Hlavní obsah

Pořádně žhavý kvíz: Co znamená Popocatépetl a kdy při výbuchu zemřelo 36 tisíc lidí?

Foto: Versta, Shutterstock.com

Foto: Versta, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří mezi nejpozoruhodnější přírodní úkazy na světě. Lidstvo odjakživa děsí i fascinují zároveň. Na Zemi je více než třináct set aktivních sopek. V kvízu se vás ale zeptáme jen na hrstku nejznámějších.

Článek

Letos v létě vybuchla sopka na Islandu a jen o několik měsíců dříve chrlily lávu sopky na Kanárských ostrovech. Sopek neboli vulkánů máme na Zemi stovky, za ty opravdu nebezpečné se považuje jen zlomek z nich. Byť dlouhou dobu v jejich blízkosti mohou existovat osídlené oblasti, jednou za čas se ozvou a připomenou, že stále představují hrozbu. Nejznámějším sopkám se věnuje také následující kvíz.

1. Vesuv je stále aktivní vulkán, který se výrazně zapsal do dějin Starého světa. Vzpomenete si, které starověké město jeho erupce roku 79 zcela pohřbila?
2. Budete vědět, která země má v současnosti nejvíce aktivních vulkánů? Celkem je to 58.
3. Ključevskaja je největší sopka na poloostrově, který je jimi proslulý. Řeč je o:
4. Vzpomenete si, v jakém století vybuchla sopka Krakatoa? Byť se nachází mezi indonéskými ostrovy Sumatra a Jáva, erupce byla tak silná, že se prach usadil i v ledovcích v Grónsku. Při výbuchu zahynulo 36 000 lidí.
5. Loni se probudila sopka Cumbre Vieja (Starý vrchol nebo hřbet) a láva o teplotě 1000 stupňů Celsia ničila vše, co jí stálo v cestě. Stalo se to na druhém nejmladším z Kanárských ostrovů. Vzpomenete si, jak se jmenuje?
6. Jak se jmenuje největší a nejaktivnější vulkán v Evropě? Poradíme, že jde o dominantu ostrova Sicílie a její stáří se odhaduje na stovky tisíc let.
7. Největší sopka na světě je Mauna Loa, která od roku 1843 vybuchla 33krát. Naposledy roku 1984. V nedávné době ale vědci varovali před možným zemětřesením, které by mohla způsobit vulkanická činnost. Leží na ostrově:
8. Popocatépetl je nejslavnější sopkou Mexika, přičemž leží asi jen 70 kilometrů od hlavního města. Mnoho z vás ji ale zná hlavně díky názvu, ze kterého se trochu plete jazyk. Víte, co spojení dvou slov znamená?
9. V dubnu roku 2010 vybuchla sopka Eyjafjallajökull neboli Ledovec ostrovních hor. Údolí tehdy zaplavil roztátý led, neboť ona sopka se nachází pod povrchem ledovce. Kde se nachází?
10. O nejhorší sopečnou katastrofu v dějinách Spojených států amerických se v roce 1980 postaral vulkán poblíž města Washington. Jmenuje se:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:
Sopka

Načítám