Hlavní obsah

Na zahřátí: Dýňovo-květáková polévka se zázvorem

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si skvěle pochutnat a zároveň se s přicházejícím podzimem trošku prohřát? S receptem na dýňovo-květákovou polévku se zázvorem se vám to rozhodně podaří. Neváhejte a pusťte se do příprav!

Článek

Chladné večery už klepou na dveře, a tak přišel ten správný čas prohřát tělo zevnitř. Dýňovo-květáková polévka s palčivou chutí zázvoru je skvělým tipem, jak toho docílit. Polévka krásně voní pečenou zeleninou, která jí dodává perfektní chuť. Vneste příjemnou podzimní náladu i k vám domů!

Dýňovo-květáková polévka se zázvorem

Na 4 porce potřebujete: dýni hokkaidó, květák, 2 mrkve, 20 g zázvoru, vetší cibuli, 6–8 stroužků česneku, litr zeleninového vývaru, chilli, drcený kmín, sušený a čerstvý tymián, olivový olej, olej na smažení, sůl, pepř, citronovou šťávu na dochucení. K podávání: zakysanou smetanu, dýňová semínka, čerstvý tymián

Postup: Dýni rozkrojte, vyjměte střed, oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Květák očistěte a rozeberte na růžičky, oloupanou mrkev nakrájejte na silnější hranolky. Takto připravenou zeleninu dejte na plech vyložený pečicím papírem, přidejte celé stroužky česneku i se slupkou, osolte, opepřete, posypte drceným kmínem, sušeným tymiánem a přidejte pár snítek tymiánu čerstvého. Vše zakápněte olivovým olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 20 až 30 minut.

Nakrájejte a osmahněte cibuli. Přidejte k ní nadrobno nasekaný zázvor, upečenou zeleninu a česnek, ze kterého jste sejmuli slupky. Osolte, opepřete, posypte drceným kmínem, sušeným tymiánem a přidejte chilli dle vlastního uvážení. Zalijte vývarem a tyčovým mixérem rozmixujte.

Polévku ochutnejte, dochuťte citronem a případně ještě osolte a opepřete. Dýňovo-květákovou polévku podávejte se zakysanou smetanou, ozdobenou dýňovými semínky a čerstvým tymiánem.

Tip: Jste-li příznivci pikantních pokrmů, použijte do základu kousek chilli papričky.

A jaký recept s dýní máte nejraději vy?

Reklama

Načítám