Hlavní obsah

Lásky, které měnily svět: Katharine Hepburn a Spencer Tracy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší herečka všech dob a feministka v kalhotách, která milovala nezávislost. Oscarový herec, který před kamerou kouzlil, ale i ženatý katolík, který celý život zapíjel výčitky svědomí. Katharine Hepburn a Spencer Tracy neměli mnoho společného, až na lásku jeden k druhému.

Článek

Byli partnery před i za kamerou, a přestože se o jejich lásce mluví jako o nenaplněné nebo bez šťastného konce, oni dva to tak nevnímali. Ano, Spencer Tracy byl ženatý, ale Katharine Hepburn ho nikdy do rozvodu a následného sňatku s ní nenutila. Dokonce říkala, že muži a ženy by neměli žít spolu, ale pouze se čas od času navštěvovat.

Dvě filmové hvězdy, které zářily na plátně a které se tajně milovaly víc než čtvrt století, seznamte se.

Katharine Hepburn (†96)

Vysoká štíhlá žena s ostře řezanými rysy ráda nosila kalhoty. Byla velmi chytrá, cynická a emancipovaná. Svět ji nepovažoval za krásku, ale muže velmi přitahovala.

Vyrostla v rodině váženého a pokrokového lékaře, který bojoval za práva černochů. Její maminka byla sufražetka aktivně prosazující myšlenku plánovaného rodičovství. Herectví sice nepovažovali za kariéru snů, svou dceru ale vždy podporovali. Její blízcí nikdy nechyběli na premiérách a sourozenci s rodinami jí nahrazovali, že sama nikdy děti neměla.

K herectví se dostala na prestižní dívčí škole a několik let hrála divadlo. První film, Rozvodová záležitost, natočila v roce 1932. O rok později dostala Oscara za film Morning glory. Nejvyšší filmová ocenění nakonec získala čtyři (Hádej, kdo přijde na večeři, 1967; Lev v zimě, 1969; Na Zlatém jezeře, 1982) a osmkrát byla nominovaná. Americký filmový institut ji v roce 1999 označil za nejlepší ženskou filmovou hvězdu všech dob. Přitom zpočátku nebyly její výkony přijímány s nadšením.

Foto: Profimedia.cz

Měla šarm, byla drzá a emancipovaná. Na snímku ve filmu Leopardí žena s Cary Grantem (1938)Foto: Profimedia.cz

O nápadníky neměla nikdy nouzi a jedno manželství si i vyzkoušela, s obchodníkem Ludlowem Ogdenem Smithem (†80), ale pro roli oddané manželky se nenarodila. O ruku ji požádal i excentrický miliardář Howard Hughes (†70), který ač byl odmítnut, stal se jejím celoživotním přítelem.

Možná i proto jí vztah s ženatým kolegou Spencerem Tracym vyhovoval. Milovala ho celým srdcem, ale netoužila jej vlastnit. Byl však jediným mužem, jehož zájmy postavila před své.

Foto: Profimedia.cz

Za snímek Hádej, kdo přijde na večeři získala OscaraFoto: Profimedia.cz

Spencer Tracy (†67)

Jako dítě patřil chlapec s irskými kořeny k problematickým a rodiče jej poslali na jezuitskou školu. Sami pak byli jeho proměnou překvapeni: Spencer se rozhodl stát knězem. Nakonec změnil názor, na vojenské akademii se totiž věnoval amatérsky divadlu a herectví jej okouzlilo.

Přestože se stal celosvětovou hvězdou a získal dva Oscary (a sedm nominací), nepovažoval herectví za důležité, stačilo prý umět text a nenarážet do nábytku. Možná právě proto, že se tolik neprožíval, byl jeho projev tak přirozený. I on začínal na divadle a ve filmech hrál od roku 1930. První nominaci na Oscara mu přinesl film San Francisco (1936) a sošku si odnesl i dva následující roky za filmy Stateční kapitáni (1937) a Boys Town (1938). Poslední oscarovou nominaci získal in memoriam, premiéry filmu Hádej, kdo přijde na večeři se totiž nedožil.

Foto: Profimedia.cz

Za roli ve snímku Stateční kapitáni získal svého druhého OscaraFoto: Profimedia.cz

Od roku 1923 byl ženatý s herečkou Louise Treadwell (†86), ale nedokázal se vyrovnat s tím, že se jejich syn John narodil hluchý. Ač se manželům později narodila ještě dcera Susie, byli spolu spíš formálně. Herec s rodinou nežil, pouze je navštěvoval. Jako zapřisáhlý katolík však odmítal rozvod a vztah s Katharine rozhodně nebyl první, který mimo manželství navázal. Mluvilo se o románcích s Joan Crawford, Ingrid Bergman, Lorettou Young a dalšími.

Celoživotně se potýkal s depresemi a nemohl spát, což řešil alkoholem a prášky. Brzy se to začalo projevovat na jeho zdraví. Měl problémy se srdcem, játry, ledvinami a neléčenou cukrovku.

Foto: Profimedia.cz

Film Hádej, kdo přijde na večeři dokončil díky péči své partnerky. Ta se dokonce s režisérem filmu zaručila svým honorářem – pokud by Spencer Tracy zemřel dříve, zaplatila by přetočení scénFoto: Profimedia.cz

Dokud nás smrt nerozdělí

Potkali se v době, kdy už oba patřili k hollywoodským hvězdám. Katharine si ho přála jako partnera ve filmu Nejprve stvořil ženu (1942). I když o ní slyšel, že je nepřizpůsobivá a v kalhotách na něj působila jako lesbička, na natáčení kývl. Hollywood tak našel perfektní filmovou dvojici a oni jeden druhého. Kvůli Spencerově rodině však byli celé roky diskrétní.

Katharine respektovala, že se Spencer nikdy nerozvede, prý i přehlížela jeho občasné románky s mladými herečkami. Pomáhala mu překonat problémy s alkoholem, a když se mu zhoršily zdravotní problémy, vzala si několik let pracovní pauzu a s láskou o něj pečovala.

Poslední film před smrtí natočil Spencer Tracy právě se svou láskou: Hádej, kdo přijde na večeři (1967). Zemřel 17 dní po konci natáčení a ona prý film nikdy neviděla, bála se, že by to moc bolelo.

Na pohřeb své životní lásky Katharine Hepburn nešla z úcty k jeho zákonité manželce a o jejich vztahu promluvila až v roce 1983, když Louise zemřela. Ve své autobiografii uveřejnila dopis, který mu roky po smrti napsala. Vzpomínala v něm, jak mu vždycky pomáhala usnout a doufala, že si konečně odpočinul od všeho, co ho trápilo.

Foto: Profimedia.cz

Nejprve stvořil ženu byl v jejich životě přelomový snímek. Během natáčení se do sebe hluboce zamilovaliFoto: Profimedia.cz

Související témata:

Načítám