Hlavní obsah

Lahodný koláč s višněmi a vanilkovým krémem. Neodoláte!

Foto: Tomáš Rubín

Možná jste na procházce objevili strom obsypaný višněmi a teď přemýšlíte, jak je zužitkovat. Jejich ostrá kyselost přímo vybízí ke kombinaci s něčím jemným a sladkým. A přesně takový je vanilkový krém.

Článek

Koláč můžete udělat z obyčejného křehkého těsta a vanilkového pudinku, my jsme to ale tentokrát vzali trochu oklikou. Višně jsme nejdřív podusili v balzamiku a vmíchali je do šlehačky, zatímco vanilkový krém jsme nechali jen vespod a zjemnili ho tvarohem.

Koláč s krémem a glazovanými višněmi

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 125 g másla, 130 g cukru krupice, 1 lžičku vanilkového extraktu, sůl, 3 žloutky, 300 g hladké mouky, mléko, fazole na zatížení těsta

Na náplň je potřeba: 350 ml mléka, 1 vanilkový pudink v prášku, 2 lžíce cukru krupice, 250 g měkkého tvarohu, 300 g višní, 50 g másla, 2 lžíce třtinového cukru, 75 ml balzamikového octa, 250 ml smetany ke šlehání

Postup: Máslo nakrájejte na kostky a zahřívejte na mírném plamenu v kastrolku. Postupně se začne oddělovat máselný tuk od podmáslí. To se odpaří, tuk získá sytě žlutou barvu a začne oříškově vonět – přepuštěné máslo je na světě. Přeceďte ho, abyste se zbavili všech nečistot, a nechte zchladnout. Chladné, ale měkké máslo propracujte s krupicovým cukrem, přidejte vanilkový extrakt, špetku soli, žloutky a mouku a vypracujte těsto. Podle potřeby přidejte 6 až 8 lžic mléka.

Troubu zapněte na 180 °C. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru, jeden sloupněte a pomocí druhého překlopte do formy. Zbylý papír také sloupněte, těsto urovnejte a dno propíchejte několikrát vidličkou. Vraťte papír zpět, zasypte fazolemi a vložte asi na 20 minut do trouby. Upečte dozlatova.

Mezitím připravte náplň. Pudink s cukrem uvařte podle návodu na obalu, jen s použitím menšího množství mléka. Za častého míchání (aby se neudělal škraloup) nechte vychladnout a poté vmíchejte tvaroh. Náplň nalijte do upečeného korpusu. Višně vypeckujte a poduste je chvíli na kousku másla. Zasypte třtinovým cukrem a ten nechte zkaramelizovat. Podlijte balzamikem a duste, dokud omáčka nezhoustne na konzistenci sirupu. Nechte vychladnout. Smetanu vyšlehejte dotuha a višňovou omáčku do ní opatrně vmiste tak, aby zůstalo mramorování. Takto obarvenou šlehačku naneste na koláč. Můžete ozdobit lístky máty nebo meduňky.

Jak doma zpracováváte višně vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek