí v přírodě. Ale nemusíte být ani chodící encyklopedie, ani zkušený cestovatel, abyste měli alespoň základní znalosti významných pamětihodností. Pojďte si zkusit, jak na tom jste. Zvládnete kvíz, který se zaměřuje na významné turistické cíle v hlavních městech světa?

1. Peking je hlavní město Číny a s téměř 22 miliony obyvatel patří k nejlidnatějším metropolím světa. A protože byl založen už v roce 1045 př. n. l., je jasné, že o památky tam nouzi nemají. Víte, která z následujících pamětihodností je asi tou nejslavnější, co lze přímo v Pekingu vidět?
2. Egypt patří k oblíbeným dovolenkovým destinacím a řada cestovatelů nevynechá návštěvu hlavního města Káhiry. Která z následujících zajímavostí v téhle metropoli není?
3. Paříž je město zamilovaných, plné nejznámějších pamětihodností. A my se vás zeptáme na baziliku Sacré-Cœur, nádhernou bílou stavbu na vrcholku Montmartru. Je to jedna z nejkrásnějších dominant Paříže, slavný kopec šlehačky, jak se bazilice z konce 19. století občas přezdívá. Víte, jak zní název stavby v překladu do češtiny?
4. Hlavní město Itálie Řím je ráj milovníků památek. Na každém rohu tu narazíte na něco, co má historický význam. Jak se jmenuje místo, kde dřív bývalo centrum antického Říma a veškerého dění v něm? Místo, kde dnes návštěvníci obdivují ruiny slavných staveb a kde na vás historie dýchá z každého koutu?
5. Češi milují i Maďarsko a Budapešť je opravdu dechberoucí – přezdívá se jí Paříž východu nebo Perla na Dunaji. Jedním z tamních turistických cílů je i Gellértova hora, odkud je nádherný výhled na celé město. A na vrcholu najdete i jednu slavnou památku. Vzpomenete si na její jméno?
6. Řecko – to je snad synonymum pro historii! A hlavní město Athény je památek plné, snad každý kámen tam je kusem slavných dějin. Nejznámější je bezesporu athénská Akropole, jejíž dominantou je obrovský chrám zasvěcený patronce města, bohyni Athéně. Víte, jak se chrám jmenuje?
7. Plné zajímavých míst je také hlavní město Austrálie. Jednu z následujících budov ale v Canbeře přece jen nenajdete. Víte kterou?
8. Teď se přesuneme do Washingtonu, hlavního města USA. Zkuste si vybavit slavnou scénu z Forresta Gumpa, kde Forrest před davem lidí mluví o válce, až ho pozná jeho milovaná Jenny a přes Zrcadlící bazén se k němu rozeběhne. Odehrává se to před významnou washingtonskou památkou, která byla postavena na počest jednoho amerického prezidenta. Víte, jak se budova jmenuje?
9. V Římě už jsme byli, ale samostatnou kapitolou je Vatikán – církevní městský stát. Jednou z nejslavnějších tamních památek je Sixtinská kaple, kde se mimo jiné koná například konkláve při volbě papeže. A vyplatí se tam hledět vzhůru, protože strop vyzdobil jeden z nejslavnějších umělců všech dob. Kdo to byl?
10. Je to nejikoničtější památka Berlína. V době studené války stála stavba z 18. století v jakési zemi nikoho, a když padla totalita, právě u téhle památky se nejvíc oslavovalo. Víte, o jaké pamětihodnosti je řeč?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Budovy, hrady či kostely vás neberou? Jste spíš milovníci přírody? Tak se ukažte! Poznáte největší divy přírody podle fotografie? Ukažte, jak vám jde zeměpis

Reklama

Načítám