Hlavní obsah

5 důvodů, proč se nebát menopauzy

Foto: Rustle, Shutterstock.com

Foto: Rustle, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztráta ženskosti, návaly horka, vaginální suchost. Kvůli takovým věcem se většina žen menopauzy přímo děsí. Je to ale přirozená záležitost, které se nevyhnete. Takže se jí přestaňte bát a přečtěte si o pěti důvodech, proč se na ni můžete i těšit.

Článek

Pomyšlení na menopauzu obvykle vyvolává úzkost. Vaginální suchost, padání vlasů, potíže se spánkem. Seznam symptomů je dlouhý a skličující. „Přitom jde často jen o psychiku. Ženy se bojí stárnutí a změny probíhající v těle tak nedokážou využít ve svůj prospěch,“ říká Šárka Eggerová, odbornice na holistickou medicínu z Brna. Menopauza totiž může mít na váš život i pozitivní dopad. Všechny změny způsobené snížením hladin ženských hormonů nejsou negativní. Minimálně v pěti ohledech. Tady je 5 věcí, které činí menopauzu snesitelnější!

1. Už žádná menstruace ani PMS

Konec bolestí i nafouklého břicha. Zapomeňte na tampony a vložky a omezení. Nemusíte se obávat nepravidelného nebo silného krvácení. Tím je přechod neuvěřitelně osvobozující. „Díky absenci menstruace neodchází z těla tolik energie, a proto je čas na seberealizaci, kterou si žena nemohla dovolit, dokud pečovala o rodinu,“ vysvětluje Šárka Eggerová. Zapomenout můžete i na premenstruační syndrom a spolu s ním na bolesti prsou, hlavy, nechutenství, podrážděnost a další typické příznaky.

2. Více času na sebe

Děti mají odrostlé, už se nemusí honit za kariérou snů. Ženy po přechodu mají čas začít se starat o sebe. Mohou do sebe investovat. Dělat to, co chtěly, ale nestíhaly. Udržovat se zdravotními prohlídkami, dbát na zdravou stravu, začít cvičit, chodit na zahrádku, věnovat se domácím pracem nebo technikám snižujícím stres, jako je jóga. Ne nadarmo se říká, že kolem padesátky řada žen rozkvete. Chytne druhou mízu. Mají zkrátka více prostoru na to, co je činí šťastnými.

3. Sex kdykoliv vás napadne

Sex kdykoliv se vám zachce. Bez ochrany – pokud samozřejmě máte stálého partnera. Protože se nemusíte bát neplánovaného početí. A děsit vás nemusí ani tolik profanovaná vaginální suchost. Vyzrajete na ni šikovně zvoleným lubrikačním gelem. Některé ženy po menopauze dokonce dosáhnou takového uvolnění, že si sex začnou užívat jako nikdy předtím.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Řada žen si sex po přechodu užívá více než kdykoli předtímFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

4. Už žádné hormonální bolesti hlavy

Podle statistik trpí ženy migrénami až třikrát více než muži. 70 procent z nich je musí přestát právě během menstruace. Může je vyvolávat kolísání hormonů estrogenu a progesteronu, které ale s menopauzou přirozeně klesají. S poklesem jejich hladiny se snižuje až zcela eliminuje výskyt i nepříjemných bolestí hlavy.

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

70 procent migrén je způsobeno kolísáním hladin estrogenu a progesteronu během menstruace. V menopauze dochází k jejich snižování, což snižuje i pravděpodobnost nepříjemných bolestí hlavyFoto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

5. Zmenšení děložních myomů

Myomy jsou nezhoubné nádory, které vyrůstají z děložní stěny tvořené hladkou svalovinou. Jejich růst souvisí se zvýšenou hladinou estrogenů. S poklesem jeho hladin se proto pojí i zmenšování myomů a eliminace rizika operace. Velké myomy jsou sice nezhoubné, ale bolí a mohou tlačit na močový měchýř. Z toho důvodu bývá často doporučováno operativní řešení. Přechod těchto potíží zbavuje.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Ani po přechodu nezanedbávejte preventivní prohlídky. Mohou pomoci včas zachytit nejčastějí ženské rakoviny – prsu, děložního čípku či děložního tělaFoto: Rido, Shutterstock.com

Co přechodu zkrátka neodpářete

Menopauza tedy přináší řadu změn, které mohou být poměrně vítané. Kvůli nim byste ale neměly opomíjet důležité faktory, s nimiž je třeba počítat. Úbytek estrogenů s sebou nese i zhoršení obnovy kostí. „Je tedy nutno dbát na dostatek pohybu, dodávku vápníku a vitaminu D,“ říká prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc., přednosta kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství v Brně. S přechodem je spjato i oslabení svalů pánevního dna, což může postupně vést k poruchám udržení moči. „Lze tomu úspěšně předcházet systematickým posilováním těchto skupin svalů a udržováním přiměřeného pitného režimu,“ radí lékařka.

Pozornost byste měly věnovat i prsům a vnitřním pohlavním orgánům. Podle doktorky Matějovské Kubešové je nutné chodit na preventivní prohlídky z důvodu časného záchytu nejčastějších nádorů postihujících ženy - rakoviny prsu, čípku nebo děložního těla.

A jak se na menopauzu těšíte vy?

Reklama

Načítám