Hlavní obsah

Voňavé recepty s levandulí: Vláčnou bábovkou to jen začíná!

Foto: Greta Blumajerová

V hlavní roli levandule! Upečte z ní, než vám odkvete

Kvete vám na zahradě či balkoně levandule? Použijte ji pro výrobu luxusních domácích sladkostí! Nás úplně odzbrojila bábovka, panna cotta i křehké sušenky. Tady jsou recepty!

Článek

Levandule není jen na parádu, skvělou službu může udělat i při vaření. Stačí natrhat její květy, opláchnout je a prsty oddělit od stonku. A pak už vám nic nebrání v přípravě dnešních voňavých sladkostí!

Fenomenální bábovka

Na 1 bábovku potřebujete:200 g másla, 250 g polotučného tvarohu, 150 g cukru krupice, 4 vejce, 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, půl sáčku prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, asi 15 stonků levandule

Foto: Greta Blumajerová

Bábovka je na přípravu super snadná, přitom je vláčná a opravdu moc dobrá

Postup:Troubu předehřejte na 170 stupňů. Levandulové kvítky otrhejte, dejte je do mísy spolu s moukami, sáčkem prášku do pečiva, vanilkovým cukrem a promíchejte. Celá vejce utřete s cukrem a máslem, přimíchejte tvaroh a nakonec i sypkou směs. Těsto nalejte do formy (pokud je to nutné, vymažte ji a vysypte hrubou moukou. Pečte asi 45-50 minut. Uvidíte, jak už během pečení bude vaše kuchyň krásně vonět!

Dvoubarevná panna cotta

Na 8 mini dezertů potřebujete:300 ml smetany ke šlehání, 1,5 sáčku vanilkového cukru, 3 plátky želatiny, 8 stonků levandule, fialové potravinářské barvivo, mističky o objemu 40 ml, levanduli a borůvky na ozdobu

Foto: Greta Blumajerová

Ladíte svatbu do fialkové barvy? Tady máte nápad na dezert!

Postup: Dva plátky želatiny ponořte do vlažné vody a nechte pár minut nabobtnat. Do rendlíku nalejte 200 ml smetany, přidejte jeden vanilkový cukr, vymačkanou želatinu a vše zahřejte, dokud se nad hladinou nezačne objevovat pára. Pak je ten správný čas rozdělit smetanu do mističek a nechat dvě hodiny v lednici ztuhnout. Stejným postupem pak připravte i fialovou vrstvu s tím, že do 100 ml smetany, jednoho plátku želatiny a půl sáčku vanilkového cukru přidejte ještě otrhané květy levandule a fialové barvivo. Přilejte do mističek a nechte opět ztuhnout v lednici.

Levandulové sušenky

Na 1 plech potřebujete:100 g másla, ¼ hrnku cukru krupice, hrnek polohrubé mouky, sůl, hrnek strouhaného kokosu, 2 lžíce levandulových nasekaných květů, moučkový cukr na obalení

Foto: Greta Blumajerová

Sušenky se přímo rozpadají na jazyku

Postup:Troubu předehřejte na 170 stupňů. Do mísy vložte všechny suroviny (kromě moučkového cukru na obalování) a vypracujte z nich mírně drobivé těsto. Oddělujte z něj pak části a v dlaních z nich vyvalujte kuličky o průměru asi 1,5 cm. Pokládejte je na plech s pečicím papírem, pečte zhruba 20–25 minut. Ještě teplé je nezapomeňte obalit v moučkovém cukru!

Milujete levanduli? Připravte z ní hostům i úžasnou limonádu! Anebo vám ve vedrech udělá větší službu rychlá banánová zmrzlina?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama