Hlavní obsah

Zázračné citrusy: Nejlepší využití 8 esenciálních olejů

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Esenciální oleje umějí divy a používají se odpradávna. Olejíčky vyrobené z citrusových plodů tvoří jednu velkou rodinu, pro kterou je typické osvěžení a pozitivní energie. Seznamte se s osmi „citrusovými sourozenci“ a jejich kvalitami.

Článek

Co se týče citrusů, asi každý si vybaví pomeranč, citron či mandarinku, ale co třeba cedrát nebo bergamot? I z těchto u nás méně známějších plodů se vyrábějí esenciální oleje, které se využívají v aromaterapii, bývají součástí kosmetických přípravků a skvělé využití najdou i v domácnosti.

Stačí jen pár kapek

Aromaterapie je jednou z nejstarších metod léčby těla i mysli. Vůně prostupují čichovým centrem mozku a některé oblasti povzbudí, jiné zklidní. Pro tento způsob užití se často používá aromalampa, ovšem můžete pár kapek oleje přidat i do vany. Na hladině se vytvoří film, při lázni se jeho vůně odpařuje a zároveň působí na kůži.

Esenciální oleje obecně jsou velmi intenzivní, a k inhalaci proto stačí jen pár kapek přidaných do aromalampy, při kontaktu s kůží by měly být zředěné jiným rostlinným olejem. (Pro ochucení pokrmů existují potravinářské formy v nižší koncentraci – na obalu je to uvedeno.)

Potěšení, které léčí

Citrusů je několik druhů, jejich účinky se liší, ovšem všechny pročišťují a povzbuzují. Je však třeba je užívat s rozmyslem. „Jsou fotosenzitivní, takže si nerozumějí se slunečními paprsky. Proto se nedoporučuje aplikovat je na kůži před pobytem na slunci. Mohly by způsobit nežádoucí zabarvení pokožky,“ vysvětluje Monika Petrásková, odbornice na přírodní kosmetiku.

1. Citron: Osvěží vzduch

Citronová esence je ideální společník v době chřipek: pomocí aromalampy jí provoňte byt i kancelář, nakapejte ji na kapesník a noste u sebe. „Vyčistí“ vzduch v místnosti od různých virů a ještě navodí dobrou náladu. A pomůže i v případě žvýkačky zamotané ve vlasech: postižené místo pokapejte (ne kůži!), nechte deset minut působit a sloupněte. A jedna rada do kuchyně: citronový olejíček kápněte do saponátu bez vůně a mytí nádobí se stane příjemnou činností.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Tady je olej v průhledné lahvičce, aby byla vidět jeho barva. Pro dlouhodobé skladování je však nutné tmavé sklo, aby se obsah neznehodnocoval UV zářenímFoto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

2. Limeta: Přírodní kloktadlo

Limetový olej funguje jako přírodní deodorant: do lžičky kokosového oleje přidejte dvě kapky a naneste do podpaží. Pocení to nesníží, ale zabrání nepříjemnému zápachu. Při bolestech v krku si vyrobte kloktadlo: dvě kapky esence do skleničky vody.

3. Cedrát: Univerzální schopnosti

V Evropě se pěstuje hlavně v Kalábrii, oválné plody mohou být velké až dvacet centimetrů a říká se mu citro. Cedrátový olej se přidává do přírodních zubních past jako bělidlo či do šamponů pro lesk vlasů. „Podobně jako citron má osvěžující a antidepresivní účinky, zároveň je výborným prostředkem k ošetření akné, ekzémů, bodnutí hmyzem, mozolů a oparů na rtech,“ podotýká aromaterapeutka Lenka Di Pucciová.

Foto: Pfeiffer, Shutterstock.com

Vypadá jako vrásčitý přerostlý citron, ale je to cedrát (nazývá se tak strom i plod). Mimo jiné se z něj vyrábí i kandované ovoce Foto: Pfeiffer, Shutterstock.com

4. Sladký pomeranč: Odmastí a uspí

Tato esence se někdy prodává jen jako „pomeranč“, a máte-li děti, měli byste ji mít doma. Dokonce i miminkům se doporučuje pro masáž bříška. Když si ruce smočíte v kokosovém oleji a kápnete na ně nepatrné množství silice, bude to stačit. Masírujte bříško ve směru hodinových ručiček. Funguje to samozřejmě pro jakýkoli věk. Při inhalaci se pomerančový olej používá pro úzkostné stavy a neklid před spaním. Můžete na něj narazit i v dílně – coby technický olej má silnou odmašťovací schopnost.

5. Hořký pomeranč: K hubnutí i na kašel

Volně rostoucí divoký pomeranč se v tradiční čínské medicíně používá k posílení funkce jater. Ve formě lihové tinktury obsahuje synefrin, který dovede odbourávat tuk, proto je vyhledáván při snižování hmotnosti (formu i množství užívání konzultujte s výživovým poradcem). Naproti tomu esenciální olej při inhalaci posiluje imunitu a podporuje odkašlávání. Hojně je využíván i pro své detoxikační účinky.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Když vás trápí zahlenění a potřebujete vykašlávat, sáhněte po hořkém pomeranči a řádně zvlhčete prostředí Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

6. Mandarinka: Zbaví úzkosti i kuřích ok

„Olej z mandarinky je vhodný pro děti do koupele. Navozuje pocit pohody, zbavuje úzkosti, celkově harmonizuje psychiku a pomáhá s nespavostí,“ konstatuje Monika Petrásková. Přidaný do masážních olejů potlačuje svalové křeče a bolest kloubů. Podle babských rad je ideální pro odstranění kuřích ok – stačí 30 dní každý den kápnout na postižené místo a zalepit.

7. Grep: stop cestovní nevolnosti

Grepový olejíček si přibalte na cesty. Kdykoli vám bude nevolno, ať už na lodi, v autobuse, či letadle, několikrát si přičichněte přímo z lahvičky. A když přidáte několik kapek do poslední oplachovací lázně při mytí hlavy, posílí strukturu vlasů a podpoří jejich růst.

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Na cestách nikdy nevíte, kde vás přepadne nevolnost, proto je dobré vozit s sebou grepový olejíček a mít ho stále po ruce Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

8. Bergamot: Prospívá kůži

Asi ho budete znát z čaje Earl Grey, jemuž propůjčuje typickou chuť. Bergamot je jednou ze základních přísad při výrobě parfémů a kosmetických produktů vůbec. Zajišťuje rovnoměrné rozložení pigmentů v pokožce, proto je vhodný pro rychlejší hojení jizev. Smícháním tří lžic čerstvého gelu z aloe vera a tří kapek bergamotové silice získáte speciální masku na pleť postiženou akné. Tato kombinace umí výborně léčit i různé ekzémy, plísně a kvasinky na nohách (namažte dvakrát denně na postižené místo, směs uchovávejte v lednici).

Propadli jste kouzlu citrusových olejů?  

Reklama

Související témata:

Načítám