Hlavní obsah

Diagnóza, která děsí. Rakovinu ale jde porazit, důkazem jsou známé tváře, které mohou být vážně nemocným inspirací

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina je vážná nemoc, na kterou umírají tisíce lidí po celém světě. Diagnóza ovšem nemusí znamenat konec. Pokud se odhalí včas, dá se s určitými typy nemoci účinně bojovat. Pozitivním příkladem pro ostatní jsou i někteří slavní lidé. Kdo z celebrit rakovinu porazil? Podívejte se na inspirativní osobnosti dnes, 4.února , kdy si připomínáme Světový den boje proti rakovině.

Článek

Jako každoročně, i dnes 4. února si připomeňme Světový den boje proti rakovině. Tento den je zaměřen na zvýšení informovanosti o této vážné nemoci a na odhalení některých mylných představ, které s ní souvisejí. Protože ne vždy musí dojít k tragickému konci, mnoho lidí s rakovinou nejen bojuje, ale také nad ní vyhrává. Faktorů pro úspěšnou léčbu je spoustu - od psychiky, zdravého životního stylu, ale také nesmírné pokroky ve vědě a medicíně.

To, že rakovina je sice silný soupeř, ale i tak nad ním můžete zvítězit, dokazují i některé celebrity. Kteří slavní muži a ženy se museli vyrovnat s diagnózou rakovina?

Hugh Jackman (55)

Foto: Profimedia.cz

Hugha Jackmana můžete znát například z filmu Wolverine nebo Největší showmanFoto: Profimedia.cz

Herce Hugha Jackmana lze označit za opravdového bojovníka. Během let musel podstoupit už několik zákroků. Opakovaně se mu totiž vrací rakovina kůže, kterou mu poprvé diagnostikovali v roce 2012. Karcinomy se mu objevují na nose a herec musí chodit na jejich odstraňování. Je s tím ale poměrně smířený – u Australanů jde podle něj o častou nemoc. Jako malý se navíc nemazal krémem na opalování.

Cynthia Nixon (57)

Foto: Profimedia.cz

Cynthia Nixon rakovinu porazila v soukromí, bez pozornosti médiíFoto: Profimedia.cz

Herečka Cynthia Nixon, známá především jako Miranda ze seriálu Sex ve městě, je dalším důkazem, že rakovina se v žádném případě nemusí týkat jen starších lidí důchodového věku. Na zhoubný nádor prsu se u ní přišlo v roce 2002, kdy jí bylo teprve 36 let. Nechala si to ovšem pro sebe, aby se vyhnula přehnané pozornosti médií. Veřejně to oznámila až o šest let později.

Pavlína Danková (60)

Foto: Profimedia.cz

Pavlína Danková pracuje v současné době v Odboru komunikace FN MotolFoto: Profimedia.cz

Bývalá moderátorka Pavlína Danková vypadá i v šedesáti skvěle. Vůbec na ní není poznat, že si prošla těžkou životní zkouškou. V roce 2011 se dozvěděla, že má rakovinu prsu, kterou však porazila. Od té doby chodí na pravidelné kontroly.

Anastacia (55)

Foto: Profimedia.cz

Anastacia sice přišla o obě prsa, ale optimismus ji nikdy neopustilFoto: Profimedia.cz

Rakovina jí vzala obě prsa, ale rozhodně ne úsměv z tváře – přestože si na zpěvačku Anastaciu choroba brousila zuby už dvakrát. Poprvé v roce 2003 a podruhé o deset let později. Operace zanechaly na jejím těle mnoho jizev, ale zpěvačka je na ně podle svých slov hrdá – připomínají jí, že nemoc zatím porazila.

Christina Applegate (52)

Foto: Profimedia.cz

Christina Applegate se angažuje v charitativních projektech zaměřených na boj a prevenci proti rakoviněFoto: Profimedia.cz

K odstranění obou prsů se rozhodla také Christina Applegate, která si zahrála nezapomenutelnou roli blbé blondýny v seriálu Ženatý se závazky. Vše proběhlo v roce 2008. Preventivní opatření bylo namístě, protože lékaři u ní zjistili dědičnou mutaci genu BRCA1, který se významně podílí na vzniku rakoviny prsu – a prodělala ji i hereččina matka. Od své nepříjemné zkušenosti se Applegate angažuje v projektech týkajících se rakoviny a její prevence.

Lenka Termerová (76)

Foto: Profimedia.cz

V průběhu léčby se Lenka Termerová snažila trávit čas v přírodě a na chalupěFoto: Profimedia.cz

S nepříjemnou nemocí má vlastní zkušenost i česká herečka Lenka Termerová – i v jejím případě šlo o prsa. S rakovinou bojovala v roce 2009. Kromě klasické léčby si pomáhala ještě bylinkami a naštěstí všechno dobře dopadlo.

Ben Stiller (58)

Foto: Profimedia.cz

Bena Stillera můžete znát z filmů, jako je Noc v muzeu či Baba na zabitíFoto: Profimedia.cz

Že trpí agresivní formou rakoviny prostaty, se v roce 2016 svěřil herec Ben Stiller. Lékaři ji odhalili už dva roky předtím a nádor mu prý rostl pět let. Herci tedy nezbývalo nic jiného než si orgán nechat odstranit. Záhy poté se zapojil do osvětové kampaně, prostřednictvím níž nabádá muže, aby nezanedbali prevenci a na prohlídku šli už v dřívějším věku.

Někdo se rád svěří a jiný je statečný a nesdílí nic se svým okolím. Kdo těžkou nemoc tajil až do posledního dechu?

Reklama

Související témata:
Pavlína Danková

Načítám