Hlavní obsah

Lepší než od babičky! Luxusní žemlovka z croissantů a jahod

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete líné nedělní snídaně? Tato voňavá a dozlatova upečená dobrota s jahodami pro vás bude ideální. Hrozí ovšem nebezpečí, že vylepšené žemlovky se nebudete moct nabažit.

Článek

Pokud máte klasickou žemlovku spojenou s nepříjemnou vzpomínkou na školní jídelnu, po této dobrotě si u vás určitě zlepší reputaci. Zapomeňte na rohlíky a tento tradiční pokrm připravte jinak – z croissantů. Jako obměnu pak můžete vyzkoušet třeba i vánočku nakrájenou na plátky.

Jahodová žemlovka z croissantů

Pro 2 až 3 osoby budete potřebovat: 5 croissantů, 200 g čerstvých jahod, 4 vejce, 150 ml smetany (30%), 3 vanilkové cukry, máslo na vymazání formy, moučkový cukr na posypání

Postup: Croissanty nakrájejte na větší kusy a poskládejte do pekáčku nebo zapékací formy vymazané máslem. Přidejte opláchnuté a nakrájené jahody. V misce rozšlehejte vejce se smetanou a vanilkovými cukry. Směs nalejte na pečivo s jahodami a ihned vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte asi 5 minut nebo dokud pečivo navrchu nezezlátne. Hotovou žemlovku posypte moučkovým cukrem a podávejte teplou.

Tip: Žemlovka bude ještě dokonalejší, pokud na zapékání použijete croissanty plněné čokoládou.

O víkendu můžete lenošit a vychutnávat si snídaně jako gurmáni. Odměňte se po pracovním týdnu porcí fantastických palačinek nebo dávkou lahodných lívanečků.

Připravujete o víkendu sladké snídaně? Jaké jsou vaše nejoblíbenější?

Reklama

Související témata:

Načítám