Hlavní obsah
4,1
(21)
 

Máme pro vás dobrou zprávu, letošní mikulášskou nadílku zvládnete vyrobit během dvaceti minut. Křehké máslové sušenky potěší nejen děti, ale i třeba (hodné) kolegy. A upéct je zvládne opravdu každý.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 sušenek
  • 110 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mandlového aromatu
  • sůl
  • vejce
  • 230 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 65 g barevného cukrářského zdobení
Článek

Rodiče sice při vidině barevných cukrových perliček trochu trnou, ale děti jsou z podobných záležitostí nadšené. Tak jim je upečte alespoň na Mikuláše, stejně vás určitě budou přesvědčovat, že byly celý rok hodné…

Postup

01.

Máslo, cukr, sůl a oba extrakty šlehejte elektrickým šlehačem asi dvě minuty do pěny, přidejte vejce, opět prošlehejte a nakonec zapracujte mouku a jedlou sodu. Rukama pak směs zpracujte na hladké těsto.

02.

Lžičkou z těsta odkrajujte kousky o velikosti vlašského ořechu, tvořte kuličky a celé je obalujte v barevných cukrových perličkách. Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem (kuličky můžete i trochu stlačit, ale při pečení se samy lehce roztáhnou) asi 5 cm od sebe a pečte 10 až 15 minut při 180 °C dorůžova.

03.

Sušenky uložte do pěkné dózy nebo zabalte do celofánu a ozdobte mašličkou.

Tak se přiznejte, dostali byste za letošní rok od Mikuláše s andělem pochvalu a sladkosti, nebo by si vás spíše odnesl čert?

Reklama