Hlavní obsah

Letní vášeň: Takhle si doma připravíte ledovou kávu!

Foto: InnerVisionPRO, Shutterstock.com

Foto: InnerVisionPRO, Shutterstock.com

Reklama

Máte chuť na kávu, ale žár letního dne vás tlačí spíš do něčeho se spoustou ledu? Tak to je ideální chvíle dát si ledovou kávu čili frappé! Pojďte si ho vyrobit s námi.

Článek

I když milujete espresso s mlékem a nedovedete si bez něj představit jediný den, stejně nastanou chvíle, kdy vás přepadnou i jiné chutě. Třeba se inspirujete na dovolené u moře, kde je velmi častou volbou káva v ledové verzi – čili jako frappé. Jak si ji připravit snadno doma? Hledali jsme na trhu přístroje, které vám s tím pomohou.

Dokáže to i kávovar!

Myslíte si, že plnoautomatický kávovar do skupiny přístrojů na výrobu ledové kávy nepatří? Tak to se mýlíte. Na trhu už takový najdete. „Stačí si jen připravit led a kávovar ho pak, ve speciální nádobce MixCarafe, smíchá s kávou v úžasně napěněné ledové frappé s jednou konzistencí. Za 90 vteřin je hotovo. A když do karafy dáte místo ledu vychlazené mléko, můžete mít osvěžující cappuccino,“ říká Dana Jirsíková, brand manažerka De’Longhi.

Moderní plnoautomatické kávovary překvapí tím, co všechno zvládnou.„Největší zájem je o ty, které připraví cappuccino, cafe latte nebo latte macchiato jedním stiskem. Příprava opravdu funguje stisknutím jednoho tlačítka. Odpadá samostatné ruční našlehání mléčné pěny. Některé plnoautomatické kávovary zvládnou i přípravu husté čokolády nebo ledové kávy a napěnění studeného mléka. Inovativní novinkou je funkce smart, díky které si lze kávu připravit stiskem jednoho tlačítka na displeji telefonu nebo provést diagnostiku pomocí aplikace v chytrém telefonu,“ vysvětluje produktový specialista řetězce Euronics Tomáš Zezula.

„Kvalitnější kávovary nabízejí paměť na oblíbenou kávu. Díky této funkci si jednoduše nastavíte nápoj přesně podle sebe a uložíte do paměti kávovaru, díky čemuž si pokaždé připravíte kávu přesně podle své chuti,“ popisuje Iva Pavlousková, tisková mluvčí řetězce Datart.

Mezi kávovary, které zvládnou vyrobit studené nápoje, patří i ty kapslové. „Právě kapsle nejsou nejlevnější, proto se při jejich pořizování zamyslete nad tím, kolik jich budete třeba denně či týdně potřebovat. Také by vás mělo zajímat, jak běžně dostupné jsou kapsle právě této značky a zda v sortimentu mají vaše oblíbené nápoje,“ upozorňuje Tomáš Zezula.

Kromě této možnosti vám ale nabízíme i další varianty přípravy oblíbeného letního kávového nápoje. Záleží jen na vás, kolik času a vlastních sil do toho chcete vložit – právě podle toho si vyberte ideálního pomocníka.

Vychytaní pomocníci

Foto: archiv firmy

De’Longhi PrimaDonna Elite Experience ECAM 650.85.MS, barevný displej s dotykovou obrazovkou, mobilní aplikace Coffee link, velmi široká škála nápojů, přibližně 20 a jejich individuální nastavení – unikátní funkce přípravy ledové kávy; 1450 W, tlak 19 barů, 2l nádržka na vodu, 400g zásobník na kávu, 13 nastavení hrubosti mletí, cena 49 990 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

KitchenAid Artisan je novinka, ve které připravíte silný kávový koncentrát za studena, jeho smícháním s vodou, mlékem či ledem získáte různé nápoje, proces 12 až 24 hodin, cena 4190 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Frapovač Johan ST-729-B, poloprofesionální, 100 W s dvěma rotačními disky, dvourychlostní, nerezová nádoba, pogumovaný design, výška přístroje 40 cm, cena 1429 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Mixér na frappé Rohnson R-500, pogumovaný, nástavec 20 cm, plastový kryt s odměrkou, 15 W, cena 299 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Sada pro přípravu ledové kávy Hario V60 Fretta, spojení dripperu s originální nádobkou na led, objem 0,7 l, do plastového difuzéru ve skleněné nádobce dáte led, do dripperu vložíte filtr a mletou kávu, zalijete horkou vodou, horká káva rozpustí led a vznikne filtrovaná ledová káva, cena 929 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Espresso Krups Nescafé Dolce Gusto Oblo KP110131, na kapsle, 1460 W, tlak 15 barů, nádržka 0,8 l, příprava teplých i studených nápojů, i mléčné nápoje, cena 1790 KčFoto: archiv firmy

Co je frappé?

Frappé je nápoj původem z Řecka a tradičně se připravuje z jedné až dvou lžiček instantní kávy, studené vody a pár kostek ledu. Vše se rozmixuje tak, aby vznikla hustá pěna. Jestli byste ve frappé měli rádi mléko nebo cukr, přidávají se ještě předtím, než zapnete mixér.

Frappé lze ale připravit i z espressa, ideálně z dvojitého (profesionálové radí užít na něj 14 gramů kávy), sklenice ledu a mléka. Použít můžete mixér i šejkr.

Mimochodem – traduje se, že frappé vymyslel zcela náhodou pán, který měl ukrutnou chuť na svou kávu, ale žádnou možnost ohřát si na ni vodu. Tak ze zoufalství použil studenou a oblíbený nápoj byl na světě.

Jakou kávu máte nejraději? Používáte ji jako tajnou ingredienci při přípravě masa? Napište nám! 

Reklama

Související témata:

Načítám