Hlavní obsah

Jak udělat Priessnitzův zábal a na co vše lze použít?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Škrábe vás v krku, máte horečku, a z virózy vás pobolívají klouby? Na všechny tyto neduhy existuje jeden lék, který spolehlivě funguje už dvě stě let. Je to Priessnitzův zábal!

Článek

Dostihla vás podzimní viróza, ale nezvládnete ani dojít do lékárny pro léky? První pomoc máte určitě doma. Potřebujete jen šátek, kapesník, igelitový sáček a vodu a máte spolehlivý lék, který vymyslel už před dvěma sty lety jeden z významných zakladatelů vodoléčby.

Vincenz Priessnitz se narodil v Jeseníkách, jeho jméno zná ale celý svět. Je totiž jedním ze zakladatelů léčebné metody založené na účincích vody, hydroterapie. V roce 1822 založil první vodoléčebný ústav a jeho masáže, zábaly a koupele jsou jádrem lázeňské léčby nejen v Jeseníku dodnes. Priessnitzův zábal se ale zakořenil i v běžných domácnostech jako lidový recept na zklidnění revmatických bolestí nebo příznaků virových respiračních onemocnění. Jak ho správně použít?

Zaměřeno na cévy

„Priessnitzův obklad je druh zapařujícího obkladu. Přiložený chladný vyždímaný kousek látky se přikryje igelitem a suchou látkou a nechá nejméně hodinu působit,“ přibližuje metodu PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí BENU Lékárny na Praze 5. U dětí ho můžete po hodině sundat, u dospělých je ideální nechat obklad na postiženém místě nejméně dvě hodiny.

Nebojte se namočit hadřík i do vody s ledem, teplota by měla být kolem 8 až 12 °C. Je ale třeba brát ohled na stav pacienta, pokud je slabý, nemusí mít dostatek energie obklad zahřát. U dětí by teplota neměla být nižší než 22 °C. Důležité je obklad pořádně vyždímat, následně přikrýt igelitem a přes něj dát ještě suchý šátek. Pod studeným obkladem dochází k prudkému zúžení cév. Díky neprodyšné vrstvě igelitu a svrchní suché vrstvě šátku či utěrky se místo během chvíle prohřeje, tělesná teplota stabilizuje a cévy se začnou znovu rozšiřovat. Jak se ovázaná partie prohřívá, cévy i okolní tkáně se prokrví.

Foto: granata68, Shutterstock.com

Priessnitzův zábal pomůže i na namožené svalyFoto: granata68, Shutterstock.com

Uleví při angíně i natlučeném koleni

Zapařovací zábal dokáže uvolnit napětí svalů, ztuhlé klouby, ale i hrdlo podrážděné kašláním. Úlevu přináší při většině respiračních chorob, jako je angína, laryngitida, nachlazení, zánět průdušek a nosohltanu, uleví při dráždivém kašli či bolestech v krku. Pomůže i při velmi vysokých horečkách nad 38 °C.

Priessnitzův obklad můžete přikládat na krk a hrudník, při horečce a ucpaných dutinách i na čelo. Aplikovat ho ale lze i na klouby či bolavé svaly. Užívá se při revmatoidní artritidě, pohmoždění kloubu, na přetížené nebo ztuhlé svaly, otoky, hematomy, může být řešením i na věčně prochladlé končetiny. „Priessnitzův zábal se používá k posílení imunity, zlepšení prokrvení, relaxaci kosterního svalstva a při revmatických obtížích. Vedle částečného, který se přikládá se na jednotlivé části těla, existuje i celotělový, kdy se po předehřátí ve sprše následně ovine celé tělo mokrým studeným prostěradlem. Následuje klidné ležení v zábalu pod dekou, kde dochází opět k prohřátí,“ popisuje MUDr. Jaroslav Novotný, hlavní lékař Priessnitzových lázní. Opět je potřeba přizpůsobit teplotu zábalu stavu pacienta, dává se na 15–45 minut.

Pro těhotné i malé děti

Na rozdíl od řady léků zábal neublíží ani v těhotenství. Obecně zábal nenechávejte působit déle než tři hodiny, mezi jednotlivými zábaly pak nechte alespoň čtyřhodinový rozestup. Zábal nepoužívejte na infikovaná místa a čerstvé rány, při epilepsii a chronických srdečních chorobách se poraďte s lékařem. Zhoršit může také stav lupénky a ložisek ekzému. V jejich případě můžete zkusit zábal s vynecháním vrstvy igelitu. „Původní Priessnitzův zábal krku jako doplněk léčby angíny byl dokonce bez fólie,“ prozrazuje lékárnice Lánová. Léčebný efekt zřejmě nebude tak silný, alespoň částečné zklidnění potíží ale poskytne.

Úlevu může přinést také malým dětem, a to i v případě akutního záchvatu laryngitidy. Jak již bylo řečeno, v jejich případě volte méně studenou vodu, zhruba kolem 22 °C. Jsou-li děti neposedné, pořiďte si domů praktický hotový zábal s kapsou na mokrý obklad a zapínáním na suchý zip. Do kapsy můžete vložit i nahřívací polštářky s pohankou nebo třešňovými peckami, ty přijdou vhod při bolesti ledvin nebo prochladnutí zad. Koupit můžete hotové zábaly na krk, i větší na hrudník a břicho, deky nebo pohodlně střižené na lokty a kolena.

Reklama

Načítám