Hlavní obsah

Strašák rodičů laryngitida dětí: Podle čeho ji poznáte, kdy to zvládnete doma a kdy volat záchranku

Foto: Marcelo Ricardo Daros, Shutterstock.com

Foto: Marcelo Ricardo Daros, Shutterstock.com

Reklama

Zatímco u větších dětí a dospělých mívá laryngitida lehký průběh a většinou se projeví jen chrapotem a trochou kašle, u dětí pod pět let někdy vypadá hodně dramaticky a vyžaduje rychlý lékařský zásah. Ale většinou i u nich proběhne bez větších potíží.

Článek

Typický případ laryngitidy? Dvouleté dítě, které se uprostřed sychravého listopadu probudí uprostřed noci s úporným štěkavým kašlem, ačkoli spát šlo úplně zdravé a ani nikdo jiný kolem něj se nepotýká s žádnou virózou.

Může to být děsivé, a pokud se dítěti skutečně špatně dýchá, je na místě zavolat záchranku. Naštěstí to ve většině případů není potřeba a stačí domácí léčba. Často se tyto stavy zlepší už cestou do nemocnice, a to především díky chladnému vzduchu, který po cestě vdechují. Zkušený pediatr ale ví, že vyhráno být ještě nemusí.

Jaké jsou příznaky laryngitidy

  • štěkavý kašel
  • chrčení nebo pískání při nádechu
  • škrábání v krku
  • chrapot
  • částečná nebo úplná ztráta hlasu
  • vzácnější je dušení při otoku hrtanu u závažného průběhu

Nemoc často nastupuje z plného zdraví, někdy se ale přidá k nachlazení a rýmě či kašli, kterými už dítě trpí. Malé dítě s laryngitidou může být vyděšené a plakat, což jeho stav zhoršuje.

Při vážném průběhu laryngitidy, kdy se skutečně objevují problémy s dýcháním, se někdy viditelně zatahuje oblast krku nad hrudní kostí, je viditelné namáhavé dýchání, přidat se může cyanóza – namodralé zabarvení kůže a sliznic kvůli nedostatku kyslíku – a celkový neklid. Je to však naštěstí vzácné.

Jak se laryngitida pozná?

Některé děti mají sklon k opakujícím se laryngitidám, pak jsou si diagnózou vcelku jistí i rodiče – laryngální kašel je skutečně typický. Lékař navíc může krom příznaků zjevných na první pohled nebo poslech navíc posoudit otok hlasivek a sliznice hrtanu, jehož zánětem vlastně laryngitida je.

Laryngitidou s výraznými projevy nejčastěji onemocní nejmenší děti do šesti let věku, nejčastěji se to stává mezi říjnem a dubnem. Většinou za ni mohou viry, vzácněji jde o projev alergie.

Foto: Marius Pirvu, Shutterstock.com

Laryngitida se nazývá i akutní zánět hrtanuFoto: Marius Pirvu, Shutterstock.com

Jak se laryngitida léčí?

Lékaři posuzují závažnost průběhu laryngitidy na desetibodové stupnici dušnosti.

Na nejlehčí případy zabírá chladný vlhký vzduch, tekutiny a léky na kašel, které nejlépe fungují, pokud dítě zároveň dostatečně pije, případně léky na horečku. Antibiotika nemají smysl, jelikož jde většinou o virovou infekci.

Někdy může úlevu přinést, když dítě vezmeme k otevřenému oknu a pustíme na něj chladný vzduch z venku, případně jej může vzít k otevřenému mrazáku. Během léčby lze použít i Priessnitzův zábal krku a podložit záda, aby dítě spíše sedělo, než leželo.

Při středně závažném a závažném průběhu laryngitidy je nutný převoz záchrannou službou a hospitalizace.

Při nejzávažnějších stavech výjimečně lékaři přistupují k intubaci, naštěstí to díky účinným lékům bývá potřeba jen zcela vzácně.

Kdy jít k lékaři

Pokud se laryngitida u dítěte rozvíjí postupně, je možné ho vzít k jeho pediatrovi, který již ze znalosti předchozí anamnézy může doporučit léky tak, aby se stav v noci nezhoršil a nepřidala se dušnost.

Návštěva u dětského praktika je na místě i v případě, že rodiče zvládli první noc s laryngitidou i za použití léků, které měli doma, a obávají se návratu dušnosti. Lékaři mohou podat účinný lék na otok hrtanu, tedy rychle účinný glukokortikoid nitrožilně, v čípku, případně i ústně, je-li to s ohledem na stav dítěte ještě možné. Při hospitalizaci se případně používá také inhalace adrenalinu.

Pokud jste s laryngitidou svojí nebo u dítěte navštívili doktora, může vás zmást, jak ji v lékařské zprávě popsal – někdy se tam objeví coby akutní zánět hrtanu, jindy jako akutní laryngitida nebo subglotická laryngitida. Vždycky se tím ale myslí to samé.

Jak se liší laryngitida od epiglotitidy?

Navenek podobné projevy – zejména obtížné dýchání – jako akutní laryngitida mívá akutní epiglotitida, která je ovšem mnohem závažnější a hrozí při ní udušení nebo úmrtí na závažné komplikace. Nebývá při ní kašel, ale horečky a celková schvácenost, bolestivé polykání. Epiglotitidu neboli zánět hrtanové příklopky obvykle způsobuje bakterie Haemophilus influenzae typu b, proti níž se v Česku už přes dvacet let plošně očkuje, toto očkování je součástí takzvané hexavakcíny.

I v době před zavedením vakcinace byla epiglotitida mnohem vzácnější než laryngitida, přesto ale docházelo každý rok ke zbytečným úmrtím na toto onemocnění u dětí. Právě proto bylo zavedeno plošné povinné očkování a toto riziko by mělo být varováním pro rodiče, kteří jej u svých dětí odmítají.

Laryngitida

Popis: Laryngitida je nejčastěji virový zánět hrtanu, který se hlavně u dětí může projevit dramatickým záchvatem kašle.

Příznaky: štěkavý kašel, chrčení nebo pískání při nádechu, škrábání v krku, chrapot, částečná nebo úplná ztráta hlasu, vzácněji dušení při otoku hrtanu u závažného průběhu

Inkubační doba: 1-3 dny

Léčba: Na nejlehčí případy zabírá chladný vlhký vzduch, tekutiny a léky na kašel, při středně závažném a závažném průběhu laryngitidy je nutný převoz záchrannou službou a hospitalizace.

Prevence: Posilovat imunitu, přizpůsobit prostředí v domácnosti.

Reklama

Načítám