Hlavní obsah
3,0
(500)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Bramboráky jako smažené placky ze strouhaných brambor zná asi každý. My si ale dnes upečeme bramborák v troubě. A víte, jak ho vylepšíte? Přidejte droždí a hladkou mouku a nechte těsto nejdřív nakynout. Bude krásně nadýchaný.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 6 ks brambor
  • 1 ks vejce
  • 3 utřené stroužky česneku
  • 2 lžíce majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 4 g sušeného droždí
  • 120 g hladké mouky
  • 100 g uzeného masa
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Bramborák bez kapky tuku? I to je možné. Pokud se však oleji nebo máslu úmyslně nevyhýbáte, pekáček na kynutý bramborák trochu vymažte.

Postup

01.

Brambory (6 středně velkých brambor vychází asi na 750 g) oškrábejte a nastrouhejte najemno.

02.

Přidejte vejce, utřený česnek, majoránku, drcený kmín, sůl a pepř. Množství libovolně upravujte podle svých chuťových preferencí – každý má rád trochu jinou kořeněnost.

03.

Přidejte sušené droždí (1/2 sáčku sušeného odpovídá asi 10 g čerstvého) a asi 80 g hladké mouky a zadělejte těsto. Vmíchejte na drobné kostičky nakrájené uzené maso nebo škvarky. Podle potřeby přidejte hladkou mouku. Její množství záleží na tom, jak moc vody obsahují brambory. Výsledkem je celkem hutné, ale ne úplně tuhé těsto.

Tip: Pokud máte raději výraznější chuť uzeného masa, předem ho opečte na pánvi. Poté ho nechte vychladnout a zapracujte dle receptu do těsta.

04.

Pekáč vymažte olejem nebo sádlem, rovnoměrně do něj rozprostřete těsto (vypadá jako nadýchané bramborákové) a nechte ho asi 30 minut nakynout. 

05.

Troubu zapněte na 200 °C a bramborák pečte asi 35–40 minut dozlatova.

Zkuste také další netradiční verze bramboráků: patatniky, bramboráky bez mouky nebo valašské škračky.

Reklama

Načítám