Hlavní obsah
3,1
(509)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Bulharský patatnik je nejblíže asi našemu bramboráku, ale na rozdíl od něj se peče v troubě a bez mouky a je silnější – spíše jako koláč. Chuť mu nedodává česnek ani majoránka, nýbrž dozlatova opečená cibulka a rozteklý čerstvý sýr. A navíc je povolen i během půstu, protože je bez masa.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 750 g brambor
  • 100 g cibule
  • 60 g másla
  • 1 ks vejce
  • 100 g balkánského sýru
  • 1/2 lžíce máty
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo a nechte chvíli odstát, aby pustily šťávu. (Šťávu z brambor nevylévejte! Na co se dá použít?)

02.

Najemno pokrájenou cibuli osmažte dozlatova na třetině másla, dost osolte, přidejte vymačkané brambory a ještě asi pět minut opékejte, aby také trochu změkly. Podle chuti opepřete a okořeňte. Můžete dát sušenou mátu, která se do patatniku občas přidává, ale klidně se vraťte k českému česneku, majoránce a kmínu.

03.

Opečené brambory nechte trochu vychladnout, vmíchejte vajíčko a nadrobený sýr (nejlepší je bílý bulharský z balkánských obchodů, ale poslouží i feta, případně balkánský sýr) a uhlaďte do zapékací misky nebo pánvičky vymazané druhou třetinou másla. Poklaďte zbylým máslem a při 180 °C pečte 30 až 40 minut. Jak vyrobit domácí balkánský sýr?

Tip: Patatnik lze připravit i rovnou v pánvi, jen ho propékejte opravdu pomalu. Poté překlopte na talíř, z něj sesuňte zpět do pánve a opečte z druhé strany podobně jako španělskou bramborovou tortillu.

Reklama

Načítám