Hlavní obsah

Léčba vztahu: Dotýká se vás jen kvůli sexu? Musíte to změnit

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Vezmete ho za ruku a on si hned myslí, že se chcete milovat? Tady je něco špatně! Jak tenhle zvyk odbourat a prožívat láskyplný vztah bez ohledu na to, jak dlouho jste svoji?

Článek

„Zdá se, že se mne můj manžel dotýká, jen když chce sex. Taky veškeré objímání z mojí strany bere jako signál k akci. Už ani nemám chuť vzít ho v parku za ruku nebo se k němu jen tak přitulit, když jdeme spát. Nechci sex, chci vědět, že mu na mně záleží i jinak než na milence,“ svěřuje se osmatřicetiletá Kristýna, která se ptá, zda je něco takového normální a jak to odbourat.

Rekapitulace milostného života

„V těchto případech se zajímám, jak často partneři mají sex. Je-li takříkajíc na příděl, tedy vzácný, tak se muž při sebemenším kontaktu ze strany ženy může nadchnout. Prostě jen doufá, že dojde k milování,“ říká Brett McCann, manželský a sexuální poradce z univerzity v australském Sydney, který stejný problém řeší v magazínu Best Health Mag. Podle něj je na vině právě nepravidelný sex, ale také rozdíly ve vnímání doteku.

Někteří lidé se musejí naučit, co vlastně dotek představuje a že za ním stojí víc než jen pouhé sexuálno. „Měkké, pomalé objetí s očním spojením pro někoho může být mnohem citlivější, a dokonce i niternější než sex. Pravidelně se setkávám s lidmi, kteří se při objímání nebo pouhém doteku necítí sebejistě a vlastně nevědí, co mají dělat,“ podotýká Brett McCann.

Může to souviset se zážitky z dětství a dospívání. Často se přitom mluví třeba o pohlavním zneužívání nebo nedostatečném mazlení ze strany rodičů. Jedinec pak v dospělosti vlastně neví, co se po něm při mazlení chce a jak dotekem vyjádřit náklonnost druhému pohlaví.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Musí každý dotyk končit sexem? Pak je něco v nepořádkuFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Zpátky na start. Léčba začíná

Ostatně i britská spisovatelka a sexuální poradkyně Linda Sonntag říká, že dotek je nejdůvěrnější forma komunikace. „Hmat je smysl, který se sice nejvíce a nejbujněji uplatňuje při milování, ale mimo ložnici se na něj pohříchu často zapomíná,“ popisuje sexpertka v jedné chlípné příručce. A má pravdu. Někdy je třeba trochu zpomalit a vrátit vztah ke kořenům – jako v případě Kristýny. Nejdřív o situaci mluvte. Zmiňte se, že potřebujete cítit něhu, toužíte po obyčejném objetí a příjemných emocích, které ve vás vyvolává. Pak se pusťte do praxe – pomalu a s citem.

„Rozkoše negenitálního doteku jsou nekonečné. Za všechny jmenujme například propletené prsty během letního koncertu nebo obyčejnou procházku ruku v ruce. To považuji za sexuální léčbu. Pokud partner ve všem vidí sex, dotýkejte se ho často a více. Vytvářejte podmínky pro fyzický kontakt. Postupem času z něj bude méně rozpačitý. Nakonec pochopí, o co vám jde,“ radí Brett McCann.

Přitiskněte svoji pánev k jeho, opřete se hlavou o mužné rameno a navrhněte, že si zahrajete malou hru. Budete se dotýkat všude – kromě genitálií. Orgasmus není dovolen! V případě, že milenec bude naléhat na pohlavní styk nebo se začne rozčilovat nad vašimi (pro něj nepochopitelnými) praktikami, proneste, že si jej chcete užít se vším všudy – jeho přítomnost, tělesné pižmo i strukturu pokožky. A to nelze prozkoumat, když se spěchá – to dá rozum! Radši ho umlčte a odkloňte jeho pozornost k něžným polibkům.

Prozkoumejte ztracené umění líbání

Pamatujete si na dlouhé večery strávené na gauči s první láskou? Tehdy jste se mohli líbat doslova hodiny. Vzpomeňte si na to a běžte do akce. Každý partnerův pokus o důvěrnější kontakt odmítněte gestem či upozorněním „teď ne, užívám si to tak, jak to je“. A hlavně se u toho usmějte, ať akci nebere jako provokaci. „Až příliš často se líbání opomíjí kvůli naléhavé potřebě dosáhnout úplného pohlavního splynutí. A přece může neuspěchané líbání dovést dvojici ke stejnému sexuálnímu vytržení a téměř něžnému naplnění,“ tvrdí Linda Sonntag.

Svému experimentu se věnujte aspoň tři čtyři týdny. Jestli ani pak partner „neprozře“, po dohodě s ním se společně obraťte na psychologa nebo kouče partnerských vztahů. Jeho fobie z doteků a velmi přímý, živočišný, sexuální přístup může mít hluboké kořeny kdesi v minulosti. Vadí-li vám to, je namístě situaci řešit. Nevyjde-li vám protějšek vstříc, zvažte ukončení vztahu – nebo se s tím smiřte. Jiná možnost není.

A kdy se partner dotýká právě vás?

Reklama

Načítám