Hlavní obsah

Lehký letní oběd: Koprovka s pošírovaným vejcem

Hodnocení:
(25)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Mezi klasiku letních dní patří buď milovaná, nebo naprosto nenáviděná koprovka. Jestli máte kopr rádi, nebo vám aspoň nevadí, vyzkoušejte tuhle skvělou a na přípravu i trávení super lehkou omáčku. Když se udělá poctivě z jíšky, je z ní totiž rázem skvost české kuchyně. A hotová je za chviličku.

Ingredience pro:
4 porce
Na omáčku
  • 1.5 lžíce másla
  • 1.5 lžíce hladké mouky
  • 700 ml masového vývaru
  • 300 ml smetany ke šlehání 30%
  • 75 ml kvasného lihového octa
  • 1 lžíce cukru krupice
  • sůl
  • 4 snítky čerstvého kopru
Na ztracená vejce
  • 4 vejce
  • kvasný lihový ocet
Na přílohu
  • 800 g nových brambor
Článek

Postup

Krok 1: V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a nechte ji zpěnit – jíška nesmí začít tmavnout! Po částech ji zalijte horkým masovým vývarem a vždy pořádně prošlehejte metlou, aby se nezavařily hrudky. Pokud nemáte masový vývar, můžete použít i vodu nebo lehký zeleninový vývar, počítejte ale s tím, že omáčka z vody bude chuťově plošší. U zeleninového vývaru zase dbejte na to, aby v něm nebyla příliš dominantní zelenina, která se s koprem moc nesnese. Na mírném ohni provařte omáčku dvacet minut. Během varu sbírejte pěnu – odstraníte tak část mouky z jíšky. Hustotu výsledné omáčky to nijak nezmění, zato bude krásně lehká.

Krok 2: Mezitím udělejte tři věci: dejte vařit očištěné brambory, kopr nasekejte najemno a ocet nalijte do malého kastrolku a nejlépe se zapnutou digestoří jej svařte asi na polovinu. Zbavíte se tak nejčpavějších látek a omáčka bude ve vůni o to jemnější.

Krok 3: Do provařené omáčky přilijte smetanu a nechte ještě asi tři minuty vařit. Pak dochuťte svařeným octem, troškou cukru, solí a jemně nasekaným koprem. Omáčku odstavte.

Krok 4: Nyní si připravte pošírovaná (neboli ztracená) vejce. V hrnci přiveďte k varu dostatek vody (asi 15–20 cm do výšky) a přidejte trošičku octa. Do naběračky rozklepněte vejce. V hrnci s vroucí vodou udělejte lžící vír a do jeho středu naběračkou opatrně vložte syrové vejce. Vařte asi tři až čtyři minuty, pak vejce vyjměte a postup opakujte se zbylými vejci. Hotovou omáčku podávejte s brambory a ztraceným vejcem.

Jaké další omáčky nesmějí o prázdninách chybět na vašem stole?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama