Hlavní obsah

Test vesmírných znalostí: První člověk ve vesmíru, počet planet naší soustavy či nejjasnější hvězda

Foto: Khakimullin Aleksandr, Shutterstock.com

Foto: Khakimullin Aleksandr, Shutterstock.com

Reklama

Dodnes nevíme, kde začíná a končí. Rozsah vesmíru je pro lidskou mysl jen těžko představitelný. A snad žádná jiná vědecká oblast nemá ještě tolik prostoru ke zkoumání jako právě astronomie. Dáte test z faktů, která jako lidstvo o vesmíru máme?

Článek

Pohled na nekonečnou oblohu posetou hvězdami je fascinující, dechberoucí a mystický zároveň. Přitahuje vědce i umělecké duše. Dodnes o něm víme jen hrstku toho, co skrývá. Právě základním faktům z astronomie se věnuje následující kvíz. Schválně, jak jste na tom?

1. Naše planeta je součástí Sluneční soustavy, jejímž centrálním bodem je Slunce. Kolik planet včetně těch trpasličích náš planetární systém zahrnuje?
2. Velikost vesmíru je pro nás jen stěží představitelná, přesto astronomové mají odhad jeho průměru. Jaká je podle nich velikost pozorovatelného vesmíru?
3. Částečné zatmění Měsíce může nastat dvakrát i vícekrát do roka, na to úplné se čeká i několik let. Další nás čeká v září 2025. Jak k tomuto stavu vlastně dochází?
4. Znáte název nejjasnější hvězdy souhvězdí Malé medvědice? Poradíme, že jde o souhvězdí, kterému se častěji říká Malý vůz.
5. Hvězdy se zpravidla soustředí do galaxií, kde existují spolu s prachem, plyny a temnou hmotou. Jak se jmenuje naše vlastní galaxie?
6. Kolikátou planetou sluneční soustavy je Země?
7. Zákony pohybu planet kolem Slunce jako první formuloval matematik a astrolog, který několik let působil také v Praze na dvoře císaře Rudolfa II., známého podporovatele vědy. Jmenuje se:
8. Víte, jak stará je Země? Shodný věk má i Slunce a další planety sluneční soustavy.
9. Původně byla klasifikovaná jako planeta Sluneční soustavy. V srpnu 2006 ale Mezinárodní astronomická unie na kongresu v Praze přijala novou definici, která ji ze seznamu planet vyškrtnula. Její jméno je:
10. V druhé polovině 20. století probíhal mezi USA a SSSR vesmírný závod, přičemž každá země si zapsala několik triumfů. Kdo byl ale vůbec první člověk ve vesmíru?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Někdo věří na velký třesk, jiný zase na stvoření země za sedm dní. Zkuste kvíz z jiného soudku: Jak se vyznáte v Bibli?

Reklama

Související témata:
Kosmos
Galaxie
Sluneční soustava

Načítám