Hlavní obsah

Letos zhubnu! 10 triků, se kterými své předsevzetí dodržíte

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Zásady pro klidné hubnutí jsou vcelku prosté. Zvládnete je!Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Reklama

Ať už vás k rozhodnutí zhubnout přimělo přejídání o svátcích nebo bilancování před koncem roku, přečtěte si našich deset předsevzetí, která doopravdy vedou ke štíhlejší postavě.

Článek

Vaše zažívání dostává o svátcích zabrat, proto si se špatným svědomím slibujete, že od nového roku začnete jíst zdravě? Zapomeňte na striktní diety. Místo toho zařaďte do svého životního stylu tato předsevzetí, která svědčí figuře i zdraví.

1. Budu méně sladit

Omezte doslazování cukrem, včetně jeho zdravějších náhražek, jako je med nebo třtinový cukr. Jogurty a kaše doslazujte ovocem či ořechovým máslem, kávu a čaj kupujte kvalitní, jejich intenzivní chuť chutná i bez cukru.

2. Obejdu se bez dochucovadel

Průmyslově zpracované produkty jsou plné konzervantů, tělu neprospívají a zpomalují metabolismus. Ochucujte místo nich solí, pepřem, chilli a bylinkami.

3. Budu pít méně alkoholu

Alkohol je plný cukru a prázdných kalorií. Neupírejte si společenský život, ale pijte s mírou. Bude váš pokec s kamarádkou méně zábavný, když si dáte místo obvyklých tří dvojek vína sklenku střiku?

Foto: ProStockStudio, Shutterstock.com

Pijte s mírou, střik je lepší než dvě sklenky vínaFoto: ProStockStudio, Shutterstock.com

4. Budu jíst luštěniny

Vyhýbáte se jim, protože nadýmají? Je to škoda, luštěniny jsou bohatý zdroj minerálů a bílkovin. Zkuste černou či červenou čočku, pokud ji povaříte s bylinkami, zbaví se právě těch složek, které nadýmají.

5. Nebudu se přejídat

Máte z dob školní jídelny zafixováno, že se musí dojíst vše, co je na talíři? Nepřetěžujte své zažívání a klidně nechte jídlo nedojedené. Pokud máte výčitky, zabalte si zbytek do krabičky a uložte do mrazáku. Totéž platí i pro restaurace, kde jsou často porce větší, než je třeba. Nechte si zbytek zabalit, a máte jídlo na další den.

6. Budu dodržovat pitný režim

Hlad je často jen převlečená žízeň, s pravidelným pitným režimem toho méně sníte. Pijte dostatečně, ale především pravidelně. Nejlepší volbou jsou neperlivá voda, zelené a bylinné čaje. Občas zařaďte čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, i když obsahují cukr, jsou zdravější než kupované limonády.

7. Budu jíst pravidelně

Jezte každé tři hodiny, ráno nejpozději hodinu po probuzení a večer nejdéle dvě hodiny před ulehnutím. Díky tomu metabolismus pojede, jak má, a tělo si nebude nuceno ukládat zásoby.

Foto: S_Photo, Shutterstock.com

I drobné úspěchy se počítají!Foto: S_Photo, Shutterstock.com

8. Budu jíst tuky, ale zdravé

Tělo potřebuje bílkoviny, sacharidy i tuky ve správném poměru, nebojte se tedy posledních zmíněných, i ve zdravém jídelníčku mají své místo. Volte ale ty skutečně zdravé.

9. Budu se radovat i z dílčích úspěchů

Pokud chcete zhubnout deset kilo, musíte začít tím prvním. „I malé změny mohou přinést velké výsledky, kterých pak dosáhnete mnohem snadněji. Důležitá je výdrž a důslednost. A radujte se z malých úspěchů, ty jsou nejlepší motivací pro vaše další snažení,“ radí Susan Bowermanová, výživová specialistka Herbalife.

10. Budu sledovat víc než jen váhu

Nehlídejte si jen kila. Důležitý je poměr tuků, vody a svalů v těle. Pořiďte si chytrou váhu, která to umí změřit. Vnímejte také, jak se cítíte. Odbourejte stresové faktory a naučte se relaxovat, vaše tělo může mít problém s hubnutím jen díky stresu.

Nesnažte se jen zhubnout – změňte životní styl. „V případě, že kompletně upravíte svoje stravování, zařadíte více ovoce a zeleniny, budete jíst pravidelně a potraviny vybírat, začnete se cítit skvěle! Budete mít více energie, nebudete hladovět. Mohou vymizet některé zdravotní problémy a to, že se postupem času dostanete na ideální váhu, bude bonus navíc. Základem je cítit se dobře a být zdravý,“ radí závěrem Blanka Szabó, odbornice na správné stravování z internetové poradny PestryJidelnicek.

Dáváte si předsevzetí zhubnout?

Reklama

Načítám