Hlavní obsah

Levandulová bábovka s citronovou polevou

Hodnocení:
(14)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Není již žádným tajemstvím, že levandule najde své uplatnění také v kuchyni. Důkazem toho je dnešní recept na úžasně vláčnou, levandulí i kokosem provoněnou bábovku. Vykouzlíte díky ní nejeden úsměv na tváři (ostatně počet úsměvů záleží na tom, kolik šťastlivců ji stihne ochutnat)!

Ingredience pro:
1 bábovku
Na bábovku
  • 200 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • sůl
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 lžíce kokosového likéru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g mandlové moučky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce levandulových květů
Na formu
  • strouhaný kokos na vysypání
  • máslo na vymazání
Na dohotovení
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce horké vody
  • 150 g moučkového cukru
  • levandulový květ
Článek

Postup

Krok 1: Máslo s oběma cukry a žloutky utřete do pěny. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na pevný sníh a obě směsi lehce spojte. Poté vmíchejte tvaroh a kokosový likér.

Krok 2: Dále přidejte prosátou mouku, mandlovou moučku, prášek do pečiva, citronovou kůru a levandulové květy. Vše důkladně promíchejte a těstem naplňte formu na bábovku, předem vymazanou máslem a vysypanou kokosem.

Krok 3: Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 45 minut. Bábovku nechte zchladnout a mezitím si připravte lesklou polevu. Šťávu z citronu smíchejte s horkou vodou a pomalu vmíchávejte pomocí metličky prosátý moučkový cukr.

Krok 4: Vlažnou bábovku přelijte hotovou polevou a nechte ji ztuhnout. Před podáváním ozdobte levandulovými květy.

Vyzkoušejte také levandulovou panna cottu nebo sušenky! Využíváte i vy doma při vaření květiny a bylinky?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek