Hlavní obsah

Kašel: kdy je normální, kdy nebezpečný a kdy ukazuje na rakovinu?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kašel je součástí většiny viróz. Včetně té nejnovější způsobené nákazou covidem-19. I když zní někdy dramaticky a poměrně dost zatěžuje organismus, je to většinou jen obranný mechanismus, který udržuje volné dýchací cesty. Pokud ale kašel trvá příliš dlouho (nebo má svá specifika), je třeba ho vyšetřit u lékaře.

Článek

Lékaři nebo lékárnici, ke kterým si půjdete pro léky, se vás budou ptát, jaký kašel máte a jaké další příznaky ho doprovázejí. Podle toho vám něco doporučí. Může se to lišit případ od případu, a také podle toho, zda budete lék užívat přes den na podporu vykašlávání, nebo na noc, kdy je naopak potřeba příznaky tlumit, abyste se vyspali.

Typy, příčiny a příznaky kašle

Nejčastější příčinou kašle je viróza doprovázející to, čemu laik říká nachlazení. Podobné je to také po nákaze covidem nebo jinými viry napadajícími dýchací cesty. Tělo se tak zjednodušeně řečeno snaží zbavit virů a případně bakterií, které sliznice napadly. Z toho vyplývá, že vzhledem k tomu, že kašel pomáhá odstranit z dýchacích cest škodlivé látky, není vždy dobré ho utlumit.

Jak léčit běžný kašel

Při rozhodování, jaký lék si koupit, je třeba rozlišovat mezi jednotlivými druhy kašle, a hlavně tím, jaký efekt potřebujete, a to i v rámci jednoho dne.

Jedním z nejčastěji doporučovaných léků jsou mukolytika – snižují viskozitu hlenu a usnadňují jeho vykašlávání. Patří sem ACC, Mucobene, Ambrobene, Mucosolvan či Bromhexin. Jiné látky (tzv. expektorancia) zase pomáhají hlen uvolnit. Z bylinných přípravků se pro podporu kašle a ředění hledu používají i léky, jako je třeba Kaloba, Hedelix 8, Prospan 8, Thymomel 9.

Pokud vás kašel obtěžuje v noci, a vy nemůžete spát, přicházejí na řadu antitusika. Ta tlumí kašlací reflex.

Vždy si ale dejte pozor na kombinace léků. Nesmíte hlavně užívat současně léky na tlumení s těmi podporujícími kašel. V dýchacích cestách by se totiž hromadil uvolněný hlen, který by léky na tlumení kašle nenechaly vykašlat. Léky na podporu kašle neužívejte později než mezi pátou a šestou hodinou odpoledne, aby vás kašel v noci nebudil.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Dejte si pozor, abyste nemíchali léky, které potlačují kašlání, s těmi, které pomáhají s odhleněnímFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Další časté příčiny kašle

Kašel ale nemusí zdaleka souviset jen s virózou. Dokonce může být znamením probíhajícího nádorového onemocnění. Projevuje se obvykle jako suchý a dráždivý. Varovat by měla také změna charakteru chronického kuřáckého kašle a samozřejmě vykašlávání krve.

Kašel je také prvním příznakem nemoci zvané chronická obstrukční nemoc plic. Tu signalizuje také velká dušnost při sebemenší námaze.

Dušnost a také déletrvající kašel mohou ale také souviset s nedostatečnou srdeční činností. Jestliže srdce nepracuje dobře, hromadí se v plicích tekutina, a způsobuje dýchací potíže (dušnost a kašel), případně i závratě.

Všechny výše zmíněné potíže je třeba konzultovat nejprve s praktickým lékařem, který rozhodne o dalších odborných vyšetřeních. Každopádně platí, že je není radno podceňovat a návštěvu lékaře odkládat.

Kdy vyhledat lékaře

Záchranná služba většinou není třeba. Jsou ale situace, kdy naopak neváhejte. To platí zejména u starších lidí, kteří mají teplotu, potíže s dýcháním a celkovým vyčerpáním. Je možné, že nedochází k dostatečnému okysličení, a v tom případě potřebuje být dotyčný napojen na dýchací ventil. Stav ohrožení můžete poznat podle přístroje zvaný oxymetr. Ten zjistí saturaci kyslíkem v těle. Lze si ho koupit a mnoho lidí ho dnes má doma kvůli covidu, u kterého dochází právě k dýchacím potížím.

Druhou častou příčinou kašle, který končí odvozem sanitkou, je laryngitida u dětí. Ta bývá následkem běžného nachlazení. Vir způsobí , že zduří i sliznice hrtanu spolu s hrtanovou příklopkou. Hrtanová část se zúží a ztíží průchodnost vzduchu. Dítě chraptí, má suchý dusivý kašel. V takové chvíli je třeba dát dítě na chladný vzduch a do vztyčené polohy, což sníží otok a zlepší dýchání. Když se situace rychle nezlepšuje, je na místě volání na linku 155.

Kašel

Příčiny: nachlazení (viróza), covid, chronická obstrukční nemoc plic, astma, zánět průdušek, zápal plic, laryngitida, alergie, černý kašel, kouření, nedostatečná srdeční činnost, nádorové onemcnění.

Jak si pomoci sám: U vlhkého kašle pomohou léky snižující viskozitu hlenu a usnadňující jeho vykašlávání, pokud vás kašel obtěžuje v noci, a vy nemůžete spát, přicházejí na řadu antitusika. Ta tlumí kašlací reflex. Zkuste i zábaly, bylinky a další babské rady na kašel.

Kdy jít k lékaři: S návštěvou neváhejte hlavně u starších lidí, kteří mají teplotu, potíže s dýcháním a celkovým vyčerpáním. Pokud dostane dítě záchvat laryngitidy a nepomůže dát ho na chladný vzduch a do vzpřímené polohy, volejte 155.

Viróza většinou do týdne či dvou odezní, k lékaři jděte, pokud potíže přetrvávají.

Reklama

Načítám