Hlavní obsah

Léto bude, vyndejte bazény!

Foto: Mountfield

Je čas připravit bazén na létoFoto: Mountfield

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

1. díl - Meteorologové slibují už na neděli více než dvacet stupňů a koncem června prý dokonce přijde léto. My, které vlastníme zahradní bazén, bychom proto neměly váhat a o víkendu začít s jeho přípravou na sezonu. Právě teď je totiž ta správná chvíle!

Článek

Mnozí se rozhodli trávit letošní léto kvůli nejistému počasí raději doma na zahradě nebo na chalupě. Ale ani tady se nemusíme připravit o koupání. Jen na nás, nebo spíš na stavu našeho konta záleží, zda si pořídíme malý nadzemní bazén (v článku Sníte o bazénu? Nenechte se napálit!najdeme přehled jeho výhod a nevýhod), nebo velký zapuštěný, vhodný i ke zlepšení kondice ( tady jsou informace, jak postupovat při jeho pořizování).

Ovšem koupí bazénu to nekončí. Z obchodu budeme ještě odcházet s krycí plachtou, síťkou nebo speciálním vysavačem a samozřejmě s přípravky na úpravu vody, aby byla neustále krásně průzračná a čistá. Pokud bychom totiž péči o vodu zanedbaly, brzy se začne kazit, hnít a páchnout. A to nejsou zrovna ideální podmínky pro letní relaxaci!

Foto: Mountfield

Vysavač vyjde trochu dráž, ale je nejlepšíFoto: Mountfield

Plachtu lze ošidit, ale…

Teoreticky se bez plachty - jako jediné z vyjmenovaných věcí - obejdeme. Ale značně si tak zkomplikujeme péči o vodu. Chrání totiž bazén před tím, aby do něj padalo listí, jehličí, pyl, topily se v něm mouchy a další nečistoty. Mnozí majitelé však vědí, jaké starosti dokáže taková plachta nadělat, když několik dnů po sobě prší. Hmotnost vody na ní dokáže bazén i zdeformovat. Plné plachty proto postupně nahrazují síťovinové, které také zachytí hrubé nečistoty, ale voda skrz ně proteče a nezpůsobí žádné potíže.

Prakticky za stejné peníze si lze ale pořídit i solární plachtu. Ta „plave“ po hladině a chrání ji nejen před nečistotami, ale zároveň dokáže vodu zadarmo ohřívat. Oproti té klasické má jednu stranu hladkou, druhou bublinkovou. Je třeba při zakrývání hladiny dbát na to, aby bublinky plavaly ve vodě. Pak dosáhneme toho, že přes týden, kdy bazén nepoužíváme, se voda přes den ohřívá a naopak v noci a za chladných dnů plachta brání tomu, aby voda stydla.

Solární plachtu lze použít ke všem bazénům, tedy jak těm levným nadzemním, tak velkým zapuštěným do země. I když u těch druhých, zvlášť máme-li doma malé děti nebo když nám po zahradě volně běhá pes, je lepší zvolit bezpečnostní plachty. Ty jsou vyplněné hliníkovými profily a pevně uchycené k „břehu“. Pokud po nich dítě nebo pes omylem proběhnou, neproboří se.

Foto: Mountfield

Řešením je i mobilní zastřešeníFoto: Mountfield

Na nečistoty platí síťky i vír

Při koupání si ale člověk přece jen do vody nanosí trávu a napadá sem listí, proto je třeba tyto nečistoty odstranit. U menších nadzemních bazénů k tomu stačí síťka za pár set korun, kterou se špína poměrně jednoduše vyloví. Poslouží k tomu totiž jednoduchý trik: nelovíme nečistoty zvenku, ale vlezeme dovnitř – nebo tam pošleme děti – a obejdeme bazén třikrát až čtyřikrát dokola. Tak vznikne vodní vír, který snese nečistoty doprostřed bazénu. Vylovit je pak bude mnohem jednodušší.

U velkých a zapuštěných bazénů je potom lepší investovat do poloautomatických nebo automatických vysavačů. Ty umí odstranit špínu z hladiny i ze dna. Jejich cena se sice pohybuje v tisícikorunách, ale v celkových nákladech se už tato částka vytratí.

Sprcha před koupáním pomůže

Péči o vodu v bazénu si můžeme zjednodušit tím, že bazén nepostavíme uprostřed trávníku, ale vytvoříme kolem něj chodník ze dřeva, dlažby nebo kamene, abychom si do vody nenanosily tolik trávy. A podobně jako na plovárnách platí, že před koupáním se osprchujeme, aby se do vody nedostal pot, šupinky kůže a opalovací krémy, které by zrychlily „kažení“ vody.

A jak správně vodu čistit, a to i bez chloru, vám přiblížíme už v pondělí.

Reklama

Související témata:

Načítám