Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Není již žádným tajemstvím, že levandule najde své uplatnění také v kuchyni. Důkazem toho je dnešní recept na úžasně vláčnou, levandulí i kokosem provoněnou bábovku. Vykouzlíte díky ní nejeden úsměv na tváři (ostatně počet úsměvů záleží na tom, kolik šťastlivců ji stihne ochutnat)!

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Bábovka
  • 200 g másla
    7
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 ks vejce
    3
  • 1 špetka soli
  • 250 g měkkého tvarohu
    7
  • 1 lžíce kokosového likéru
    7
  • 150 g polohrubé mouky
    1
  • 150 g mandlové mouky
    8
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
    1
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce levandule
Na formu
  • 1 lžíce kokosu
  • 1 lžíce másla
    7
K dokončení
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce horké vody
  • 150 g cukru moučka
  • 1 stonek levandule
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Máslo s oběma cukry a žloutky utřete do pěny. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na pevný sníh a obě směsi lehce spojte. Poté vmíchejte tvaroh a kokosový likér.

02.

Dále přidejte prosátou mouku, mandlovou moučku, prášek do pečiva, citronovou kůru a levandulové květy. Vše důkladně promíchejte a těstem naplňte formu na bábovku, předem vymazanou máslem a vysypanou kokosem.

03.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 45 minut. Bábovku nechte zchladnout a mezitím si připravte lesklou polevu. Šťávu z citronu smíchejte s horkou vodou a pomalu vmíchávejte pomocí metličky prosátý moučkový cukr.

04.

Vlažnou bábovku přelijte hotovou polevou a nechte ji ztuhnout. Před podáváním ozdobte levandulovými květy.

Vyzkoušejte také levandulovou panna cottu nebo sušenky! Využíváte i vy doma při vaření květiny a bylinky?

Související témata:

Načítám