Hlavní obsah

Mezinárodní děn dětské knihy. Jaké čtení u dětí boduje?

Foto: Tatiana Bobkova, Shutterstock.com

Foto: Tatiana Bobkova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je něco, co dětem rozvíjí fantazii a zvyšuje slovní zásobu více než literatura? Asi těžko. Dnes slavíme Mezinárodní den dětské knihy, tak si něco pěkného s dětmi přečtěte. Můžete se nechat inspirovat knihami, které patří v posledních letech k nejprodávanějším.

Článek

Od roku 1967 se slaví Mezinárodní den dětské knihy. A to 2. dubna, v den, kdy si připomínáme narození autora těch největších dětských klasik, dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena (1805–1875). Bývá označován jako umělec dětských duší, a nejenže mu vzdáváme poctu během dne, ale po celé Evropě se pravidelně pořádá v knihovnách i školách, kde děti přespí, i Noc s Andersenem (ta se ovšem letos kvůli covidu konat nebude).

A jaké knihy bodovaly u dětských čtenářů v posledních letech? Zeptali jsme se nejpovolanějších a z odpovědí dětských redakcí českých nakladatelství vybrali desítku knih, která zaujme malé čtenáře. Věk u knížek je jen orientační, protože takového Ferdu Mravence si s chutí znovu přečte i leckterý padesátník.

Minipedie

Autor: Kolektiv autorů

Věk: 1–2 roky

I ti nejmenší si zaslouží svoje čtení. A jestli něco frčí mezi batolaty, jsou to tematická leporela. Minipedií pro děti od jednoho roku najdete desítky a s dětmi si můžete ukazovat zvířátka, členy rodiny, probírat nejrůznější situace nebo svátky, a to vše v klidu, protože díky pevným stránkám jsou knížky to pravé pro nenechavé malé prstíky. Díky otočným a pohyblivým prvkům si děti procvičí i jemnou motoriku.

Foto: Nakladatelství Svojtka&Co.

Minipedie vychází v nakladatelství Svojtka & Co.Foto: Nakladatelství Svojtka&Co.

Rok v lese

Autor: Emilia Dziubaková

Věk: 2–4 roky

Série Rok v ... obsahuje knihy Rok v lese, Rok v pohádce, Rok na trhu, Rok na venkově a Rok ve školce. A budete překvapeni, co vše se vy i děti můžete naučit z knížky beze slov!

Krásně ilustrovaný Rok v lese se stal bestsellerem. Děti zjistí, jak se během roku les mění a jak se mění chování a život jeho obyvatel. Hledejte na obrázcích jednotlivá zvířata, zkoumejte, kdo spí přes zimu a kdo bdí v noci. Kdo je na pořádek prevít a kdo se klidně hrabe v odpadcích. Knížka podněcuje zvídavost a rozvíjí představivost.

Foto: Nakladatelství Host

Rok v lese vyšel v nakladatelství HostFoto: Nakladatelství Host

Ferda Mravenec

Autor: Ondřej Sekora

Věk: 4–6 let

Ze starší produkce patří mezi stálice dětské literatury i knížky Ondřeje Sekory a Jiřího Kahouna, které se opakovaně vydávají a dotiskují, protože je o ně pořád mezi rodiči malých dětí velký zájem. Šikovný mravenec si poradí s prací všeho druhu, zapřáhne do kočáru protivného hlemýždě, ochočí si divokého zeleného koníka, nešťastně se zamiluje... Kdo by ho neznal! Stejně jako jeho kamaráda a známého popletu Brouka Pytlíka (jehož příběhy mají také knižní podobu) nebo nafintěnou Berušku.

Foto: Nakladatelství Albatros

Knížka Ferdy Mravence vyšla v nakladatelství Knižní klubFoto: Nakladatelství Albatros

Český špalíček

Autor: Milada Motlová, Vlasta Baránková

Věk: 4–6 let

Jestli se k nějaké dětské knize rodiny vrací, je to výběr z textů lidové slovesnosti českého národa pod názvem Český špalíček pohádek, říkadel, hádanek, přísloví a písniček. Najdete zde pohádky seřazené od nejjednodušších přes chytrácké až po ty nejkrásnější. Naučíte se spoustu přísloví, hádanek a písniček a dozvíte se hromadu tajemných pověstí pověsti. Komu by se nelíbil příběh o Princi Bajajovi nebo o Kocourovi v botách?

Foto: Nakladatelství Knižní klub

Český špalíček vyšel v nakladatelství Knižní klubFoto: Nakladatelství Knižní klub

Anička (série)

Autor: Ivana Peroutková

Věk: 6–8 let

První příběh malé Aničky vyšel v roce 2004 a zamilovala si ho spousta čtenářů. Začalo to tím, že se Anička musí přestěhovat k babičce na venkov, protože rodiče odjíždí na rok do Afriky. A tak do druhé třídy začíná chodit na venkově a hledá si kamarádky. V dalších dílech se Anička podívá na hory, k moři, do Egypta, slaví Velikonoce a zavítá k protinožcům. Ivana Peroutková se zdá být na prima holčičí série odbornicí, kromě Aničky si čtenáři oblíbili i její knížky o Valentýnce.

Foto: Nakladatelství Albatros

Série o Aničce vyšla v nakladatelství AlbatrosmediaFoto: Nakladatelství Albatros

Karlík a továrna na čokoládu

Autor: Roald Dahl

Věk: 7–9 let

Dětští čtenáři si oblíbili také knížky Roalda Dahla, tu nejznámější dokonce anglický The Daily Telegraph zařadil mezi 25 nejlepších dětských literárních příběhů všech dob. Karlík Bucket je z chudé rodiny a čokolády si moc neužije. Díky šťastné náhodě dostane možnost navštívit továrnu na čokoládu pana Willyho Wonky. Ten jemu a ostatním dětem ukáže, kde se čokoláda mísí s vodopádem, nebo veverky, které louskají ořechy jako nikdo jiný. Většina dětí je v průběhu návštěvy trestána za špatné vlastnosti, ale na Karlíka čeká na závěr exkurze obrovské překvapení.

Foto: Nakladatelství ACADEMIA

Karlík a továrna na čokoládu vyšel v nakladatelství EuromediaFoto: Nakladatelství ACADEMIA

Lichožrouti

Autor: Pavel Šrut

Věk: 7–9 let

Kdo by je neznal, potvory, které se baví tím, že z páru ponožek jednu uzmou a dělají z nich licháče. Do jejich tajemného světa vás vezme oceňovaná knížka autorské dvojice Pavel Šrut – Galina Miklínová, která nabízí napínavý a vtipný příběh lichožroutí rodinky, starého mládence pana Vavřince a malého nešiky lichožrouta Hihlíka. V moderní pohádce se krásně potkává náš skutečný svět a svět smyšlený.

Foto: Nakladatelství Paseka

Série Lichožrouti vyšla v nakladatelství PasekaFoto: Nakladatelství Paseka

Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky

Autor: Francesca Cavallo, Elena Favilli

Věk: 8–10 let

Knihy s příběhy silných a výjimečných žen, které se nevzdaly, bojovaly a nebály se dělat věci po svém, jsou pro děti velmi inspirující. V Rebelkách jedna a dvě najdete sto životních osudů žen z minulosti i současnosti. Umělkyně, sportovkyně, vědkyně, političky a další velké osobnosti, které se zapsaly do historie. Seznámíte se s královnou Alžbětou I., módní návrhářkou Coco Chanel nebo s tenistkou Serenou Williams, a to vše hravou a čtivou formou.

Foto: Nakladatelství Albatros

Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky vyšly v nakladatelství AlbatrosmediaFoto: Nakladatelství Albatros

Fotbaláci (série)

Autor: Roberto Santiago

Věk: 8–10 let

Série Fotbaláci španělského autora Roberta Santiaga čtou děti po celé Evropě. A oblíbili si je i malí čeští fotbalisté. Není divu. Knížky o malém Franciscovi, který hraje za Fotbaláky, jsou plné sportu, záhad, ale i přátelství a prvních lásek. Série začíná dílem Záhada usínajících rozhodčích, kdy se musí vyšetřit, proč během zápasů rozhodčí opakovaně usínají.

Foto: Nakladatelství Host

Série Fotbaláci vyšla v nakladatelství HostFoto: Nakladatelství Host

Harry Potter (série)

Autor: J. K. Rowling

Věk: 10+

Říkalo se, že příběhy o malém kouzelníkovi vrátily dětem knihu do ruky. A také se staly fenoménem napříč knižním trhem. Fantasy romány britské autorky J. K. Rowling o Harry Potterovi, který studuje ve Škole čar a kouzel v Bradavicích, si oblíbili malí i velcí čtenáři. Brýlatý chlapec s jizvou na čele má po boku věrné přátele Rona a Hermionu a proti sobě silného protivníka. Lord Voldemort mu zabil rodiče a má to samé v plánu i s Harrym, chce se stát nesmrtelným a dobýt kouzelnický svět.

Foto: Nakladatelství Albatros

Série Harry Potter vyšla v nakladatelství AlbatrosmediaFoto: Nakladatelství Albatros

Reklama

Související témata:

Načítám