Hlavní obsah

6 superpotravin za pár korun: Zrychlují metabolismus a snižují cholesterol i cukr v krvi

Foto: OreaCreativeMedia, Shutterstock.com

Foto: OreaCreativeMedia, Shutterstock.com

Reklama

Jakmile se řekne superpotravina, hned vás možná napadne, že to bude potravina za ne úplně super cenu... To ale není nutné. Následující pochoutky jsou úžasně zdravé, ale také velmi levné!

Článek

Dřív, než se začnete krmit kvanty drahých módních superpotravin podivných tvarů a barev, zkuste se porozhlédnout i po běžných obchodech. I tady najdete mimořádně zdravé a hlavně pro vaše tělo přirozené potraviny.

Ze všech můžeme doporučit třeba tyto:

Kysané zelí pro zdravé střevo

Foto: Dani Vincek, Shutterstock.com

Přibližná cena: 30 Kč/500 gFoto: Dani Vincek, Shutterstock.com

„Nejcennější složkou kysaného zelí je kyselina mléčná, která pomáhá obnovovat poškozenou střevní sliznici a podporuje trávení v žaludku tím, že kompenzuje nedostatek kyseliny solné,“ uvádí výživová poradkyně Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Kysané zelí také obsahuje probiotické bakterie a nezanedbatelné množství celulózy, která podporuje průchodnost střev. Je zdrojem celé řady vitaminů, jako je vitamin B9 či vitamin K.

Lněná semínka ke snížení cholesterolu

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Přibližná cena: 30 Kč/300 gFoto: Anetlanda, Shutterstock.com

Konzumace lněných semínek posiluje imunitu, působí jako prevence proti nádorovým onemocněním a upravuje hladinu cholesterolu v krvi. Velmi důležitý je také jejich bohatý obsah omega-3 mastných kyselin.

Lněná semínka nikdy nejezte celá, bez porušené slupky. V takovém případě vámi jenom proklouznou a vaše tělo si z nich žádné živiny nevezme. Vždy je proto rozdrťte nebo rozmixujte.

Bezlepková pohanka proti křečovým žilám

Foto: Ulada, Shutterstock.com

Přibližná cena: 40 Kč/500 gFoto: Ulada, Shutterstock.com

Pohanka obsahuje spoustu minerálních látek, vitaminů a také velké množství vlákniny. Je lehce stravitelná a přirozeně bezlepková. Dodává silnou, teplou, až prohřívající energii, a je proto vhodná především pro stravování v chladnějším období.

Největší benefit ale pohanka přináší v podobě rutinu neboli vitaminu P. „V přírodě najdete jen málo rostlin s tak vysokým obsahem rutinu, jako má právě pohanka. Ten zvyšuje pevnost a pružnost cév, pomáhá v boji proti křečovým žilám a při léčbě hemoroidů,“ říká odbornice na biopotraviny Barbora Hernychová ze společnosti Pro-Bio.

Skořice jako spalovač tuků

Foto: Bukhta Ihor, Shutterstock.com

Přibližná cena: 20 Kč/25 gFoto: Bukhta Ihor, Shutterstock.com

Skořice je další velkou zásobárnou cenných minerálních látek, jako je vápník nebo mangan. Pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru, což je velmi důležité pro osoby s diabetem. Navíc přispívá také ke snížení škodlivého cholesterolu.

Kromě výborné chuti je na skořici super ještě jedna věc. Podporuje spalování tuků! Stačí konzumace jedné lžičky skořice denně, abyste pozitivně ovlivnili práci svého metabolismu.

Jáhly plné vitaminu B a železa

Foto: Ekaterina Kondratova, Shutterstock.com

Přibližná cena: 30 Kč/500 gFoto: Ekaterina Kondratova, Shutterstock.com

Hlavní výhodou jahel je, že jsou bohaté na často nedostatkové vitaminy skupiny B, především B1 a 2. Jsou také vynikajícím zdrojem železa.

„Podle staré východní medicíny mají jáhly velice pozitivní účinky na slezinu a slinivku břišní a léčebně působí při žaludečních potížích. Patří mezi zahřívací potraviny, a proto byste si je měli dopřávat především v chladnějším období,“ doplňuje Barbora Hernychová.

Křen při kašli i zánětech

Foto: Vania Zhukevych, Shutterstock.com

Přibližná cena: 35 Kč/kusFoto: Vania Zhukevych, Shutterstock.com

Křen se často označuje za jedno z přírodních antibiotik. Posiluje organismus a má silné antiseptické neboli dezinfekční účinky. Z tohoto důvodu se doporučuje přidat křen do jídelníčku při různých zánětech. Skvělým doplňkem léčby je třeba při kašli doprovázeném zahleněním.

Svou pravidelnou dávku křenu si mohou dopřát i hubnoucí. Je totiž další z těch úžasných potravin, které podporují metabolismus. Navíc upravuje střevní mikroflóru, tudíž po nemoci, při které užíváte antibiotika, se bude hodit taky!

Jíte některou z těchto potravin pravidelně?

Reklama

Načítám