Hlavní obsah

Zadýcháváte se? Kromě obezity může být na vině i rakovina plic, nemoci srdce či stres

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Dušnost, tedy stav, kdy se člověku špatně dýchá a má pocit nedostatku vzduchu, může doprovázet mnoho nemocí. Jestliže se zadýcháte při chůzi do kopce, nemusí vás to znepokojovat, jestliže se vám ale dýchá špatně i v klidu, je třeba to řešit. Co může být příčinou?

Článek

Pocit dušnosti nemusí souviset zdaleka jen s plícemi, může být následkem toho, že v krevním oběhu, a tedy i v srdci, není dostatek kyslíku. To může souviset se srdečním selháním, ale také s chudokrevností. Jak je od sebe rozlišit, kdy volat záchranku a kdy je potřeba jít k lékaři?

Zadýchávání se kvůli obezitě

Špatné dýchání nezřídka souvisí s vysokou hmotností a následně špatnou fyzickou kondicí. Pokud se člověk málo hýbe, jeho tělo špatně toleruje fyzickou zátěž.

Při vyšším stupni obezity pak objemné břicho přímo tlačí na bránici, která pak následně utlačuje plíce, což je přímo příčinou dušnosti. Lékaři tento stav označují jako hypoventilaci při obezitě nebo také jako Pickwickův syndrom. Typické je, že se zhoršuje vleže.

Dušnost ze stresu

Dušnost ze stresu se objevuje v psychicky náročných situacích. Nejde tedy o zdravotní komplikace, ale potřebu dodat tělu více kyslíku ve chvíli úzkosti nebo i hysterie.

Může dojít až k hyperventilaci. Při ní je dýchání výrazně rychlejší nebo hlubší oproti normálnímu. Dojde k poklesu hladiny oxidu uhličitého v krvi, což způsobí křeče kolem úst i na končetinách. Stav vypadá velmi dramaticky. Doporučuje se vdechování vlastního vydýchaného vzduchu z papírového sáčku. Pomůže rychle obnovit ztracenou biochemickou rovnováhu v krvi.

Dušnost v těhotenství

Nastávající matky často pociťují mírnou dušnost, která je většinou způsobena rostoucí dělohou, jež utlačuje plíce a bránici. Problémy se zhoršují zejména při námaze.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Rostoucí břicho nastávajícím maminkám komplikuje i dýcháníFoto: fizkes, Shutterstock.com

Dušnost při virózách

Běžně se dušnost vyskytuje při zánětech horních cest dýchacích kašli. Ty většinou doprovází teplota, jsou krátkodobé a k léčbě stačí volně prodejné přípravky. Pokud teplota nezačne klesat, je možné, že v těle probíhá například zápal plic nebo angína, a jsou potřeba antibiotika.

Dušnost při covidu

Jestliže máte testem potvrzený covid, sledujte své dýchání. Záchranku si zavolejte, když se zadýcháváte, i když jdete jen na krátkou vzdálenost, když nemůžete přestat kašlat, máte pocit, že plíce nemají dostatek kyslíku, myslíte, že se dusíte. Pravděpodobně se k tomu přidá i pocit tíže na hrudníku.

Dušnost při nemocech srdce

Dušnost vzniká také v důsledku špatného okysličení těla. Jednou z příčin bývá ischemická choroba srdeční čili ucpávání cév, problémy se se srdeční chlopní nebo přímo postižení srdečního svalu čili kardiomyopatie. Potíže mohou vzniknout náhle nebo jsou chronické. Více o tom, jak se projevuje dušnost u nemocí srdce a jaké příznaky ještě sledovat, čtěte zde.

Dušnost při anémii

Pro laika překvapivým důvodem dušnosti bývá chudokrevnost (neboli anémie). Je to přitom logické: chudokrevný člověk má málo hemoglobinu, který přenáší kyslík do tkání. Ačkoliv tedy jeho plíce i srdce pracují normálně, tkáně dostávají málo kyslíku.

Foto: catinsyrup, Shutterstock.com

Dušnost je jedním z projevů astmatu, i proto musí nemocní mít neustále při sobě léky na akutní potížeFoto: catinsyrup, Shutterstock.com

Dušnost a nemocné plíce

Pokud se ale zadýcháváte při chůzi po rovině, potíže se zhoršují, a přitom se vaše fyzická kondice za poslední dobu nezhoršila, může jít o potíže s plícemi. Myslet je třeba na CHOPN neboli chronickou obstrukční plicní nemoc. Ta je častější u kuřáků, ale nemusí to vždy platit.

Kromě dušnosti, která se projeví i u běžných denních činností včetně mluvení, se u CHOPN přidává vykašlávání hlenu a lidé často trpí záněty horních cest dýchacích s vlhkým kašlem.

Dušnost: astma a alergie

Podobné příznaky bude mít astma, které může vznikat nejen na základě alergické reakce. Typickým příznakem je hvízdavé dýchání, dušnost a svírání na hrudi, jako by se člověk nemohl nadechnout, protože průdušky jsou zúžené.

Potíže s dýcháním mohou nastat také v důsledku alergické reakce na nějakou látku. Projeví-li se jen lehčí dušností, kašlem, rýmou a podobně, postačí k akutní léčbě i volně prodejná antihistaminika. Opakující se situace je ale třeba řešit s lékařem.

Dušnost a rakovina plic

Vážnější stavy mohou značit na rakovinu plic, která je bohužel zákeřná v tom, že ve chvíli, kdy se už se objeví potíže dýcháním, bývá už v pokročilém stádiu.

Kdy k lékaři a kdy volat záchranku?

Běžné stavy dušnosti související se zahleněním můžete řešit sami podáváním volně prodejných léků usnadňujících vykašlávání hlenů. V případě CHOPN a astmatu je důležitá včasná diagnostika, protože neléčené nemoci zhoršují někdy i nenávratně stav plic. Nemocným uleví podáváním léků na rozšíření průdušek v podobě inhalátorů.

Záchrannou službu je třeba volat ve chvíli, kdy nemocný otéká zejména v obličeji, omdlévá, bolí ho na hrudi nebo má bušení srdce. Také ve chvíli, kdy potíže s dušností souvisejí s vdechnutím cizího tělesa nebo s pneumotoraxem, kdy se do plic dostane vzduch například po úrazu. Varujícím příznakem je rychlý nástup dušnosti i v úplném klidu, ten může značit plicní embolii.

Dušnost

  • Příčiny: Špatná fyzická kondice, obezita, stres, těhotenství, astma, alergie, viróza, covid, nemoci srdce, anémie, nemoci plic, nádorové onemocnění.
  • Jak si pomoci sám: Běžné stavy dušnosti související se zahleněním můžete řešit sami podáváním volně prodejných léků usnadňujících vykašlávání hlenů.
  • Kdy jít k lékaři: Pokud se vám dýchá špatně i v klidu, jděte k lékaři, stejně tak, pokud se zadýcháváte při malé námaze i v případě, jste-li mladší 40 let, nekouříte a nemáte nadváhu ani potíže se srdcem. Pokud nemocný otéká zejména v obličeji, omdlévá, bolí ho na hrudi nebo má bušení srdce, pokud potíže souvisejí s vdechnutím cizího tělesa nebo je nástup potíží rychlý z úplného klidu, volejte 155.

Odborná spolupráce: docent MUDr. Milan Sova, PhD., přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy ve Fakultní nemocnici Brno

Reklama

Související témata:

Načítám