Hlavní obsah

Letní koupání: Vyhněte se gynekologickým potížím!

Foto: thinkstock

Někdy vám příjemné koupání mohou znepříjemnit potížeFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také si přejete, aby se vám vyhýbaly letní gynekologické potíže obloukem? Co pro to můžete udělat, aniž byste přišly o plavání v moři, bazénu či na koupališti, a užily si tak i zbytek léta bez problémů? Poradíme vám!

Článek

Asi to znáte všechny – prvním a vždy přítomným signálem, že není něco v intimních oblastech v pořádku, je svědění. „Další nepříjemnosti spojené s návštěvou rybníků, bazénů i moře se již nemusí dostavit všechny a mají různou intenzitu: výtok, otok, bolest, podráždění, pálení nebo zarudnutí,“ uvádí gynekoložka MUDr. Vlaďka Paseková. Začínáte-li pociťovat některý z těchto příznaků, nejspíše máte co do činění se začínající vaginální mykózou. „Další nepříjemnou a častou záležitostí právě v létě je také zánět močového měchýře,“ doplňuje výčet ženských potíží MUDr. Jan Hlusička.

Kdo za to může?

Mokré plavky bývají rájem pro množící se kvasinky, navíc mohou mít na svědomí také podchlazení pánve. „Další nebezpečí číhající v bazénech či přírodním koupališti jsou chlor a sinice – narušují přirozené prostředí pochvy, což vašim intimním partiím nepřidá,“ uvádí Vlaďka Paseková. Odborníci ovšem vědí, jak preventivně proti těmto problémům postupovat: „Co se plavek týče, je lepší si vzít na koupaliště dvoje. Jedny využijte při koupání, druhé si převlečte na slunění,“ radí gynekoložka.

Dalším možným řešením je používat před vstupem do vody menstruační tampony či mestruační kalíšek. Proti přemnožení kvasinek a obnovení střevní mikroflóry vám také pomůže zvýšený příjem probiotických potravin (jogurty, zákysy, Lactobacilly). Z intimní hygieny sáhněte spíš než klasických mýdlech po těch, co obsahují kyselinu mléčnou, či mají neutrální pH 5,5 či gelech s tee tree.

Foto: isifa

Ublížit vám může nedostatečná, ale i přehnaná hygienaFoto: isifa

Těsno, moc čisto a sladko

Mezi další faktory, které vám mohou způsobit gynekologické potíže patří také neprodyšné kalhoty či punčocháče, dietní chyby (nedostatečný pitný režim, nadměrná konzumace cukrů), stres či poranění poševní sliznice. A také přehnaná hygiena. „Ta je sice velmi důležitá, proto je namístě klasické sprchování po každé návštěvě koupaliště či používání svého místo cizího ručníku,“ doplňuje Vlaďka Paseková. Ale třeba deodoranty na genitálie, časté používání parfémovaných toaletních pomůcek či výrazné aviváže, to vše vám může křehkou poševní rovnováhu zhoršit! Letní gynekologické potíže nejsou sice nebezpečné, ale rozhodně jsou nepříjemné. S prvními příznaky vám mohou pomoci výplachy (Tantum Rosalgin), gely (Femigel, Femisan), čípky (Gyno-Pevaryl, Gyntima) a další, ale nenechte potíže zajít do krajností. Někdy už pak jiná pomoc než léčba farmaky nefunguje.

Co vám dobře funguje, abyste zabránily potížím, které v létě z koupání mohou nastat? Dejte nám vědět své tipy v diskusi pod článkem...

Reklama

Načítám