Hlavní obsah
2,9
(390)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Bramboráky jako smažené placky ze strouhaných brambor zná asi každý. My si ale dnes upečeme bramborák v troubě. A víte, jak ho vylepšíte? Přidejte droždí a hladkou mouku a nechte těsto nejdřív nakynout. Bude krásně nadýchaný.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 6 brambor
  • 1 vejce
  • 3 utřené stroužky česneku
  • 2 lžíce majoránky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl a pepř
  • 4 g sušeného droždí
  • 120 g hladké mouky
  • 100 g uzeného masa
  • tuk na vymazání
Článek

Postup

01.

Brambory (6 středně velkých brambor vychází asi na 750 g) oškrábejte a nastrouhejte najemno.

02.

Přidejte vejce, utřený česnek, majoránku, drcený kmín, sůl, pepř. Množství libovolně upravujte podle svých chuťových preferencí – každý má rád trochu jinou kořeněnost.

03.

Přidejte sušené droždí (1/2 sáčku sušeného odpovídá asi 10 g čerstvého) a asi 80 g hladké mouky a zadělejte těsto. Vmíchejte na drobné kostičky nakrájené uzené maso nebo škvarky. Podle potřeby přidejte hladkou mouku. Její množství záleží na tom, jak moc vody obsahují brambory. Výsledek je celkem hutné, ale ne úplně tuhé těsto.

04.

Pekáč vymažte olejem nebo sádlem, rovnoměrně do něj rozprostřete těsto (vypadá jako nadýchané bramborákové) a nechte ho asi 30 minut nakynout. 

05.

Troubu zapněte na 200 °C a bramborák pečte asi 35–40 minut dozlatova.

Nezapomeňte se v neděli v 16:45 dívat na Televizi Seznam na kulinární pořad Ve dvou se to lépe vaří. Provádět jím bude Pavel Berky a vždy s ním bude vařit některá ze slavných osobností. Na koho se můžete těšit? Podívejte se sami! 

Zkuste také další netradiční verze bramboráků: patatniky, bramboráky bez mouky nebo valašské škračky.

Reklama