Hlavní obsah

Lahodný koláč s višněmi a vanilkovým krémem. Neodoláte!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Aktualizováno

Možná jste na procházce objevili strom obsypaný višněmi a teď přemýšlíte, jak je zužitkovat. Jejich ostrá kyselost přímo vybízí ke kombinaci s něčím jemným a sladkým. A přesně takový je vanilkový krém.

Článek

Koláč můžete udělat z obyčejného křehkého těsta a vanilkového pudinku, my jsme to ale tentokrát vzali trochu oklikou. Višně jsme nejdřív podusili v balzamiku a vmíchali je do šlehačky, zatímco vanilkový krém jsme nechali jen vespod a zjemnili ho tvarohem.

Koláč s krémem a glazovanými višněmi

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 125 g másla, 130 g cukru krupice, 1 lžičku vanilkového extraktu, sůl, 3 žloutky, 300 g hladké mouky, mléko, fazole na zatížení těsta

Na náplň je potřeba: 350 ml mléka, 1 vanilkový pudink v prášku, 2 lžíce cukru krupice, 250 g měkkého tvarohu, 300 g višní, 50 g másla, 2 lžíce třtinového cukru, 75 ml balzamikového octa, 250 ml smetany ke šlehání

Postup: Máslo nakrájejte na kostky a zahřívejte na mírném plamenu v kastrolku. Postupně se začne oddělovat máselný tuk od podmáslí. To se odpaří, tuk získá sytě žlutou barvu a začne oříškově vonět – přepuštěné máslo je na světě. Přeceďte ho, abyste se zbavili všech nečistot, a nechte zchladnout. Chladné, ale měkké máslo propracujte s krupicovým cukrem, přidejte vanilkový extrakt, špetku soli, žloutky a mouku a vypracujte těsto. Podle potřeby přidejte 6 až 8 lžic mléka.

Troubu zapněte na 180 °C. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru, jeden sloupněte a pomocí druhého překlopte do formy. Zbylý papír také sloupněte, těsto urovnejte a dno propíchejte několikrát vidličkou. Vraťte papír zpět, zasypte fazolemi a vložte asi na 20 minut do trouby. Upečte dozlatova.

Mezitím připravte náplň. Pudink s cukrem uvařte podle návodu na obalu, jen s použitím menšího množství mléka. Za častého míchání (aby se neudělal škraloup) nechte vychladnout a poté vmíchejte tvaroh. Náplň nalijte do upečeného korpusu. Višně vypeckujte a poduste je chvíli na kousku másla. Zasypte třtinovým cukrem a ten nechte zkaramelizovat. Podlijte balzamikem a duste, dokud omáčka nezhoustne na konzistenci sirupu. Nechte vychladnout. Smetanu vyšlehejte dotuha a višňovou omáčku do ní opatrně vmiste tak, aby zůstalo mramorování. Takto obarvenou šlehačku naneste na koláč. Můžete ozdobit lístky máty nebo meduňky.

Jak doma zpracováváte višně vy?

Reklama

Načítám