Hlavní obsah

5 důvodů proč navštívit Rakousko

Foto: Lukas Gojda, Shutterstock.com

Foto: Lukas Gojda, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní cestování se řídí spíše tím, zda je či není lockdown, nežli tím, zda člověk má či nemá dovolenou. Před pár dny se turistům opět otevřely brány našich jižních sousedů. Jestli už se nemůžete dočkat pořádného lyžování, dokonale odpočinkového wellness či vám chybí Kaiserschmarrn, dlouho neváhejte a vyrazte alespoň na pár dnů do Rakouska.

Článek

V zemi blízké geograficky i historicky je nám dobře, protože leccos důvěrně známe. Nebo nám to tak aspoň připadá. Když si k tomu připočteme skvělé jídlo, velkorysé termály, svižné sjezdovky i zážitky duchovnějšího rázu, není pochyb – sem se budeme vždy rádi vracet.

Nebe na talíři

Osvědčené kuchařské postupy i recepty se tady předávají po staletí. Jak říká ikona alpské kuchyně, šéfkuchař Andreas Döllerer: „Aby si budoucí generace mohly užívat náš nezaměnitelný styl a kulturu jídla, je třeba předávat tradice dále. A nejlepší způsob je znovu a znovu tato jídla vařit.“ Jak prosté.

Pro rakouskou kuchyni je typická regionálnost, sezonnost a čerstvost. Kuchaři spolupracují s místními zemědělci, pěstiteli a výrobci a vaří z toho, co je právě v té nejlepší kondici. Jídla jednoduchá v surovinách a postupech vaření, ale dokonalá v chuťovém zážitku, to je rakouská gastronomie. Ať už ochutnáte na salaši klobásy, uzené, špek nebo čerstvé horské sýry a na lyžařských chatách císařský trhanec, masové koblížky, liščí guláš či božský sýrový knedlík v silném vývaru, nebude se vám chtít vracet ke koprovce nebo řízku. Leda by byl vídeňský!

Foto: A_Lein, Shutterstock.com

Císařský trhanec je jedním z tradičních rakouských jídelFoto: A_Lein, Shutterstock.com

Lyžařské Eldorádo

„Naučíme vás milovat zimu,“ hlásaly reklamy v padesátých letech minulého století lákající turisty do tehdy ještě neobjevených Alp. Povedlo se. Zimní dovolená na horách se stala stejně důležitou jako ta letní u vody. Ze stovek moderních lyžařských středisek vybíráme šestici osobně vyzkoušených. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn – jeden z největších lyžařských areálů v zemi ohromuje všestranností a pohostinností. Zell am See-Kaprun nabízí lyžování od září do května na sjezdovkách s panoramatickými výhledy na město i horské jezero. Wildkogel Arena, to jsou výhledy na nejvyšší vrcholy Rakouska, perfektně upravené svahy pro rodiny s dětmi a nejdelší osvětlená sáňkařská dráha na světě.

Obertauern alias „sněhová mísa“ leží v ideální nadmořské výšce 1740 metrů a díky tomu můžete z postele rovnou do lyží. Ski Juwel Alpbachatl Wildschönau splňuje ty nejvyšší nároky na vybavenost střediska, kam se z Mnichova dostanete za pouhou hodinku. Zillertal Arena je velmi oblíbená díky pohodlným lanovkám a přehledným sjezdovkám.

Foto: Rakouská centrála turistického ruchu

V rakouských Alpách si na své přijde každý milovník sjezdového lyžování Foto: Rakouská centrála turistického ruchu

Wellness – ráj to na pohled

Rakušané byli jedni z prvních, kteří začali turistům nabízet relaxaci a hýčkání nejen jako doplňkový program dovolené, ale povýšili wellness na jednu z hlavních atrakcí. Tady už nešlo o to instalovat v domě vířivku a na pokoj pověsit župany, ale o propojení všech blahodárných požitků. Klid, svěží vzduch, panenská příroda, čistá architektura, kvalitní jídlo a samozřejmě vše, co poslouží k relaxaci těla. Toto nastavení se promítlo do hodnot sdružení Best Wellness Hotels Austria, jež bylo v roce 1992 založeno v Innsbrucku s cílem etablovat na trhu značku, která bude zárukou wellness té nejvyšší kvality. Ale ani když vás nevítá vyšňořená hala hotelu, o relaxaci nepřijdete. Například salcburský region nabízí šestici velkorysých termálních lázní a wellness oáz pro veřejnost, přičemž sjezdovka a bazén od sebe bývají vzdáleny jen kousek.

Foto: Rakouská centrála turistického ruchu

Bez wellnessu si lyžování někteří už ani neumí představit Foto: Rakouská centrála turistického ruchu

Kultura v srdci

Kultura, to nejsou jen obrazy visící ve slavných muzeích hlavního město Rakouska, ale třeba také Ars Electronica Center v Linci. Toto muzeum moderních technologií má největší sbírku počítačového umění na světě a láká i do interaktivního experimentálního centra. Pokud dáváte přednost něčemu subtilnějšímu, navštivte tyrolské Wattens, kde sídlí Swarovski Kristallwelten. Muzeum představuje 17 uměleckých instalací od mistrů jako Brian Eno, Andy Warhol a Salvador Dalí. Umění pro uši, to je tradiční salcburský lednový Mozart Woche.

Salcburk je vůbec kouzelné město, kde můžete jeden den strávit v gala poslechem světových interpretů a hned nazítří natáhnout kulicha a vyrazit do stopy. Do regionu Salcburska si totiž návštěvníci zvykli jezdit kromě sjezdovek i na běžky. Rozmanitá síť běžeckých stop má více než 2200 kilometrů. Vine se celým regionem a ani zde vás umění nemine. Rustikální statky, pečlivě udržované kostelíky, lidové umění prezentované na trzích vás budou provázet na každém kroku.

Adventní trhy

Pokud pandemická situace dá, tak rakouské adventní trhy vždy stojí za to. Například Salcburk se během adventu mění v pohádkově kouzelné městečko, jehož baroknímu centru dominuje mohutná pevnost. Historie zdejších vánočních trhů sahá až do konce 15. století. Dnes tu najdete přibližně stovku stánků, kde se vám představí regionální pochoutky a řemesla. Sváteční atmosféru trhu dodává více než dvě stě padesát osvětlených vánočních stromků. Všude voní vánoční koření, cinkají o sebe hrnečky se svařákem i úsměvy a vy si přejete, aby tento den v Rakousku nikdy neskončil. Seznam vánočních trhů ve všech regionech Rakouska najdete na stránkách Vánoční trhy a advent v Rakousku. Je průběžně aktualizován s ohledem na pandemii covid-19.

Jestli ale máte raději dovolenou v teple, vyrazte třeba na španělské ostrovy Baleáry, anebo ještě dál, do Malajsie na dosud nepříliš profláklý ostrov Langkawi

Reklama

Načítám