Hlavní obsah
3,6
(134)
 

Milujete opulentní snídaně, ale dávat za ně v kavárně peníze jako za oběd vám není moc po chuti? Naučte se náš trik na perfektní ztracená vejce s bleskovou holandskou omáčkou a za pět minut máte (za zlomek ceny) hotovo i doma!

2 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Vejce
  • 8 ks vejce
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
Holandská omáčka
  • 100 g másla
  • 3 ks žloutků
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky bílého mletého pepře
  • 1 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Z potravinářské fólie vystřihněte čtverec, vystelte jím mističku, vnitřek potřete olejem a vyklepněte sem vajíčko. Zamotejte jako měšec a zavažte „provázkem“ z proužku fólie. Utáhněte, aby bylo v balíčku co nejméně vzduchu.

02.

Až si připravíte všechna vajíčka, vložte je do vroucí vody a pět minut povařte. Vyndejte, ustřihněte vršek fólie a ihned vybalte.

03.

Vajíčka podávejte k chřestu či v polévce nebo si k nim připravte lahodnou holandskou omáčku: máslo v kastrůlku nebo mikrovlnce přiveďte k varu a odstavte. S pomocí stolního nebo tyčového mixéru pak rozšlehejte žloutky, sůl, pepř a citron a za stálého šlehání do této hmoty přilévejte tenkým pramínkem horké máslo.

04.

Vejce Benedikt poskládejte následovně: na kousek opečeného pečiva položte plátek šunky od kosti, opražené slaniny nebo uzeného lososa, na něj přijde vejce a vše přelijte omáčkou. Ozdobit je můžete ještě špetkou papriky a pažitkou a pak už si jen vychutnávejte dokonale připravená vejce s tekutým žloutkem uprostřed.

Tip: I když zvládáte uvařit ztracená vejce klasicky ve víru octové vody, tento způsob přípravy je ideální ve chvíli, kdy chcete vajíčky pohostit víc lidí najednou – nemusíte je totiž vařit postupně, ale pěkně všechny ve stejný moment.

Co nejraději snídáte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám