Hlavní obsah

Trik pro perfektní ztracená vejce

Hodnocení:
(67)
Doba přípravy
2 minuty
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Milujete opulentní snídaně, ale dávat za ně v kavárně peníze jako za oběd vám není moc po chuti? Naučte se náš trik na perfektní ztracená vejce s bleskovou holandskou omáčkou a za pět minut máte (za zlomek ceny) hotovo i doma!

Ingredience pro:
4 porce
Na vejce
  • 8 vajec
  • slunečnicový olej
Na holandskou omáčku
  • 100 g másla
  • 3 žloutky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky bílého mletého pepře
  • 1 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

Krok 1: Z potravinářské fólie vystřihněte čtverec, vystelte jím mističku, vnitřek potřete olejem a vyklepněte sem vajíčko. Zamotejte jako měšec a zavažte „provázkem“ z proužku fólie. Utáhněte, aby bylo v balíčku co nejméně vzduchu.

Krok 2: Až si připravíte všechna vajíčka, vložte je do vroucí vody a pět minut povařte. Vyndejte, ustřihněte vršek fólie a ihned vybalte.

Krok 3: Vajíčka podávejte k chřestu či v polévce nebo si k nim připravte lahodnou holandskou omáčku: máslo v kastrůlku nebo mikrovlnce přiveďte k varu a odstavte. S pomocí stolního nebo tyčového mixéru pak rozšlehejte žloutky, sůl, pepř a citron a za stálého šlehání do této hmoty přilévejte tenkým pramínkem horké máslo.

Krok 4: Vejce Benedikt poskládejte následovně: na kousek opečeného pečiva položte plátek šunky od kosti, opražené slaniny nebo uzeného lososa, na něj přijde vejce a vše přelijte omáčkou. Ozdobit je můžete ještě špetkou papriky a pažitkou a pak už si jen vychutnávejte dokonale připravená vejce s tekutým žloutkem uprostřed.

Tip: I když zvládáte uvařit ztracená vejce klasicky ve víru octové vody, tento způsob přípravy je ideální ve chvíli, kdy chcete vajíčky pohostit víc lidí najednou – nemusíte je totiž vařit postupně, ale pěkně všechny ve stejný moment.

Co nejraději snídáte vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama