Hlavní obsah

Kyselina citronová: Je rakovinotvorná?

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Je součástí téměř každého jídla, nápoje i řady kosmetických přípravků. Napadne vás někdy, jestli je vůbec bezpečná? Vyrábí se z černé plísně a tvrdí se, že může způsobovat rakovinu a ničit zubní sklovinu. Kontroverzní kyselina citronová. Měli byste si na ni dávat pozor?

Článek

Kyselina citronová je organická kyselina nacházející se v citrusech, která se běžně používá jako konzervační prostředek v balených potravinách a nápojích. Přidává se do nich z různých důvodů – pro zvýšení kyselosti a úpravu chuti, jako konzervant nebo antioxidant. Najdete ji ale i v kosmetice a využijete ji i v domácnosti coby univerzální čisticí prostředek. Většina takto užívané kyseliny citronové se vyrábí v laboratoři.

Pochybný zdroj jménem černá plíseň

Špatnou pověst získala kyselina citronová kvůli způsobu, jakým vzniká: vyrábí se pomocí houby zvané kropidlák černý neboli Aspergillus niger. Pokud se tato „černá plíseň“ rozšíří například po bytě či na potravinách, napadá plíce a může způsobit i infarkt. Toho se však u kyseliny citronové bát nemusíte. Podle Americké akademie alergií, astmatu a imunologie je černá plíseň z konečného produktu filtrována, takže je z tohoto hlediska výsledná látka zcela bezpečná. Černé plísně je tedy zbytečné se obávat.

Mýtus o rakovině

Plíseň není jediná obava, která je s bílým kyselým práškem spojená. „Před nějakou dobou se rozšířil mýtus, že je kyselina citronová rakovinotvorná,“ informuje Gabriela Svobodová, výživová specialistka z brněnské poradny Začnu Dnes. „Nic takového ale není pravda – jednalo se o nesprávný překlad původního textu, který pojednával o Krebsově cyklu, což je proces, který probíhá v lidském organismu,“ vysvětluje. Slovo „krebs“ v němčině skutečně označuje mimo jiné rakovinu, v tomto případě se ale jedná o příjmení vědce, který za objevení Citrátového (neboli Krebsova cyklu) získal v roce 1953 Nobelovu cenu.

Foto: Casther, Shutterstock.com

V přirozeném stavu, tedy v ovoci například, působí kyselina citronová jako antioxidant a pomáhá bojovat proti nemocemFoto: Casther, Shutterstock.com

Chraňte si zuby

Přesto existuje jeden dobrý důvod, proč si na kyselinu citronovou dávat pozor. A tou je poškození zubů. „Nadbytek této látky totiž může způsobit jejich odvápnění,“ vysvětluje biochemička Michaela Bebová. To se ale netýká jen kyseliny citronové – vztahuje se to na cokoliv kyselého. Proto odborníci doporučují konzumovat kyselé potraviny s vodou a kombinovat je s méně agresivními potravinami, jako jsou ořechy, sýry, hnědá rýže nebo banány.

„Kyselina citronová změkčuje sklovinu, není tedy vhodné provádět ústní hygienu bezprostředně po konzumaci citrusů. Mohlo by totiž dojít k jejímu mechanickému poškození,“ říká Gabriela Svobodová. Vždy počkejte minimálně 20 minut, než se pustíte do čištění, a napijte se předtím vody nebo mléka pro neutralizaci prostředí. Zuby nebudou tolik citlivé a kartáček jim neuškodí.

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Po konzumaci čehokoliv kyselého s čištěním zubů počkejteFoto: Ollyy, Shutterstock.com

Pomáhá bojovat proti nemocem 

Zatím se tedy zdá, že kyselina citronová, a to dokonce i ta vyráběná z černé plísně, zdraví neškodí, a není třeba se jí bát. Jen si chraňte zuby a kompenzujte její konzumaci zásaditými potravinami. Kyselina citronová jinak tělu dokonce prospívá – působí jako antioxidant. Některé výzkumy navíc naznačují, že může zabíjet škodlivé bakterie, a hodí se proto k léčbě infekcí povrchu těla, které jsou časté u starších lidí, diabetiků a kuřáků. A také je skvělá jako domácí čistidlo – například zničí zápach v pračce.

Máte přehled, jak často konzumujete kyselinu citronovou?

Reklama

Načítám