Hlavní obsah

Léto je zabiják vztahů. Víme proč!

Foto: isifa

Dusná atmodféra, hádky a partnerské krize. V létě se s tím páry potýkají mnohem častějiFoto: isifa

Reklama

Co si představíte, když se řekne léto? Nejspíš sluníčko, dovolenou u moře, odpočinek. Ale pozor, o prázdninách se také výrazně zvyšuje počet lidí, kteří procházejí vztahovou krizí. Víme proč!

Článek

Koučové a psychologové mají v létě většinou mnohem víc práce. Řada párů se totiž místo na romantickou dovolenou vydá právě k nim. Jako by sluníčko vrhlo dostatek světla na neshody a problémy, které vyplavou na povrch v plné síle. „Léto je období pohody a člověk má také tendenci si uvědomit, co v jeho životě nefunguje. Vidí jiné páry, jak si rodiny s dětmi užívají na dovolených. Mozek pak už jen srovnává to, co vidí, s tím, po čem touží. Výsledkem jsou emoce nespokojenosti,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů z portálu Mujvztah.cz Aleš Kalina.

Rizikové je léto především z následujících důvodů.

1. Dovolená aneb 24 hodin denně spolu

Na ten týden či dva se těšíte celý rok. Dovolenou plánujete, vybíráte nejlepší hotel, utratíte za to nemalé peníze. Jenže když s partnerem do toho pomyslného ráje dorazíte, jste po pár dnech na ostří nože.

Přes rok se kvůli práci, kolotoči kolem dětí a podobně vidíte maximálně pár hodin denně. Najednou jste spolu ve dne v noci, třeba celých čtrnáct dní. Jednoduše se ukáže, že už spolu neumíte být, nemáte si co říct a ve spoustě věcí se rozcházíte. „Tohle se stává velmi často. V pracovním nasazení není čas ani chuť problémy vidět. Jakmile je ho víc, mnoho takových vztahových neshod vyjde najevo,“ potvrzuje Aleš Kalina.

Foto: isifa

Společná dovolená může být krásná, ale také může ukázat, jak moc vám to ve vztahu nefungujeFoto: isifa

2. Pozor na krátké sukně a velké výstřihy

Ať se vám to líbí nebo ne, léto je bohužel jak stvořené pro nevěru. Obecně totiž platí, že nespokojenost ve vztahu většinou vede právě k hledání onoho chybějícího „štěstí“ v jiné posteli. A minimálně muži jsou v létě vystaveni mnohem většímu pokušení v podobě krátkých sukní, úsporných šatiček či plováren nabitých dívkami v bikinách. „Kromě toho se lidé během léta mnohem víc potkávají, je zde větší prostor pro seznámení s novým protějškem,“ říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Podle ní je léto rizikové nejen k navázání mimomanželského vztahu, ale i k jeho provalení. „Ve své praxi se setkávám s tím, že řada milenek těžce nese, že v létě muži tráví víc času s rodinou a jim se tolik nevěnují. Proto jaksi zařídí odhalení nevěry,“ tvrdí Lenka Černá. Navíc i muži ztrácí ostražitost. V domnění, že je manželka s dětmi na chalupě, pozvou svou milenku domů. Jenže na chalupě prší, tak se žena vrátí o něco dřív...

Foto: thinkstock

Léto a krásné počasí láká k mnoha aktivitám. Ať už jde o výlet na kole nebo jen posezení u piva, když při nich partner počítá spíš s kamarády než s vámi, je to důvod ke kriziFoto: thinkstock

3. Nemá na mě čas! Ani v létě!

Dost často se prý také stává, že právě v období prázdnin si jeden z páru naplno uvědomí, že na něj ten druhý nemá čas, a co hůř, nehodlá na tom nic měnit. „Léto přeje různým aktivitám, které by partneři mohli dělat spolu. Jenže najednou se ukáže, že si třeba muž domlouvá s partou kamarádů výlety na kole, ale se ženami nepočítají. Je to separace, užívání si s jinými, což spustí vlnu nevole a výčitek,“ upřesňuje Aleš Kalina.

Nejspíš je tomu tak po celý rok, jen v létě to snáz odhalíte, dojde vám to.

4. Děti na prázdninách. Co teď?

Je to podobné jako v případě společné dovolené. Celý rok se točíte kolem dětí, létáte mezi prací, školou a školkou, na nic jiného nemáte čas. Najednou ale děti odjely na prázdniny a vy máte s partnerem čas jen sami pro sebe. A nevíte, co si s ním počít! „Je to typické pro páry, které jsou spolu v podstatě jen kvůli dětem, jen si to neuvědomují. V momentě, kdy děti nejsou doma, prázdnota daného vztahu se zvětší. Já si myslím, že díky těmto chvílím by si daní dva měli uvědomit, že by se primárně měli s partnerem cítit šťastní a děti by jim neměly jejich nespokojenost kompenzovat,“ radí Lenka Černá.

Letošní léto má mimochodem i jednu zajímavou oběť z řad celebrit - na konci června se totiž rozpadlo manželství herců Toma Cruise a Katie Holmes. Podívejte se na příběh jejich velké lásky v epizodě pořadu Slavné dvojice televize Stream.cz!

Jak jste na tom v létě s láskou vy?

Reklama

Načítám