Hlavní obsah

Chcete pozvat čerta a Mikuláše? Psycholožka radí, jak na to. Hrozí totiž, že ztratíte důvěru dětí!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se den, kdy do ulic vtrhnou party Mikulášů, čertů a andělů. Patří k předvánoční tradici, a tak si mnoho rodičů myslí, že by měli potomkům také dopřát jejich návštěvu. Co když jim tím ale zadělávají na noční můry? Přečtěte si, jak to udělat, aby se děti nebály a naučily se čelit svému strachu.

Článek

Možná jste o tom zatím moc nepřemýšleli. Kam paměť sahá, tak byly návštěvy Mikuláše s čertem a andělem součástí předvánoční atmosféry a trocha toho strachu a breku ze strany dětí byla brána jako běžná součást. Je to ale tradice, ve které byste měli pokračovat? Povídali jsme si o tom s psycholožkou Šárkou Mikovou. Je to maminka tří dětí, autorka Teorie typů a také knížek Ani mámy nejsou stejné, či nejnovější Milovat nestačí.

Mikuláš, čert a anděl, to je letitá tradice. Ale mnoho současných rodičů ji už přehodnocuje a přemýšlí, zda je nutné, nebo spíš vhodné děti takhle strašit. Jak se na to díváte z pohledu psychologa?

Každé dítě je jiné a podle toho je dobré se rozhodovat. Jsou děti, kterým čert nevadí a nebojí se, ale jsou děti, jež jsou kvůli své velké fantazii velmi úzkostné, a těm tím rozhodně dobře neuděláte. Jestliže dobře víte, že se dítě bojí i samo večer v pokoji, potřebuje lampičku, aby mělo větší pocit bezpečí, mívá děsivé sny nebo představy, pak bych radila čerta, a dokonce i Mikuláše vynechat. Nejen čert je děsivou postavou, může jí být i Mikuláš – pro dítě to je divná zamaskovaná postava.

Jde tedy o to, jak dítě reaguje, jak takové věci snáší?

Ano. Ale obecně: pokud dítěti vyhrožujete, že když bude zlobit, přijde si pro něj čert, zbavujete se zodpovědnosti za jeho výchovu a hlavně tím podkopáváte jeho důvěru ve vás. Přestože dítě potrestá někdo třetí, budete to vy, kdo pustil tyto bytosti k dítěti, kdo dovolil, aby mu naháněly hrůzu a strašily ho. Přitom byste měli být těmi, kdo vytvářejí bezpečnou základnu, kde dítě vždy najde pochopení a přijetí.

Dvě starší děti neměly nikdy s Mikulášem a čerty problém, proto jsem je nechala, ať se realizují. Ale nejmladší dcera se odmala bála všeho, co mělo na hlavě nějakou masku…

Bylo by tedy lepší se s Mikulášem a čertem potkat třeba venku, mimo domov, kde má dítě cítit bezpečí?

Ano, v otevřeném prostoru se můžete s dítětem dopředu dohodnout, že se samo rozhodne, jak moc se k Mikuláši či čertovi přiblíží. Ujistěte ho, že je v pořádku chvíli pozorovat a situaci vyhodnotit, rozhodnout se odejít nebo si dodat odvahy a Mikulášovi zazpívat písničku.

Držte ho po celou dobu za ruku, pokud chce. A kdyby začal Mikuláš moralizovat, že už je dítě dost velké, aby to zvládlo samo, zastaňte se ho. Dítě zažije, že se může svému strachu postavit, i když zatím s vaší podporou. Je to důležitý krok, který podpoří jeho důvěru k vám i odvahu zvládat náročné situace v budoucnu.

Ale čert a Mikuláš chodí i do školek… Co mají rodiče v takové situaci dělat?

Jestliže to tak je i v té, kam chodí vaše dítě, pak bych se ptala, jak to probíhá. I když si můžeme myslet, že návštěva Mikuláše s čertem dítěti neuškodí, tak bujná dětská fantazie umí různé situace uchopit různě, a to v dobrém i tom špatném.

Foto: Profimedia.cz

Některé děti se nebojí ničeho, ani čerta. Pro ty úzkostnější to ale může být skoro až traumatizující zážitekFoto: Profimedia.cz

Pokud tradici dodržet chci, ale současně nechci dítě stresovat, tak jakou cestu radíte?

Daleko lepší motivací než strašení a tresty je pro dítě vždy ocenění toho, co se mu podařilo. I když máte pocit, že hodně „zlobí“, jistě najdete i něco pozitivního. A můžete Mikuláše požádat, aby to zmínil. Mělo by se jednat především o situace, ve kterých dítě vyvinulo nějaké úsilí, kdy se odhodlalo udělat něco, co mu moc nešlo, ale překonalo to a zvládlo. Bez čerta bych se v případě citlivých dětí obešla zcela.

Ale jak říkám, zásadní je to, jaké dítě máte a jak takovou situaci dovede zvládnout. Ostatně tak to bylo i u nás doma: dvě starší děti neměly nikdy s Mikulášem a čerty problém, rády jim řekly básničku a něco dobrého od nich dostaly, proto jsem je nechala, ať se realizují. Ale nejmladší dcera se odmala bála všeho, co mělo na hlavě nějakou masku, takže jsem se setkání s nimi snažila vyhnout, dokud se ona sama nechtěla učit překonávat v podobných situacích své obavy. I když je to velmi těžké, protože v ten den jsou všude – třeba i v obchodních domech nebo na ulici.

Načítám