Hlavní obsah

Lifting čela a obočí aneb Instagramový ideál krásy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zahraničí ho nazývají nejlépe utajeným tajemstvím Hollywoodu a leckdo o něm nikdy neslyšel. Řeč je o liftingu obočí a čela, který dokáže mnohé. Co konkrétně a pro koho se hodí?

Článek

Jak se stát nejkrásnější ženou světa? Necháte si vymodelovat obličej podle přesných měřítek toho, co je v dané dekádě považováno za ideál krásy. Vystouplé lícní kosti, klenuté obočí, kočičí oči a plné rty... Co nenadělila příroda, může nadělit korektivní dermatolog ve spolupráci s plastickým chirurgem. Jaká procedura umí zvětšit oči tím, že se vytáhne obočí a čelo nahoru?

Pryč s vráskami a zapadlýma očima

V době instagramové čím dál víc vídáme slečny, které vypadají jako přes kopírák: se zvětšenými rty, velkýma očima a nádherným obočím. Prototypem takové krásky je Kylie Jenner (22) nebo modelka Bella Hadid (23), které dnes předvádějí větší oči a krásnější pohled, než mívaly před pár lety. Stačí trochu zapátrat v útrobách vyhledávače a najdete několik pěkných obrázků „před“ a „po“. Přifouklé rty necháme dnes stranou (mohou vypadat pěkně, pokud je zákrok proveden s mírou!). Zaměřili jsme se na lifting obočí – zajímavou proceduru, která je vidět u zmiňovaných celebrit.

Zvednout obočí a odstranit vrásky na čele je možné různými způsoby: pomocí nití, zásahem plastického chirurga nebo miniinvazivně botoxem (chemical brow lift). Všechny metody odstraní z tváře ustaranost, vyhladí čelo a pomůžou „otevřít“ oči, liší se ovšem svou náročností, náklady i dobou, jak dlouho efekt vydrží. Nejdostupněji z toho vychází botox.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Modelka Bella Hadid před zásahy plastického chirurga (v roce 2014) a po nich (2019). Sama však zákroky nikdy nepřiznala. Loni si vysloužila označení nejkrásnější žena světa, z hlediska matematiky má prý její obličej dokonalé proporceFoto: Profimedia.cz

Lifting obočí: jak to funguje

„Botoxem dokážeme odstranit mračivku, častou svislou vrásku hněvu mezi obočím, také si poradíme s vodorovnými vráskami na čele a vějířky v okolí očí, ale umíme i zvednout obočí nebo zeštíhlit obličej,“ říká dermatoložka Zuzana Macková z kliniky Perfect Clinic.

Injekce botulotoxinu zapůsobí na svaly tak, že je zrelaxuje, tedy uvolní. Omezí dočasně jejich činnost tam, kde to vzhledem k požadovanému výsledku není žádoucí (aby se sval nesmršťoval a netvořil vrásku), a umožní tak zvednutí obočí svalem, který botulotoxinem oslaben nebyl. „Jde o šetrnou metodu vhodnou především pro ženy, které registrují první známky poklesu obočí a u nichž operace víček ještě není potřeba,“ vysvětluje Ivana Pokorná, majitelka Kliniky estetické medicíny Formositas.

Tahle metoda zvednutí obočí tedy připadá v úvahu, když prostoru nad okem ubývá a pod obočí se začíná obtiskovat linka nebo řasenka. Pokud je však na víčku již velký přebytek kůže, je třeba se uchýlit k chirurgickému zákroku.

Foto: LADO, Shutterstock.com

Estetická medicína dnes dokáže změnit kontury celého obličejeFoto: LADO, Shutterstock.com

Jak dlouho efekt vydrží

U invazivního zákroku pomocí nití (jedná se o lifting obočí nebo lifting čela), vydrží výsledek většinou několik let. Nitě se zavádějí do linie vlasů, takže jizva není vidět, a dojde k vyhlazení čela a pozvednutí obočí. Provedení se různí v závislosti na konkrétní klinice i na tom, co si klientka přeje. Cena se pohybuje okolo 20 tisíc a zákrok se obecně hodí pro ženy nad 40 let.

Botox má výhodu, že není permanentní. „Efekt první aplikace přetrvá obvykle tři měsíce, při opakovaném podání půl roku a následně 9 až 12 měsíců,“ popisuje Zuzana Macková. Hodí se pro všechny od 18 do 65 let, s výjimkou těhotných a kojících žen. Aplikuje se tenkými jehličkami a téměř bezbolestné ošetření zabere pět až 15 minut. Cenově se pohybuje od 3 000 korun výš, záleží, pro kolik aplikací se rozhodnete.

Dvakrát měř

Pokud toužíte po úpravě svého vzhledu, proti čemuž nemá kdo co namítat, důrazně doporučujeme vybírat estetického odborníka pečlivě a nepodléhat chvilkovým „ideálům krásy“ z Instagramu (jestli tak vůbec jdou nazývat). I když to možná tak nevypadá, přirozenost bude vždycky vést. „Když se na mě někdo obrátí s nereálnými požadavky, snažím se mu nejdříve vše rozumně vysvětlit. Na naší klinice zákroky, které vás připraví o přirozený vzhled, neprovádíme,“ zakončuje Ivana Pokorná.

Že to jde i bez operací, dokazují slavné ženy, které odmítají plastiky.

Načítám