Hlavní obsah

Odkud pochází bramborový salát a co jsou zlodějky: Ukažte, jak rozumíte vánočním jídlům

Foto: rudnitskaya_anna, Shutterstock.com

Foto: rudnitskaya_anna, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smažený kapr s bramborovým salátem je na štědrovečerní tabuli tak dlouho, že už opravdu jen velký pamětník může povyprávět, co mu předcházelo. Co víte o jídlech, které na Vánoce jedli naši předci? Schválně, na kolik otázek odpovíte správně.

Článek

Vánoce mají v našich končinách široký význam. A co si budeme, mimo jiné jsou hodně o jídle. To ale není žádná novinka, bylo to tak i za našich předků. Smažený kapr se ovšem stal tradicí až po druhé světové válce, do té doby štědrovečerní menu vypadalo docela jinak. Zkuste, co víte o někdejších tradičních pokrmech. Když nebudete vědět, třeba aspoň najdete inspiraci, jaké dobroty si letos vyzkoušet.

1. Štědrovka nebo také calta se říkalo pochutině, která se u nás na Vánoce připravuje od 16. století dodnes. Jde o:
2. Kapr se začal smažit až v 50. letech minulého století, ale jako vánoční jídlo se začal objevovat už v 19. století. Jak se pokrm z něj jmenoval? Poradíme, že příprava byla pracnější a zahrnovala kořenovou zeleninu, švestky, ořechy i strouhaný perník.
3. Recept na bramborový salát měla ve své kuchařce i slavná Magdalena Dobromila Rettigová. Její verze se ale neuchytila. Naopak zvítězil bramborový salát s majonézou, který pravděpodobně přinesli čeští legionáři. Jeho původ není zcela jasný, podle jedné teorie pochází z kuchyně:
4. Budete vědět název postního jídla, které mělo základ v pečeném hrachu a dalo se připravit naslano i nasladko?
5. Maso se na štědrovečerní tabuli také dostalo až časem, a to nejen kvůli náboženským důvodům, tedy půstu. Naopak se jedly houby, kterým se říkalo maso chudých. Pokrm, který se dodnes připravuje, se jmenuje houbový...
6. Na tomto pokrmu je zajímavé, že šlo o jídlo chudiny, které si ale za první republiky oblíbily i bohatší rodiny. Jaké specifické maso se na Štědrý den jedlo?
7. Tento pokrm měl přízvisko Tomášský, ale říkalo se mu také muzika, odvárka, sladký vocet nebo zlodějky. V zásadě šlo o:
8. Na Štědrý den měli naši předci možná chudší jídla, zato chodů bylo více. Věřili v sílu jednoho čísla, od něhož se odvíjí i počet chodů. Bylo jich:
9. Vinná klobása je pro mnohé samozřejmou součástí Vánoc. Začala se připravovat mimo jiné proto, že svým tvarem připomínala...
10. Proč se vlastně začala dávat pod talíř kapří šupina?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám