Hlavní obsah

Světový den diabetu: Kteří slavní lidé mají cukrovku?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Každý rok si tuto diagnózu v ČR vyslechne asi 60 tisíc lidí a 20 tisíc umře na její komplikace. Diabetes mellitus, česky úplavice cukrová, prostě cukrovka. Nevyléčitelná nemoc, která dovede život pořádně zkomplikovat, ale přesto se s ní dá plnohodnotně žít.

Článek

Dnes je Světový den diabetu, choroby, která trápí miliony lidí po celém světě. Většina z nich trpí cukrovkou 2. typu, jejíž rozvoj často souvisí s obezitou, a asi sedmi procent diagnostikovaných se týká cukrovka 1. typu. Diabetes je neléčitelný, je potřeba se s ním naučit žít. Zdravý životní styl, dostatek pohybu, dieta, správná tělesná hmotnost a někdy i doživotní nutnost užívat léky či si píchat inzulin – to je život s cukrovkou. I ten ale může být krásný, plnohodnotný a dechberoucí. Důkazem jsou tihle slavní cukrovkáři!

Halle Berry (55)

Do dvaadvaceti byla zdravá a plná sil. Pak ale upadla do kómatu a následně jí byla diagnostikována cukrovka 1. typu. Jedna ze slavných Bond girl tak najednou byla odkázaná na pravidelné dávky inzulinu. Obula se do zdravého životního stylu, hodně sportuje a správně se stravuje. Jak sama říká, za svou dokonalou postavu tak paradoxně vděčí nemoci, protože ta ji nutí, aby na sobě makala. Nicméně inzulin už od roku 2007 nepotřebuje, lékaři totiž diagnózu upravili, kráska podle nich nejspíš trpí diabetem 2. typu.

Foto: Profimedia.cz

Vypadá fantasticky a na pohled kypí zdravím... Halle Berry léta trpí diabetem, ale dělá vše pro to, aby nemoc měla co nejvíc pod kontrolouFoto: Profimedia.cz

Pavel Kříž (60)

I tenhle oblíbený herec, milovaný Štěpán Šafránek ze série filmů o básnících, žije již řadu let s diabetem 2. typu – třebaže je celý život štíhlý. Cukrovku „zdědil“ po otci a bez inzulinu, pestré a pravidelné stravy a pohybu se neobejde. Moc dobře ví, jak tahle nemoc dokáže život znepříjemnit, a asi i proto se často účastní různých osvětových akcí a zdůrazňuje důležitost prevence.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Kříž přesně ví, jaký je život s cukrovkouFoto: Profimedia.cz

Nick Jonas (29)

Po jednom turné zhubl během dvou týdnů 15 kilo. K tomu byl podrážděný, neustále měl žízeň, a proto pil množství tekutin a stále chodil močit. Ukázalo se, že tehdy třináctiletý zpěvák má cukrovku 1. typu. Nejdřív byl tenhle nadaný muzikant v šoku, ale nakonec se s nemocí sžil. Veřejně o ní mluví, věnuje se i osvětě, a i když se bez inzulinové pumpy (přístroj velikosti mobilního telefonu, který tělo 24 hodin denně zásobuje potřebnými dávkami inzulinu) neobejde, žije aktivně a šťastně. Skládá muziku, zpívá, koncertuje...

Foto: Profimedia.cz

Mladý, atraktivní a úspěšný. Takový je další cukrovkář, hudebník Nick JonasFoto: Profimedia.cz

František Němec (78)

Už řadu let se s cukrovkou pere i charismatický herec, báječný tatínek z Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977), nebo úchvatný pohřebák ze seriálu Až po uši (2014–17). Ačkoli si herec nikdy veřejně nestěžuje a obecně si hodně střeží soukromí, v minulosti přiznal, že ho nemoc přece jen trochu limituje. Třeba si pečlivě vybírá role, protože inzulin si potřebuje aplikovat několikrát denně, tedy i na place.

Foto: Profimedia.cz

František Němec potřebuje injekce inzulinu několikrát denně a musí držet přísnou dietuFoto: Profimedia.cz

Sharon Stone (63)

Jedna z nejkrásnějších hollywoodských hereček, sexbomba z filmu Základní instinkt (1992), měla v očích veřejnosti dlouhé roky snový život. Jenže málokdo věděl, že právě kvůli kariéře a strachu, že jakékoli přiznané problémy ji připraví o možné role, tajila astma a také cukrovku. S pravdou vyšla ven až v roce 2001, kdy ji postihla cévní mozková příhoda a málem zemřela. I ona trpí diabetem 1. typu a denně si musí píchat inzulin, ale jak je vidět, nakonec ani přiznaná nemoc nebyla překážkou v úspěšné kariéře.

Foto: Profimedia.cz

I takhle báječně může vypadat žena po šedesátce, po mrtvici a ještě k tomu s cukrovkouFoto: Profimedia.cz

Miloš Zeman (77)

Už před několika lety byla českému prezidentovi diagnostikována lehčí forma cukrovky 2. typu, která si žádá zásadní úpravu životosprávy a jídelníčku. Kvůli nemoci prezident ztratil cit v dolních končetinách a neobejde se bez vozíku – tyto chronické nervové potíže (diabetická neuropatie) jsou běžným následkem diabetu. Nicméně v roce 2017 přišel první pacient s překvapivým tvrzením, že se cukrovky zbavil především konzumací sladkých jídel. Odborníci sice tohle tvrzení pokládají spíš za jeden z jeho typických bonmotů, protože obecně konzumace sladkého chorobu naopak zhoršuje, ale u pana prezidenta je možné cokoliv.

Foto: Profimedia.cz

Jedním ze slavných českých cukrovkářů je i prezident Miloš ZemanFoto: Profimedia.cz

Salma Hayek (55)

V roce 2007 byla sexy krásce diagnostikována těhotenská cukrovka, tedy dočasná porucha metabolismu cukrů, která je dána vrozenými dispozicemi. Po porodu tento druh diabetu obvykle odezní, ale je potřeba ho ihned řešit: ohrožuje totiž dítě i matku. Zvyšuje riziko preeklampsie a může přispět k předčasnému porodu. Miminku hrozí velká porodní hmotnost a náročný příchod na svět, dechové potíže, mozková dysfunkce a ve výjimečných případech i smrt v posledních týdnech před porodem.

Foto: Profimedia.cz

Salma Hayek trpěla těhotenskou cukrovkouFoto: Profimedia.cz

Největší problém neléčené cukrovky 2. typu spočívá v tom, že léta zcela nenápadně a nenávratně devastuje tkáně celého těla. Jaké jsou varovné příznaky zvýšené hladiny cukru v krvi?

Reklama

Načítám