Hlavní obsah

Hororová dovolená! 1 z 10 párů se na ní rozejde. Proč a jak se tomu vyhnout?

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolená! Celý rok se těšíte, nemůžete se dočkat slunce, moře, pláže, rozesmátých dětí a času, který si užijete s rodinou. Jenže tahle dlouho očekávaná doba rekreace se může změnit ve vztahový horor! Dusná atmosféra a hádky, i to bohužel k dovoleným patří.

Článek

Žádné pracovní povinnosti, žádná škola, žádná nudná každodenní rutina. Dovolená je čas, na který se většina lidí těší jako dítě na Ježíška. Málokdo si ale uvědomuje, že jde vlastně o velmi stresovou záležitost a vysněný týden či dva se mohou proměnit ve vaši noční můru. Místo lásky, souznění a odpočinku přijdou hádky, neshody a někdy i rozchod.

Koneckonců ani nejrůznější statistiky nejsou moc povzbudivé. Například britský televizní pořad This Morning si nechal udělat průzkum, ze kterého vzešlo, že jeden z deseti párů se na dovolené či těsně po ní rozejde. A hádkám se prý v době dovolené neubrání většina párů. Proč?

Nejčastější problémy a řešení

Dalo by se říct, že dovolená je jakýmsi zrcadlem vašeho vztahu. Když vám to funguje, nejspíš si ji velmi užijete a svůj vztah utužíte. Ale jestli máte nějaké problémy, je dost pravděpodobné, že se prohloubí. Na vině bývají především následující důvody – ovšem když s nimi počítáte, můžete společně hledat řešení.

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Už jen naplánovat dovolenou, která by vyhovovala všem, není snadnéFoto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Ponorka

Najednou zjistíte, že být spolu 24 hodin denně po dobu třeba i dvou týdnů je vám velmi nepříjemné. Nevíte, o čem mluvit, co dělat, a jdete si na nervy. „Na dovolené se často projevuje to, jak k sobě partneři přistupují během roku. Pokud si každý žije svůj vlastní život, na dovolené se společný čas těžko ustává a bývá to výchozí moment, kdy začnou řešit, zda spolu vůbec mají být,“ říká vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Řešení: Není ostuda rozdělit si dovolenou na čas jen pro sebe a na čas trávený s partnerem. Proč byste si vy nezašla třeba na masáž a on se zatím může jít třeba potápět. A pak zase můžete být spolu a povídat si o tom, co jste prožili bez sebe.

Nekomfort

Můžete mít zaplacený špičkový hotel, vybranou dokonalou lokalitu, ale stejně je dovolená jakési vystoupení z vaší komfortní zóny. Možná vám nebude chutnat tamní kuchyně nebo se vám nebude dobře spát na hotelové posteli, případně vás postihnou drobné zdravotní potíže. Jednoduše to, co jste si vysnili, nevychází. „Na dovolené, kdy nejste v navyknutém prostředí, se jasně projeví vaše schopnost dělat ústupky, vypořádat se s nepříjemnostmi. Buď tato situace partnery stmelí, nebo se naopak stane centrem hádek, které vše pokazí,“ tvrdí Lenka Černá.

Řešení: Nevybíjejte si na sobě zlost, naopak problémy společně řešte. Podpořte se a dodávejte si navzájem sílu nepříjemnosti zvládat.

Peníze

Dovolená není levná záležitost, jenže pořízením zájezdu náklady nekončí. „Peníze jsou často bolavé téma ve vztazích i rodinách. A na dovolené mají lidé často nastavené si víc užít, takzvaně pustit žilou, ale někdy to rozjedou tak, že se radost stane spíš starostí, jak přežijí do dalšího měsíce, když jsou rezervy pryč,“ potvrzuje vztahová koučka Lucie Königová. A to už je jen krůček k hádkám a vzájemnému obviňování, kdo za to může a podobně.

Řešení: Stanovte si jasný rozpočet a nepřekračujte ho! Zkuste třeba večeři v restauraci vyměnit za piknik na pláži ze surovin nakoupených v supermarketu, který vyjde na polovic!

Děti

Na jedné straně mohou být děti faktorem, který vaši dovolenou pozvedne na úroveň dokonalosti. Vidět štěstí svých potomků partnery sbližuje, navíc děti dokážou zachránit náladu i ve chvílích, kdy si jdou rodiče na nervy a nevědí, o čem spolu mluvit. Ale mohou se bohužel stát i zdrojem neshod. Když třeba zlobí a rodiče se vzájemně obviňují z výchovných přešlapů nebo když má jeden z páru pocit, že se ten druhý celý rok dětem věnuje málo a nyní by to měl vše dohnat.

Řešení: Na tomhle pracujte celý rok, na dovolené to nezachráníte. Oba rodiče si musejí během celého roku udělat na děti dostatečný čas, aby ani jeden z nich neměl pocit, že vše je jen na něm.

Jak jste na tom o dovolené vy? Užíváte si to, nebo dochází i k hádkám?

Reklama

Související témata:

Načítám